i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Michielsgestel
Tags:

Welverdiende bouwvak?

vertelde op 11 juli 2018 om 11:39 uur

Nee, geen bouwvak voor deze meneer op de foto. Hij neemt hier - in 1931 – gewoon even schaft tijdens de verbouwing aan Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Maar met ‘n beetje geluk krijgt hij wel bijna vakantie want het idee van drie vrije dagen in augustus is dan nét in opkomst.

De gedachte dat bouwvakkers in de zomer vrij zouden moeten krijgen, komt begin jaren dertig steeds meer in zwang. De mannen krijgen dan zogeheten vakantiebonnen, waarmee zij het loon voor deze vrije dagen kunnen innen. Het is wennen aan het nieuwe systeem: bouwplaatsen worden gecontroleerd om te voorkomen dat de bouwvakkers misschien tóch doorwerken en op die manier zowel vakantiegeld als loon ontvangen. Bovendien moeten de mannen tegelijk vrij nemen, wat leidt tot het woord bouwvakvakantie – na geruime tijd afgekort tot bouwvak. 

Zo’n kwart eeuw later wordt spreiding van de bouwvak ingevoerd. Zo lezen we in De Waarheid van 1956: “Indien de hiertoe bestaande plannen doorgaan, zullen de bouwvakkers in twee groepen van bos en heide gaan genieten.”  Of dat echt gaat lukken, is dan nog maar de vraag, lezen we iets verderop. “In het bijzonder de halsstarrige houding van zuidelijke katholieke vertegenwoordigers werkt in deze remmend.”

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 januari 2015 om 10:08 uur

Brabant als vakantiebestemming

vertelde op 26 juni 2015 om 12:29 uur

Bijna vakantie!