i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Periode: 1913 - 1981
Tags:

Wie kende haar niet, zuster Van Gerwen?

vertelde op 16 december 2019 om 09:09 uur

Kraamverzorgster Maria Adriana (roepnaam Mies) van Gerwen werd in 1913 geboren als dochter van Johannes van Gerwen en Johanna Vogels. Mies was in Sint-Oedenrode een zeer bekende en geliefde kraamverzorgster. Meer dan dertig jaar is zij als kraamverzorgster werkzaam geweest.

Ze kwam in veel gezinnen waar ze met haar opgewekt karakter een welkome hulp was. Ze kon meeleven en troost brengen in tijd van droefheid.

Na haar pensioen ging ze niet achter de geraniums zitten, maar werd ze lid van de EHBO, de Zonnebloem, het Parochieel dameskoor, het Vrouwengilde en de Heemkundekring. Ook na haar pensioen stond ze voor iedereen klaar, en na een leven van geven overleed Mies plotseling in 1981.

Kraamverzorgster Mies van Gerwen en hieronder als 10-jarige.

 

De familie woonde in een klein smal straatje dat vroeger naar Huize Den Berg liep. Toen de Dommel werd rechtgetrokken, ging dat niet meer en moesten ze een omweg maken om daar te komen. Vroeger werd het straatje het Bokkengangetje genoemd.

Op een stukje bouwland bouwde Jan Cornelis van Gerwen circa 1882 een huis, dat hij wat later verkocht aan Hendrica Lathouwers, weduwe van Hubertus Swinkels en consorten. Zoon Johannes Swinkels Hubertuszoon verkocht het huis in 1941 aan de ouders van Mies.

Haar ouders waren al rond 1905, het jaar waarin ze trouwden, huurders van het pand. Na het overlijden van de ouders bleven de gezusters Mies en An in het ouderlijk huis aan Den Berg wonen.

Links: haar ouders Haiske (Johannes) van Gerwen en Johanna Vogels.

Foto’s:
Collectie Jo van der Kaay en Colletie BHIC, Wies van Leeuwen, fotonummer PNB001061089 en A. van Beurden, fotonummer 1602-000904. Zie ook het verhaal Den Berg.

Bronnen:
BHIC, Gemeentelijk Kadaster Sint-Oedenrode 1832-1971.
Bid- en gedachtenisprentjes.

 

 

 

 

 

Mies op de Markt en haar zus An op de brug bij de Borchmolen, 1929.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 december 2019 om 11:36 uur

Wat een prachtig eerbetoon aan deze bijzondere vrouw, Willie! Zijn er mensen uit Sint-Oedenrode die verhalen of herinneringen aan haar hebben? Deel ze hier!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: