i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Schijndel , Esch , Veghel , Boxtel
Jaar: 1995
Tags:

Nog één keer een reisje over het “Duits lijntje”

vertelde op 21 augustus 2016 om 18:30 uur

Zwager Peter was in een regionaal weekblad een artikel tegengekomen waarin waarschijnlijk de laatste mogelijkheid werd geboden om bij wijze van attractie met een oude dieseltrein nog een keer op en neer van station Boxtel via het oude station in Schijndel tot aan de plek waar de lijn toen ophield, vlakbij het kanaal, te reizen.

Dat jaar, 1995, werd deze toeristische treinrit driemaal verreden. Er werd geboekt voor gezin Jans, gezin van Thiel, echtpaar Munter uit Hendrik Ido Ambacht, twee tantes, m’n moeder en mij.

Zondag 27 augustus 1995 was de dag. En zo vertrokken we die dag rond het middaguur met 3 auto’s vanuit Boekel naar Boxtel.

In Boxtel konden we vlak bij het station onze auto’s parkeren en zagen een groot reclamebord (zie foto) met Leontien (later Borsato-) de Ruyter, van de commerciële zendgemachtigde Veronica, die op 1 september 1995 zou beginnen met de minder populaire slogan “Veronica een keiharde OB-6-SIE “.

Eenmaal in de trein bleek het allesbehalve volgeboekt te zijn, zodat we een hele coupé voor onze groep van 13 personen alleen hadden. Langzaam zette de trein zich in beweging en kedank-kedankte rustig over het spoor richting Veghel.

   

Op een ouderwets snelheidje konden we uitgebreid genieten van het landschap dat we passeerden en na een rit van ongeveer 40 minuten waren we er al. “Allemaal uitstappen” was het devies voor een pauze van een minuut of twintig bij het Schijndels monumentaal stationneke. Uiteraard werden er wat foto’s gemaakt.

   
   

Gelukkig hadden we, als echte Nederlanders, zelf wat bij om op-te-peuzelen, want er was uiteraard op de uitstapplaats, een perron, niets te koop.

Nadat we ook weer op ons gemak plaats hadden genomen (“alle tijd van de wereld”), reed de “apekop”, een trein van Nederlandse makelij waarvan er ooit honderden reden, door tot het definitieve einde van de spoorweg, vlakbij het kanaal in Veghel, gemarkeerd door 2 stevige stootblokken.

   

Vervolgens zette de machinist de trein in zijn terug-uit in beweging en in het zelfde ‘toeristische slakkengangetje’ ging het weer terug naar Boxtel alsof je een film terugdraaide.

We vonden het skôn, zoals we in Brabant zeggen. En "we gingen nog niet naar huis (nog lange niet), want ons moeder is niet thuis ". Nee, die hadden we zelfs bij! 

Daarom besloten we voor we de auto’s instapten ergens aan te gaan leggen. Het werd bij een café in een naburige plaatsje van Boxtel, Esch genaamd.

Nadat we op een achterterrasje onder het nuttigen van enkele consumpties nog wat nagebuurt hadden, ging het weer op huis aan. Terug naar Boekel.

Weet u nog iets over deze specifieke treinreis in 1995 (3x) of over het Duits Lijntje; (her)kent u de waarschijnlijk toenmalige bewoner of beheerder bij het Schijndels station? Of kunt u ons vertellen waar dat achterterrasje in Esch ook al weer was?? Praat ons bij en reageer op dit verhaal !!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (17)

Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 24 augustus 2016 om 14:28 uur

@Gerard, in mei 2005 werd het Duits Lijntje ontkoppeld, zoals dat in spoorjargon heet. Je kunt dan geen trein meer laten rijden, omdat de wissels op non-actief staan.
De spoorwerkgroep van de Heemkundekring Boxtel organiseerde net daarvoor, Tweede Paasdag 2005, de allerlaatste treinritten over het Duits Lijntje tussen Boxtel en Veghel. www.heemkundeboxtel.nl/index.php/fotoseries-en-presentaties

Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 24 augustus 2016 om 14:48 uur

Het is bijna niet meer te geloven, maar tot 1995 was er bij Boxtel nog een gelijkvloerse kruising van het Duits Lijntje met de A2, inclusief verkeerslichten en spoorbomen.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 26 augustus 2016 om 14:47 uur

Deze link leidt je naar het meest overzichtelijke verhaal http://www.duitslijntje.nl/ Het lijkt erop dat zulk reisje als hierboven er nooit meer zal plaats vinden. Maar zeg nooit =nooit= !

UITpunt Veghel zei op 8 september 2016 om 11:58 uur

Wij organiseren op zaterdag 15 oktober een busexcursie langs het Duits Lijntje: http://www.uitpuntveghel.nl/product/6500436/duits-lijntje-busexcursie

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 9 september 2016 om 13:33 uur

Wat leuk UitpuntVeghel; hopelijk wordt het volle bak !

Henk van den Brand zei op 26 september 2016 om 12:59 uur

<img src="/media/schijndel__station.jpg" title="tekst voor tooltip" width="200" height="133" border="0">Volgens mij staat op de foto's het station Schijndel.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 26 september 2016 om 15:39 uur

Dank voor je waarneming Henk Inderdaad, ondanks dat ik enkele verschillen meen te ontdekken met de foto op Wikipedia is het inderdaad die van Schijndel want die van Veghel blijkt al in de jaren 60 te zijn gesloopt. Zo zie je maar dat ondanks info achter op de foto's ik het toen verkeerd heb meegekregen. Ik zal het verhaal er enigszins op aanpassen.

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 28 september 2016 om 08:21 uur

Vorige week heeft de NS toevallig ook afscheid genomen van het laatste treinstel Mat-64 (materieel 1964), ofwel Apekop, het model waar jullie gezelschap twintig jaar geleden nog mee reisde. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Mat_%2764

Rini zei op 15 oktober 2016 om 21:49 uur

UITpunt Veghel,
bedankt voor de geplaatste reactie bij het verhaal.
Hierdoor werd ik op de hoogte gebracht en daarbijen
alle andere busgenote vandaag tenvolle genoten.
Het was zelfs de tweede maal volle bak !

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 oktober 2016 om 16:34 uur

Goed te horen, Rini! Dan was het vast een leuke excursie.

Jan van Weert zei op 11 december 2017 om 00:03 uur

Voor de geïnteresseerden bijgaand een link van een film van Henk Helsdingen over Het Duits Lijntje uit 2008. Duur 55 minuten en zeer de moeite waard. https://m.youtube.com/results?q=duits%20lijntje&sm=3

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 december 2017 om 00:20 uur

Jan Dank je voor de hint voortreffelijke film. Had eigenlijk al jaren eerder geplaatst kunnen / mogen worden als je het mij vraagt. Overigens denk ik dat deze link rechtstreekser werkt : https://www.youtube.com/watch?v=NuGXIuEkd6M

Jan van Weert zei op 11 december 2017 om 00:22 uur

Nu hebben mogelijkheden om deze docu te zien. Bedankt Gerard!

Jan van Weert zei op 11 december 2017 om 00:23 uur

Er had nog tussen moeten staan "geïnteresseerden twee". Te snel door gedrukt!

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 11 december 2017 om 13:43 uur

Geweldig dat we zo'n uitgebreide documentaire over het Duits Lijntje kunnen bekijken. Bedankt Jan voor deze verwijzing!

Jules Vismale zei op 18 februari 2018 om 22:30 uur

Ik blijf me nog steeds afvragen wat ze ooit met het Duits Lijntje tussen Boxtel en Veghel gaan doen. Zou het eventueel heropend kunnen worden voor een lightrail, wordt er misschien een fietspad over aangelegd of laat men alles daar maar gewoon wegroesten? Veghel en Uden zijn tenslotte zo snel aan het groeien dat ze zelfs al tegen elkaar aan komen te liggen en de huidige busverbindingen richting ‘s-Hertogenbosch zijn dan ook niet erg optimaal te noemen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 februari 2018 om 12:18 uur

Ik durf het ook niet precies te zeggen, Jules. Maar de laatste tekenen zijn niet al te positief, als we mogen afgaan op de krant:

https://www.bd.nl/boxtel-e-o/duits-lijntje-definitief-op-dood-spoor-meierijstad-rouwt-er-niet-om~a2b85ae6/

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: