skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Wichelroede, of hoe Frater Alberto de rotte appel vond

Ik zat in de vijfde klas van de lagere school toen Frater Alberto mij vroeg om mee te helpen met het bouwen van een bijenhal. Hij mocht een stukje grond gebruiken in de boomgaard van de kerk die bij ons voor het huis lag. Toen ik aan kwam lopen was Alberto al bezig met een wilgentwijgje dat hij tot een lus gebogen had.

Wat ben de nauw aan het doen frater? vroeg ik. Hij vertelde dat hij met een wichelroede aan het kijken was of er een geschikte plek voor een bijenhal te vinden was, waar geen wateraders liepen. Na enige tijd had hij een geschikte plek zonder aders gevonden. Het front van de hal kwam mooi op het zuidoosten, zo tussen twee appelbomen in. We konden beginnen en na drie weken was de hal af. De bijen, die hij elders had staan, konden overgeplaatst worden.

We konden het goed met elkaar vinden en daarom had Alberto beloofd, dat als de hal klaar was, ik een keer bij hem op het klooster mocht komen, om mij te leren wichelroede lopen. De frater was er een kei in en omdat hij van boerenafkomst was, hielp hij vele boeren om de stallen te onderzoeken of er aders liepen. Want het was niet goed voor de groei van het vee als ze boven een ader sliepen.

Was dat het geval, dan haalde hij de kracht van de aders weg door magneten aan de spanten te hangen of meerdere spoelen van koperdraad gewikkeld om een koperen pijpje. Hoe het precies werkte weet ik niet, maar het hielp wel voor het vee en als er een ader onder je bed door loopt in huis en je zet deze attributen neer, dan gaat het slapen weer beter!

Ook liet hij zien dat het niet alleen ging met een twijgje maar ook met een stuk wasdraad dat tot een lus gebogen is, of met twee stukken dikke rechte wasdraad van 30 cm die hij op 10 cm haaks omgebogen had.

Zo nam hij vijf appels, waarvan er een rot was. Ik moest de appels op een rijtje leggen met 5 cm tussenruimte en de rotte ook ergens in de rij. Doordat ik er een theedoek overheen had gelegd, kon hij niet zien waar de rotte appel lag, maar de wichelroede gaf het aan doordat de twee uiteinden van de wasdraad naar elkaar toebogen en kruisten waar de rotte appel lag. Dit ging ook met het twijgje of de gebogen wasdraad, dan boog de lus naar beneden waar de rotte appel lag.

Deze handelingen voerde hij ook uit met vijf krijtjes of potloodjes, die ook 5 cm uit elkaar werden gelegd, met een sigaret er ergens tussenin en een zakdoek eroverheen. Na enig oefenen haalde je de plek van de sigaret eruit doordat de wichelroede reageerde. Ik moet wel zeggen, de ene persoon is gevoeliger dan de andere, maar bij de meesten lukt het.

Foto’s: Wikimedia Commons door Rinus en idem Deutsche Fotothek.

Reacties (1)

Rini de Groot zei op 11 november 2019 om 18:41
Bij ons thuis werd de ader 'weggewerkt door op een bepaalde plaats in de
grond een kopen plaat de andere door een koperen draad in de grond te stoppen. Daarna kon ons mestvarken weer terug naar zijn ingericht verblijf en groeide nu als kool. Ook de magneet ken ik, daarop heb ik een negatief antwoord gekregen, het aangebrachte middel moet kunnen ontlaten en dat kan niet met een magneet. Een andere persoon met de gave wilde ik testen hij vroeg naar de bouw tekening met zijn trouwring aan een draadje bewoog hij boven het papier zijn ring reageerde precies waar de waterader bevond.
Niemand gelooft er in tot dat zij er zelf mee geconfronteerd worden.
De 'Ongelovige Thomas' heeft nog steeds volgelingen.
Bedankt Gerard dat bespaard mij weer een verhaal.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen