i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oeffelt
Tags:

Wereldhit uit Oeffelt

vertelde op 27 februari 2009 om 09:19 uur

“When we are together, I kiss you te pletter”. Oké, voor John Travolta is dit lied geen bedreiging in de top 40 van 1978 maar the BeeGees moeten met lede ogen toezien hoe dit singletje hen voorbijsnelt in de hitlijst. Creatief brein achter het liedje: Theo Diepenbrock uit Oeffelt. “Ik vond het eigenlijk niet eens een goed lied”, zegt hij twintig jaar later.

Theo Diepenbrock (Snelle Henkie)De Nederlandstalige zanger komt uit een groot gezin. De familie Piepenbroek telt – naast pa en ma – twaalf jongens en zes meisjes. Maar Piepenbroek; da’s geen naam voor iemand die het in de muziek wil maken. “Diepenbrock” klinkt – mede dankzij componist Alphons – al een stuk muzikaler en met die artiestennaam wil Theo Nederland gaan veroveren.

“Theo is een vriendelijk en goedlachs man. Hij draagt lichtblauwe sokken en een lichtblauwe polopull waarvan de kraag bij mekaar wordt gehouden door een soort houdertje”, omschrijft het Boxmeers Weekblad de dan nog lokale bekendheid. Ook het feit dat zijn haar altijd zo perfect netjes zit, blijft in weinig interviews onbesproken.

Diepenbrock krijgt een kans van Johnny Hoes, de toenmalige godfather van de Nederlandse smartlap. Er komen wat voorzichtige hitjes. Candida, Kom en vergeef me en Kijk in mijn ogen. Maar zijn grootste hit wordt geboren in 1978 met het rockabilly-liedje Oh Darling. Gepromoot door Joost den Draaier (oftewel Willem van Kooten) wordt Oh Darling “troetelschijf” en  Diepenbrock weet zich te nestelen op nummer twee van de top 40, tussen John Travolta en The BeeGees in. Nederland lijkt aan zijn voeten te liggen.

De single Oh Darling (B-kant: Ik zoek al jaren)Maar vier jaar later constateert Diepenbrock wat bitter in De Maaskanter dat Oeffelt kennelijk ver van Hilversum afligt. “Met Oh Darling had ik maar twee televisie-optredens. Plaats voor ook maar één radio-optreden was er niet.” In 1999 stelt Diepenbrock vast: “Later wist niemand vaak dat ik dat lied had gezongen. Ik kreeg dan het gevoel dat iedereen wist wie ik was, maar dat niemand me kende.” Maar in Oeffelt weten ze goed wie Diepenbrock is. En de zanger is ook nauw verbonden met zijn dorp. “Ik kan niet tegen de stad. Als ik één uur boodschappen ga doen in de Steenstraat in Boxmeer ben ik doodziek.”

Over muziek heeft hij een uitgesproken mening. “Ik vind de Rolling Stones, hoewel er veel naar gevraagd wordt, geen goede muziek maken. En dan trap ik misschien op zere tenen, maar ik kan het bewijzen ook: hoeveel nummers van de Rolling Stones zijn door andere artiesten overgenomen?”

Ook zijn eigen hit relativeert hij, want het is niet het beste lied dat hij ooit heeft geschreven, zo vindt hij vele jaren later. Zijn liefde voor de muziek heeft voor hem ook niet zoveel te maken met het scoren van hits. Samen met zijn vrouw zingt Theo nog jarenlang in het gemengd koor van de kerk van St. Agatha.

In mei 2018 is Theo - op 85-jarige leeftijd - overleden.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (17)

Bert zei op 11 maart 2009 om 18:00 uur

Is hij ook drummer? Of geeft hij les in slagwerk?

een groote theo fen zei op 14 september 2009 om 20:40 uur

theo is nog steeds een kanjer we
kennen hem al jaren in ons dorp
en we zijn trots op onze theo hij
maakt geweldige muziek en daar geniet
nog steeds iedereen van
theo ik ben een groot fen van jou al meer dan dertig jaar geweldig

G.A.P.Smits-van Eldrum zei op 27 juli 2010 om 22:15 uur

Ik dacht en meen altijd geweten te hebben dat Theo op de Bieseltsebaan woonde. Maar waar hij nu woont weet ik niet. Hij was op 27 juli 2010 nog op tv.

Marilou Nillesen bhic zei op 28 juli 2010 om 09:06 uur

Tjee, dat tv-optreden van juli jl. heb ik helaas gemist. Maar het geeft wel aan dat Theo Diepenbrock zijn naam voorgoed heeft gevestigd.

En dat blijkt ook wel uit de fans die hij nog steeds heeft...

@Bert: En sorry voor de hele late reactie... Ik heb geen idee of Theo ook drumt. Maar wellicht weet de grote Theofan daar een antwoord op?

Arno zei op 4 augustus 2010 om 10:07 uur

Op zondag 1 augustus 2010 genoten weer veel bezoekers in Grave van een optreden van de zanger Theo. Hij woont nu Kerkstraat Zuid 25 in Oeffelt.

Annemarie van Geloven bhic zei op 4 augustus 2010 om 15:11 uur

Als er fans zijn, die van dit optreden van Theo in Grave opnamen gemaakt hebben, zou het leuk zijn als jullie die op <a href="http://www.youtube.com/?gl=NL&amp;hl=nl" target="_blank">You Tube</a> willen zetten. Dan kunnen ook anderen, die niet in Grave waren, van zijn optreden genieten.

Laat je even via dit forum weten of je er een filmpje op hebt gezet? Wij wachten met spanning...

mariet vervoort zei op 9 augustus 2010 om 23:41 uur

waar woont theo diepenbrock
ben er op zoek naar
mariet vervoort

Arno zei op 10 augustus 2010 om 19:51 uur

Beste Mariet Vervoort,
Het adres van Theo kun je lezen in deze rubriek op 04-08-2010, en zijn telefoonummer staat in de telefoongids.
Veel succes.

Romy P. zei op 24 januari 2011 om 19:05 uur

Lieve opa,
ik zal altijd je allergrootste fan blijven! Ik hou van u.

Michel Janssen
Michel Janssen zei op 16 mei 2015 om 12:55 uur

Kan het zijn dat Theo ook een zus in Groesbeek heeft wonen wat betreft het liedje dit kan ik me nog heel goed voor de geest halen, het was een pracht nummer voor die tijd qua luister dichtheid was de muziek op de radio vele malen groter dan nu.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 mei 2015 om 14:38 uur

Beste Michel,
ik hoop dat andere mensen op jouw vraag kunnen reageren, want ons is dit niet bekend. Maar wat het liedje betreft; daar heb je helemaal gelijk in. Je kunt het nu nog gewoon meezingen.

Rien Veraart zei op 3 juni 2016 om 12:34 uur

Dag, weet iemand of de "zanger"Theo Diepenbrock" nog leeft ik heb een neef in Canada die heeft dit mij gevraagd ?
MGroet,Rien

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 juni 2016 om 15:57 uur

Dag Rien, een snelle zoektocht op internet levert hierover geen concrete informatie op (we vinden nog wel een mooi filmpje met hem in de hoofdrol bij Omroep Brabant uit 2013: https://www.youtube.com/watch?v=Z6sCLYg0LvY) maar er zijn vast mensen uit Oeffelt die dit wel zeker weten. Wie kan hierover berichten?

Monique zei op 3 juni 2016 om 18:31 uur

In de arena van 21-1-2016, staat een stukje over het 60 jarig huwelijk van Theo Diepenbrock. hij is 83 jaar, en ontving de graafse burgemeester met accordeonmuziek. Hieruit meen ik toch op te maken dat hij dan in Grave woont.
Als u google gebruikt en intypt Theo Diepenbrock Grave, dan vind u dit artikel

Monique zei op 3 juni 2016 om 20:32 uur

Wat betreft de vraag over of Theo slagwerker is of hierin les geeft: Volgens mijn man heeft hij in elk geval een zoon die slagwerk les volgde op de muziekschool in Cuijk.. dan hebben we het over begin jaren zeventig. Mijn man volgde de les samen met hem en hij twijfelt of deze zoon ook Theo heet... Hij weet zeker dat deze zoon naar het conservatorium is gegaan om slagwerk te studeren, later gaf hij hier ook les in.
misschien dat een andere oud leerling dit weet...

Michel Janssen
Michel Janssen zei op 3 juni 2016 om 21:01 uur

Hier nog even een stukje van zijn wereldhit op you tube kanaal https://www.youtube.com/watch?v=hXawgYShnBg Het toeval wil dat de zuster van Theo Diepenbrock (hij heet eigenlijk Piepenbroek of Piepenbrock), achter ons heeft gewoond in Groesbeek. Ook heb ik nog Facebook contact met nichtjes van Theo (die tegen Theo oom moeten zeggen), het liedje herinner ik me nog heel goed het was in de zomer/najaar van 1978 net voor de beruchte winter 1978/79, ikzelf was toen 14 jaar en de nichtjes van Theo die achter mij woonde (dus de achterburen) waren 12 en 14 jaar.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 juni 2016 om 09:28 uur

Wat fijn dat jullie dit laten weten! Monique, ik heb het linkje naar het artikel gevonden en ik plaats het hier, dan kunnen andere belangstellenden het ook makkelijk traceren (want het is een lezenswaardig verhaal):
http://www.arenalokaal.nl/arena/nieuws/regio-land-van-cuijk/grave/een-huwelijk-waar-muziek-in-zit

En bijzonder Michel, ik kan me voorstellen dat die nichtjes maar wat trots waren op zo'n beroemde oom!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 1 december 2006 om 11:31 uur

Lou Tellegen (1883-1934), een Rooise Casanova in Hollywood

vertelde op 12 april 2010 om 15:53 uur

Ad de Laat

vertelde op 15 maart 2011 om 15:47 uur

Muzikale overgrootmoeder