skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Westerbeek in vogelvlucht

Eeuwenlang is over de precieze grenzen in het Peelgebied tussen Sambeek, Vierlingsbeek en Maashees met Overloon geruzied door deze gemeenten, waarbij later ook Oploo nog een duit in het zakje deed. Pas in de jaren 1836-1855 kwam er een sluitende administratieve verdeling tot stand. Maar ook daarover bleken nog flinke ruzies mogelijk. Waarom het rond het latere Westerbeek toen nog De Twist heette, moge duidelijk zijn.

Westerbeek, ontginningsboerderijHet gebied diende oorspronkelijk tot gemeenschappelijk gebruik: turf steken, schapen weiden en zo voort. In 1858 vestigen zich enkele pioniers in het huidige Westerbeek. Zij probeerden iets te maken van die uitgestrekte heide, vennen en moerasvelden van de Peel.

Eén van de eerste ontginners was een zekere Van Haandel. Vier jaar later sloot zich daar een tweede pionier bij aan. Zij bouwden hun huis ten zuiden van Oploo, in het gebied De Twist. Gaandeweg breidde de gemeenschap zich uit, al vertrokken er ook mensen, omdat de school en de kerk toch wel erg ver weg bleken. Tot 1891 groeide het aantal huizen op de Sambeekse Twist van 14 naar 27 en op de Vierlingsbeekse Twist van 6 naar 10.

Piet van de Oever uit Sint Anthonis maakte ons er op attent dat volgens onderzoek er in ieder geval al in 1836 gewoond werd in dit stuk van de Peel. De topografische kaarten 1:25.000 die rond 1838 zijn gemaakt, bevestigen dat onderzoek, dat stelde dat er in 1836 in de Sambeekse Twist vijf huizen staan en in de Vierlingsbeekse Twist drie.

Uit deze naamgeving blijkt al dat het gebied toen nog onder verschillende gemeenten viel. Grotendeels onder Sambeek, voor een stukje onder Vierlingsbeek (rond de Vredepaal), en ook nog een deel onder Maashees. Om het nog ingewikkelder te maken ging men vanuit De Twist naar de kerk in Oploo. De kinderen moesten naar school op het Sambeekse schooltje in de Sambeekse Hoek (gesticht in 1870), en liepen op hun weg daarheen dan langs de school in Oploo... Maar daar mochten ze niet naar toe.

In 1921 kreeg De Twist dan toch zijn eigen, openbare lagere school. De Oploose kapelaan kwam er catechismusonderricht geven. Een jaar later kreeg het dorp ook zijn eigen kerk. Grote animator daarvan was Toontje van Lankveld, sinds 1911 eigenaar (?) van een melkfabriekje en van een maalderij (later was hij bakker). Het verhaal gaat dat de 41 gezinnen van De Twist samen ruim 26.000 gulden op brachten van de benodigde 36.000 gulden. Dat was gemiddeld ruim 600 gulden per gezin! Er zullen vermoedelijk ook wel enige grote geldschieters geweest zijn.

Na de wijding van het gebouw in 1922 bedienden de Paters van het H. Hart uit De Rips de kerk. De eerste rector was pater Servaas van Asseldonk. De kerk was namelijk nog geen volwaardige parochiekerk. Van Asseldonk is van 1922 tot 1937 aan Westerbeek verbonden geweest. Hij heeft nog een pastorie kunnen bouwen en de school omgevormd van een openbare naar een bijzondere (lees: katholieke) school.

Een mijlpaal voor het dorp was de eerste dorpskermis in 1924. Het dorp werd tien jaar later, in 1934, ook toegankelijker door de aanleg van een grintweg, die aansloot op de weg van Oploo naar Overloon. In 1938 kreeg het dorp de officiële naam van Westerbeek, waarschijnlijk in navolging van het eveneens jonge Peeldorp Stevensbeek.

In 1942 werd de gemeente Sambeek opgeheven en kwam Westerbeek bij de gemeente Oploo. Westerbeek was in deze oorlogsjaren, juist door zijn afgelegen ligging, een ideale plaats voor onderduikers. De stand van de molenwieken gaf aan of de kust veilig was. Om middernacht kwamen ondergedoken mannen en jongens naar de kerk waar pater Heuvels de mis las, de biecht hoorde en nog even preekte.

Na de bevrijding, in februari 1945, kreeg Westerbeek nog een schok te verwerken: een Britse Lancaster-bommenwerper stortte neer. De zeven bemanningsleden kwamen om. Op 4 mei 1997 is een gedenkteken onthuld. Vóór de parochiekerk steekt het staartstuk van een Lancaster nog boven de grond uit. Het monument is vervaardigd door kunstsmid Juul Baltussen uit Westerbeek.

In 1960 werd het Westerbeekse rectoraat tot parochie verheven en in 1962 werd de oude school officieel omgedoopt tot gemeenschapshuis De Schans.

Westerbeek, de oude lagere school, nu De SchansNa de Tweede Wereldoorlog verdwijnt langzamerhand het louter agrarische karakter van Westerbeek. Terwijl in de jaren zestig nog dertig procent in de land- en tuinbouw werkte, is dat inmiddels veel minder geworden en het aantal agrariërs neemt nog steeds af.

Desalniettemin heeft Westerbeek nog steeds een landelijke uitstraling met zijn bijna 600 inwoners, die samen een hechte gemeenschap vormen, met een bloeiend verenigingsleven van zo’n dertig verschillende clubs.

Westerbeek is zijn eigen pioniers dan ook niet vergeten. In 1981 werd het straatnaambordje van de Van Haandelstraat onthuld. “Hij had in 1858 de moed het eerste huis in Westerbeek te bouwen en zich daar in de eenzaamheid te vestigen”, staat in het B&W-voorstel voor deze straatnaam.

Maar de naam is zeker ook een eerbetoon aan Van Haandels kleinzoon, P. van Haandel, die veertig jaar lang raadslid was en bovendien lid van vele verenigingen. Een man die veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Westerbeek tot een eigen dorp. Ook de eerste rector, Servaas van Asseldonk, is met een straatnaam geëerd.

Reacties (14)

Piet van den Oever zei op 2 januari 2009 om 22:21
Separaat ontvangt u van mij een e-mail op het adres:
vragen@bhic.nl
Peter van de Pasch zei op 17 juni 2020 om 13:45
Naam Westerbeek: maatschappij van weldadigheid is begonnen op grond van landgoed westerbeeksloot. Met daarop het huis Westerbeek. De koloniën zijn ontginningen van woeste gronden net als in het huidige Westerbeek bij oploo. Het ontstaan is tevens in hetzelfde tijdsbestek. Toeval of niet maar het verdient zeker verder onderzoek naar het ontstaan van de naam Westerbeek bij oploo.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 juni 2020 om 19:13
Dat is een mooie insteek, Peter. Mogelijk zijn er mensen die zich hiermee al mee bezighouden? Mocht dat zo zijn, dan horen we dat hier graag!
Gerrit Hendriks zei op 14 maart 2021 om 21:42
Westerbeek behoorde vroeger bij Gemeente Sambeek tot aan Gemeente Bakel bij
de Twist paal
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 maart 2021 om 09:00
Hallo Gerrit, bedankt voor je berichtje. Bij de omschrijving van het archief staat het alsvolgt:

Het grondgebied van Sambeek strekte zich vanaf de Maas in zuidwestelijke richting uit tot diep in de Peel. Het puntvormige einde in het zuidwesten werd tot 1938 de Twist genoemd, waarvan de naam was afgeleid van de vele twisten in de 17e en 18e eeuw met het naburige dorp Oploo over de rechten op dit gebied. In de eerste helft van de 19e eeuw wordt er een poging gedaan tot de verdeling van onverdeelde gemeentegronden tussen de gemeente Sambeek en omliggende gemeenten.

Dat is volgens mij ook de strekking van jouw opmerking, hè?
Albert
Albert zei op 15 maart 2021 om 11:47
En zo ontstond ook in Oploo de wijk "Den Sambeekse Hoek".
Hendriks zei op 15 maart 2021 om 20:58
Westerbeek heeft vroeger ook een schaap herder gewoond volgens mij P v d Voort en was de zoveelste inwoner en is later naar Stevensbeek verhuist wie weet hier meer van ????
M.V.G
Gerrit Hendriks zei op 17 maart 2021 om 19:17
Gevonden!!!!
De 2500 inwoner van Gem Sambeek werd geboren in De Twist, het latere Westerbeek 1934 Betreft de geboorte van een dochter van P. v. d. Voor-van Dommelen . Van Gemeente wege werd den gelukkigen vader een Herinnering aangeboden,
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2021 om 08:30
Knap speurwerk, Gerrit! Wat leuk. Weet je wellicht ook wat voor herinnering de vader kreeg?
G Hendriks zei op 19 maart 2021 om 18:35
Nr dit kan ik nergens vinden weet wel dat deze later vehuis is naar stevensbeek daar heeft de schaapsherder bij de radiomasten gewoond en heeft daarna nieuw huis gebouwd duurde wel lang op huis stond toen de tijd staat niet stil aan de radioweg stevensbeek . m.v.g.
Gerrit Hendriks zei op 8 april 2021 om 18:05
Herinnering nee dat weet ik niet kan ook nergens vinden huis staat er nog de tekst is er af.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 april 2021 om 21:41
Toch dank voor je aanvulling, Gerrit. Fijne avond nog!
Gerrit Hendriks zei op 9 april 2021 om 20:57
opslag loods vroeger van radiostation staat er nog richting Sambeek einde Radioweg net over het spoor Lings sint janslaan grijs steen met gebroken kap

gezien voor de overgang van spoor restanten vroeger waar jan Hendriks de (Körver) is begonnen met koffie branderij slaken verkoop enz is daarna naam veranderd Hendrixs voeder
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 april 2021 om 12:28
Dan zijn we weer helemaal, Gerrit, merci!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!