skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

We houwen het skón

Deze foto is vermoedelijk tijdens de oorlog genomen, in 1944. In den Dieppoel in Dinther helpen onderduikers of geallieerde soldaten met de was.

Op dit ouderwetse tafereeltje zie je een houten teil waarin de was gebleekt werd in chloor of lodaline en vervolgens weer  uitgespoeld. Daarna deed de houten wringer zijn werk.

Wie herkent nog mensen op deze foto? Zijn de heren links in beeld ingekwartierde geallieerden of onderduikers?

Wie heeft er nog speciale herinneringen aan het wassen in houten teilen thuis?

Het BHIC is erg benieuwd naar je verhaal.

Reacties (5)

Frank Geenen zei op 13 december 2007 om 10:54
Op de foto in het Zondagsnieuws van 6 mei staan aan de wastobbe in ieder geval Gerard van Zutphen, vermoedelijk een van zijn jongere broers en nicht Marie van Zutphen.
Frank Lippe (* 4-1-1932) zei op 13 december 2007 om 10:56
Hierbij een reactie op de foto in Zondagsnieuws van 6 mei, wasdag aan de Dieppoel, Dinther.
Daar ik zelf rond 1944 in Voorburg ZH woonde weet ik niets van Dinther uit die tijd, maar ik kan wel een paar dingen op de foto herkennen.
De man links is vast geen onderduiker, hij heeft het uniform van de bevrijders. De foto is dus waarschijnlijk van september 1944 of later.
In de houte(re)n kuip zat vast geen chloor, dat is echt niet goed voor het bonte wasgoed dat erboven hangt. Ook Lodaline lijkt onwaarschijnlijk, want dat was een merk afwasmiddel stijl Dreft. Wel brachten onze bevrijders het eerste synthetische wasmiddel mee, de "soapless soap" met de naam Teepol (of T-pol). Maar die ging kennelijk niet in de tobbe, want het gebaar waarmee de vrouw rechts bezig is maakt duidelijk dat ze gewoon met (Sunlight?) zeep wast. Het stuk zeep heeft ze in haar linkerhand, rechts heeft ze een mes, waarmee ze schilfers van de zeep afkrabt. Die lossen dan in het hete sop op door er in te roeren met een houten pollepel of paddel. Daarmee worden dan vervolgens ook de vuile kleren door het sop bewogen, om het vuil er uit te krijgen. Ook het schot dat midden door de teil loopt had een funktie bij het schrobben van de was. Er kon een wasbord tegenaan gezet worden. Ik meen dat het verder diende om sop en spoelwater van elkaar te scheiden Het apparaat waaraan de bevrijder zo enthousiast staat te zwengelen is beslist geen wringer maar een echte houten wasmachine, stijl Miele. Er was in die tijd vast geen betere, want het lijkt mij goed mogelijk dat ze in 1944 nog geen aansluiting op het elektra hadden aan de Dieppoel.
Met vriendelijke groeten
Margot America zei op 13 december 2007 om 13:31
Beste Frank, hartelijk dank voor de uitgebreide reactie op de foto die wij in mei plaatsten in het Zondagsnieuws. Vooral het wasproces en de wasmiddelen die toen gangbaar waren, heb je voor ons goed beschreven. Daar hebben we zeker wat aan om deze foto goed te beschrijven. Kende je de familie Van Zutphen van dichtbij? Dit vraag ik omdat je schrijft dat je zelf rond die tijd in Voorburg woonde.
Nogmaals hartelijk dank voor je reactie, namens het BHIC
Karin van Erp-Van Zutphen, Bernheze zei op 30 januari 2008 om 11:33
De heren op de foto zijn geen geallieerden of onderduikers.
De man links op de foto is Louis van Zutphen met zijn jongere broer Theo, zonen van van Jan en Kaat van Zutphen-Barten en wonende op de Dieppoel. De vrouw is Marie Langenhuizen-Van Zutphen, in die jaren werkzaam als hulp in de huishouding op de Dieppoel, terwijl zoon Gerard hielp op de boerderij van de ouders van Marie.
Margot America, namens BHIC bhic zei op 30 januari 2008 om 11:34
Beste Karin,
hartelijk dank voor je reactie op onze foto in het Zondagsnieuws. Hier zijn we erg blij mee, omdat we geen gegevens over deze foto hadden en deze informatie dus goed kunnen gebruiken. Als je meer oude foto's of verhalen hebt over Dinther die aardig zijn om te vermelden in ons digitale geschiedenisboekje, dan houden wij ons natuurlijk erg aanbevolen.
Nogmaals dank, groeten,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen