skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Wegwerker en wachteres bij de spoorwegen

Kort na hun huwelijk in 1877 betrokken Adrianus Buijnsters en Johanna Neidt de wachterswoning op het Attelaken op de Leur. Hier in dit kleine huisje brachten zij hun leven in dienst van de spoorwegen door en kregen er zestien kinderen.

Echtpaar Buijnsters-Neidt
Echtpaar Buijnsters-Neidt

Adrianus Buijnsters en Johanna Neidt waren op 2 mei 1877 in Princenhage getrouwd. Beiden waren hier ook geboren. Enige weken na hun huwelijk betrokken zij de wachterswoning die stond in de spie bij de spoorwegovergang op het Attelaken bij de Leur. Hier in dit kleine huisje brachten zij 38 jaar door en kregen er zestien kinderen. Onvoorstelbaar als men weet dat zo’n huisje vaak niet groter was dan 7 bij 4,5 meter.

Zowel Adrianus als Johanna waren in dienst van de spoorwegen. Hij was wegwerker op het traject Essen-Breda en wachter, zij was wachteres op het Attelaken. Als Adrianus aan het spoor werkte, bewaakte Johanna de overweg. Beiden waren begonnen bij de spoorwegmaatschappij Grand Central Belge (GCB). Op 1 juli 1880 werd de GCB overgenomen door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen en met ingang van die datum kwamen zij officieel in dienst van de Staatsspoorwegen.

Spoorwegwachteres (Prorail, Facebook, 15-10-2021)
Spoorwegwachteres (Prorail, Facebook, 15-10-2021)

Spoorwegwerker en spoorwachter(es) was een verantwoordelijke baan, dat werd je niet zomaar. Zo moest je beëdigd worden.  Adrianus en Johanna werden op 6 juli 1881 door het kantongerecht van Breda beëdigd. Ook moesten ze regelmatig gekeurd worden op hun gezichtsvermogen. Verder werd nog vermeld dat Adrianus kennis had in het lezen, schrijven en rekenen. Dit gold niet voor zijn vrouw.

Voor die tijd genoten ze een behoorlijk loon en waren verzekerd van een vaste baan. Adrianus begon in 1880 met een dagloon van f. 0,90. Tegen het einde van zijn loopbaan was dat opgelopen naar f. 1,40. Op 16 november 1914 werd Adrianus, op 64-jarige leeftijd, eervol op verzoek ontslagen onder toekenning van pensioen wegens leeftijd. Zijn vrouw Johanna kreeg per dag f. 0,25 dat in 1910 opgelopen was tot f. 0,35. Op 28 maart 1915 werd zij eervol ontslagen onder toekenning van een pensioen wegens invaliditeit. Naast hun loon hoefden zij geen huur voor de woning te betalen en mochten zij de overhoek van het perceel, waarop de wachterswoning stond, gebruiken als moestuin.

Het zal met zestien kinderen geen vetpot in het gezin geweest zijn. Van de zestien kinderen die zij kregen, overleden er zes voor ze twee jaar oud waren. Vier dochters traden in het klooster. Slechts vier kinderen traden in het huwelijk. Na beëindiging van hun loopbaan bij de spoorwegen verhuisde het gezin met de twee kinderen die toen nog thuis waren naar Attelaken A 106 aan de andere kant van de weg (het huidige adres Liesbosweg 428). Adrianus overleed op 14 december 1921 op 72-jarige leeftijd aan demencia senilis (alzheimer). Na het overlijden van haar man trok Johanna in bij haar zoon in Teteringen waar zij op 12 juli 1925 op 68-jarige leeftijd overleed.

De wachterswoning op het Attelaken

De plaats van de woning (bron: Google Maps)
De plaats van de woning (bron: Google Maps)

In 1854 werd begonnen met de aanleg van een spoorlijn tussen Antwerpen en Rotterdam. Bij Roosendaal kwam een aftakking naar Breda. In 1854 kwam een stuk gereed tot aan Vossendaal in Etten, dat in 1855 werd doorgetrokken naar Breda. Tussen Roosendaal en Breda waren 24 wachtposten (overwegen) gevestigd in wachterswoningen en -huisjes. Deze wachtposten werden genummerd van 1 tot 24 te beginnen in Breda. De wachterswoning op het Attelaken kreeg als nummer WH 8 en werd gebouwd bij de aanleg van de aftakking. De woning werd gebouwd in de spie op het Attelaken aan de oostkant van de overweg en had als adres H61.

De eerste bewoners waren Adrianus Notenboom en zijn vrouw Maria Jacobs en hun vier kinderen. Daarna kwam ons echtpaar Buijnsters–Neidt. Na hen werd het huisje bewoond door Johannes Brans en zijn vrouw Lucia van Meer met vijf kinderen uit Hoeven. Na het overlijden van Johannes in 1923 woonden er tot de sloop van de woning nog twee gezinnen, Christianus Witlox en Maria van Beek en als laatste Peter Embert de Laat en Petronella van den Tillaar.

De sloop van de wachterswoning

Bron: Dagblad van Noord-Brabant, 9 januari 1926
Bron: Dagblad van Noord-Brabant, 9 januari 1926

In de nacht van 8 op 9 januari 1926 was het op het Attelaken op de Leur volop bedrijvigheid. Wat was er aan de hand? Een ploeg van 40 man van Staatsspoor was daar de spoorwachterswoning bij de spoorwegovergang aan het afbreken. Die zaterdagmorgen lag heel de woning tegen de grond alsof een storm overheen geraasd had. De verbazing in het dorp was groot, wat was hier aan de hand? Sinds de invoering van de woningnoodwet was het verboden zonder vergunning van de gemeente een woning te slopen. Nu was het in de gemeente Etten-Leur beleid, dat er pas een vergunning werd verleend, wanneer een gelijkwaardige of betere werd teruggebouwd. Staatspoor was dit echter niet van plan en de vergunning werd geweigerd. Men ging in hoger beroep. Zonder succes, de minister gaf de gemeente gelijk. Staatspoor nam daarop het recht in eigen hand en sloopte de woning.  Groot was de verontwaardiging dat een staatsbedrijf zich boven de wet stelde terwijl de gewone man zich aan de wet moest houden. Nog dezelfde dag werd van het gebeurde proces-verbaal opgemaakt.

Bronnen

Utrechts Archief, Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen o.a. Algemeen Stamboek, personeel
Wikipedia, Lijst van wachtposten aan de spoorlijn Roosendaal – Breda
BHIC, Het Geheugen van Brabant, Cor Kerstens, Sinds 1854 een station in Etten-Leur
Johan van Oosterhout, foto echtpaar Buijnsters-Neidt
Bredaas Archief en West-Brabants Archief, genealogische gegevens.

Met dank aan Johan van Oosterhout voor zijn inbreng.

 

Reacties (9)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 oktober 2021 om 15:33
Zestien kinderen, zes overlijdens voor twee jaar en heel hard werken; wat een intensief leven hebben Adrianus Buijnsters en Johanna Neidt gehad, Cor. Mooi dat je ze hier weer voor het voetlicht brengt met deze indrukwekkende bijdrage.
Johan van Oosterhout zei op 2 november 2021 om 10:53
Ter aanvulling van het leven van Adrianus en Johanna nog het volgende
De moeder van Adrianus , Adriana Buijnsters is nooit gehuwd geweest , dus vader loos opgegroeid
Johanna haar moeder overleed toen Johanna 9 jaar was , haar vader overleed toen Johanna 16 was
Van 1878 tot 1898 , dus in 20 jaar tijd kregen zij 16 kinderen
Adrianus en Johanna hebben vanaf 1882 tot 1918 het overlijden van 10 kinderen meegemaakt
De jongste van de 16 was mijn opa , hij was de 3e Johannes , kreeg zelf ook nog 12 kinderen , waarvan 10 groot gebracht
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 november 2021 om 17:03
Veel dank voor je indrukwekkende bijdrage, Johan. Het onderstreept nog eens hoe zwaar het leven in die tijd is geweest. Het is goed daar nu bij stil te staan. En wat moet het bijzonder zijn als uit dat gezin je opa voortkomt. Vertelde hij veel over zijn jeugdjaren?
Johan van Oosterhout zei op 2 november 2021 om 19:01
Nee Marilou nooit verhalen gehoord , zijn 10 kinderen waaronder mijn moeder wisten alleen dat hun opa en oma veel kinderen hadden en dat zij spoorwachters waren meer niet
Later heb ik veel interesse gekregen in het verleden en heb het verder na gezocht
Ik heb gelukkig zowat heel het verleden van toen tot nu op fotos en bidprentjes ,
Cor heeft er een heel mooi verhaal van gemaakt
Cor Kerstens
Cor Kerstens zei op 3 november 2021 om 12:07
Mede door het archief van Johan van Oosterhout houden we de geschiedenis van Brabant levend. Het laat zien hoe hard het leven op het Brabantse platteland vroeger was.
Michel Verhoeven zei op 8 november 2021 om 16:56
Leuk een verhaal over wachtposten bij het spoor te lezen. Mijn grootouders van moeders zijde waren dat ook. Franscis Driessen en Anna van Gestel waren in 1912 getrouwd. De ouders van Anna werkten bij het spoor aan het z.g. Bels Lijntje dat van Tilburg naar Turnhout liep. Per 1 januari 1914 ging Franscis als wegwerker ook bij dat lijntje werken en een jaartje later werd mijn Anna eerst hulpwachteres. Medio 1915, net na de geboorte van hun derde kind, verhuisden ze naar Alphen (en Riel). Anna werd verantwoordelijk voor wachtpost 12 in Alphen. Er was echter geen wachtershuisje, dus woonden ze in Alphen. Daar zijn vijf van hun negen kinderen geboren en twee daarvan enkele weken na hun geboorte gestorven. Een van die vijf kinderen was mijn moeder. Later werkten zij aan de lijn Tilburg-Den Bosch. Eerst in Berkel Enschot, toen Helvoirt en daarna Vught-Zuidoost de halte bij Wachtpost 18. Zij bedienden toen de halte en de overweg 25 meter verderop. Wat een beetje merkwaardig is, is een notitie op hun personeelskaarten op 10 november 1939. Franscis werd "Eervol, niet op verzoek, ontslagen wegens invaliditeit". Anna werd per dezelfde datum "Eervol, niet op verzoek, ontslagen wegens het ontslag van haar echtgenoot".
In november 1944 is bij de ontploffing van de laatste granaat in Cromvoirt Franscis gesneuveld. Het dorp was al een week bevrijd. Anna is in maart 1958 in haar slaap overleden.
Henk Buijnsters zei op 6 februari 2022 om 15:12
Mooi om dit verhaal te lezen. Mijn opa Petrus Buijnsters was de oudste zoon van het gezin van Adrianus en Johanna. Mijn vader vertelde wel eens over zijn oma , die spoorweg wachteres was.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 februari 2022 om 21:37
Bedankt voor jullie reacties, Michel en Henk. Wat tragisch om te lezen, Michel, van het overlijden van Franscis, zo net na de bevrijding. En Henk, je maakt ons nieuwsgierig... wat vertelde je vader dan? We zijn heel benieuwd!
Johan van Oosterhout zei op 6 februari 2022 om 22:04
Ik zou graag in contact komen met Henk Buijnsters zijn Opa Petrus Buijnsters en mijn Opa Johannes Buijnsters waren Broers ik heb best veel beeld materiaal ook van de zussen van Petrus en Johannes, mijn moeder is een dochter van Johannes mijn Email adres is verkrijgbaar via info@bhic.nl
Dus Henk als je interesse hebt hoor ik graag van je , ook van je opa heb ik nog een foto

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.