i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Waalwijk
Periode: 1901 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Watertorens

Watertoren van Waalwijk

vertelde op 7 mei 2010 om 14:40 uur

Het opvallende aan de Waalwijkse watertoren is dat hij zo lang in functie is gebleven. Terwijl bijna overal de watertorens halverwege de jaren 1970 buiten gebruik werden gesteld, is dat in Waalwijk pas in 2007 gebeurd. De toren is gebouwd in 1901 en op 10 december van dat jaar in gebruik genomen. Waalwijk was daarmee de zesde gemeente in Noord-Brabant met een eigen watertoren.

Grotere plaatsen gingen voor, alleen Eindhoven kwam iets later. De Waalwijkse toren was eigendom van het waterleidingbedrijf “De Langstraat”.

De toren is ontworpen en gebouwd door aannemersbedrijf Visser en Smit, “ontwerpers en uitvoerders van drinkwaterleidingen”, zoals hun visitekaartje vermeldt. Het bureau hield kantoor in Oud-Beijerland en Papendrecht en ontwierp talloze watertorens, waaronder die van Leerdam en Doorn. De toren van Oud-Beierland uit 1902 lijkt als twee druppels water op die van Waalwijk.

De toren was oorspronkelijk van baksteen, met een houten reservoir. In 1961 is de toren verbouwd en in zijn geheel met beton bekleed. Nadat de huidige eigenaar, Brabant Water, de toren buiten gebruik had gesteld, is men op zoek gegaan naar een nieuwe bestemming voor dit gemeentelijke monument.

De toren wordt op dit moment nog slechts gebruikt als basis voor de zendmasten van telecombedrijven. Overigens moest eerst de bestuursrechter in Breda er aan te pas komen, voordat deze masten geplaatst konden worden. Een aantal inwoners van Waalwijk maakte namelijk ernstig bezwaar tegen de komst van de masten. Bezwaren die dus uiteindelijk juridisch niet zwaarwegend genoeg bleken te zijn.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Bert Meijs zei op 16 september 2011 om 22:04 uur

het gaat niet over waalwijk, maar ik mis bij het overzicht de water toren van Nieuwkuijk, geopend op 14-10-1935, zwaar beschadigd in de oorlog, gesloopt in 1976

Rien Wols bhic zei op 19 september 2011 om 08:43 uur

Dag Bert,
Het klopt dat we niet volledig zijn (dat zou ook niet kunnen met onze beperkte menskracht). Maar we staan altijd open voor aanvullende verhalen van onze gebruikers en bezoekers. Dus als je je geroepen voelt een bijdrage over deze watertoren te maken (liefst met een plaatje natuurlijk), dan ben je van harte hierbij uitgenodigd.
Vriendelijke groet,

Bert Meijs zei op 19 september 2011 om 20:13 uur

heb e.e.a. separaat verstuurd, via een andere weg omdat plaatsjes opze manier vlgs mij niet lukken.

als ze niet ontvangen zijn dan hoor ik dat wel

groeten
Bert

Mylène Rutten bhic zei op 20 september 2011 om 09:42 uur

Hallo Bert,
De foto's zijn inderdaad op de goede plek binnengekomen. Bedankt voor jouw bijdrage. We gaan ermee aan de slag. Zodra er meer concreet is, ontvang je een bericht.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 december 2009 om 09:25 uur

De watertoren van Organon in Oss

vertelde op 5 januari 2010 om 13:55 uur

Watertoren Tilburg

vertelde op 6 januari 2010 om 09:42 uur

Watertoren Vught