i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Alem, Maren en Kessel
Tags:

Wederopbouwvakkers

vertelde op 9 februari 2009 om 10:52 uur

Deze foto’s zijn gemaakt tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het is een groep bouwvakkers uit Leimuiden, onder wie mijn vader, Toon Brand. Hij is de zittende man in het midden met de baret.

Iemand deed de suggestie dat het in Alem zou zijn. Misschien kan iemand dat aan de hand van de foto waar de kerk op staat bevestigen?

Van Erik Jan van der Burg ontvingen wij deze foto, gemaakt in de Hervormde Kerk van Alem, waar ook slaapgelegenheid was gemaakt voor de werkmannen -> zie de reacties hieronder 

(met dank voor insturen Erik Jan!)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Toon van Boxtel zei op 12 maart 2009 om 18:02 uur

Inderdaad Hans,de foto met de kerk op de achtergrond is in Alem genomen.
Deze foto is mij bekend.
Alem was voor zo,n 80% verwoest door de oorlog,en moest daarna weer helemaal opgebouwd worden
Leimuiden,Nieuwveen en Rijnsaderswoude hebben Alem geadopteerd om na de bevrijding in 1945 .het dorp te helpen het mee op te bouwen.
Er is als dank dan ook een straat in Alem vernoemd naar die dorpen [Leimuidenstr.]
Op de foto staan dan verschillende personen afkomstig uit deze dorpen,toen de foto gemaakt is waren zij daar bezig met het bouwen van 10 noodwoningen,vooraan in het dorp.
Ook diverse noodboerderijen met de daarbij behorende schuren ,hebben zij geholpen ze mee op te bouwen.
Vele jaren na de oorlog heeft Alem nog een sterke vriendschapsband gehad met deze dorpen, o.a.uitwisseling van voetbal,en toneelver.met Nieuwveen was telkenjare een terugkerend hoogtepunt om vrienden en bekenden weer te ontmoeten
De linkerfoto is bij mij niet bekend.
Misschien zijn er die er nog gewerkt hebben bij de wederopbouw,en ze herkennen

Annemarie van Geloven bhic zei op 13 maart 2009 om 11:06 uur

Uw reactie roept een heel warm saamhorigheidsgevoel op. Wat moeten die jaarlijkse reunies gezellig zijn geweest. Heel hartelijk dank voor uw bijdrage!
Als iemand nog foto's van die gezellige avonden heeft, zouden heel veel mensen daarvan nu nog mee kunnen genieten! U kunt deze hier <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=10096" target="_blank">opsturen</a>.

Erik Jan van der Burg zei op 28 november 2019 om 23:17 uur

Mijn vader (88) heeft is daar aan het werk geweest in de wederopbouw (september 1945), direct na de oorlog. Dit met de firma Brand en Aartman waar hij toen als krullenjongen is begonnen. Tijdens zijn verblijf sliep hij in de Hervormde Kerk van Alem (nu klokkenmuseum). Net buiten de kerk lag nog een geallieerde soldaat begraven en de kogels en granaten lagen nog in de kerk.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 december 2019 om 14:13 uur

Bijzonder, Erik Jan! Vertelt je vader nog vaak verhalen over deze jaren? Is hij uiteindelijk ook zelf timmerman geworden, na zijn tijd als krullenjongen?

Erik Jan van der Burg zei op 2 december 2019 om 16:34 uur

Mijn vader is inderdaad timmerman geworden later in de huizenbouw en daarna veel restauratiewerk van grachtenpanden in Amsterdam. Heel wat verhalen kan hij nog vertellen over de tijd dat hij in de wederopbouw zat eerst in Alem (1945) en later in 1947 in Hank. Over het bezoek van kroonprinses Juliana die naar de werkzaamheden van de wederopbouw kwam kijken en ook dat Duitse soldaten mijnen aan het zoeken waren, Veel bouwvakkers uit Oss werkten daar toen ook. Naast werklieden uit Leimuiden en Bilderdam kwamen er ook nog een aantal uit Nieuwveen en Nieuwkoop vandaan. Het is leuk dat u er naar vraagt mevr. Nillesen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 december 2019 om 19:10 uur

Van werkzaamheden voor de wederopbouw tot het restaureren van grachtenpanden; dat klinkt als het werk van een echte vakman! Zo'n bezoek van een kroonprinses maakt ook niet iedereen vaak mee. Ik kan me voorstellen dat uw vader veel mooie herinneringen heeft aan die tijd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: