skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Wie kent de Ocarina?

Wie heeft er niet verzameld in zijn/haar kinderjaren? In die van mij (jaren ’50) waren dat postzegels, lucifermerken en sigarenbandjes. De hele familie bewaarde postzegels voor jou. Lucifermerken en sigarenbandjes vond je vaak op straat. En het leukste was ruilen met vriendjes.

Als je ouder wordt, heb je wat meer te besteden. En dan concentreer je je meestal op één onderwerp. Wie lid is van de Nederlandse Vereniging “De Verzamelaar” weet dat de verzamelmogelijkheden eindeloos zijn. De vreemdste verzameling, die ik in het maandblad “De Verzamelaar” ben tegengekomen, is kotszakken uit vliegtuigen (vergelijkend met de postzegels vroeg iemand: gebruikte of ongebruikte zakken?)

Ken je iemand in jouw vriendenkring, die ook verzamelt, dan zoek je niet alleen voor jouw eigen verzameling, maar ook voor die vriend als je er tegenaan loopt. Dat kan ver gaan. Zo heb ik voor een vriendin, die schildpadjes verzamelt, in Kuopio/Finland een damesslipje met opgedrukte schildpad gejat in een warenhuis.


Verzameling volksfluiten, schalmeien en hoorns, foto: Jan de Crom

Zelf hield ik me in de jaren zeventig, begin jaren tachtig bezig met het verzamelen van volksfluiten, schalmeien en hoorns. Er was in Utrecht op de Oude Gracht een platenzaak, die ook volksmuziek verkocht. Daar zocht ik naar platen waar de fluiten op te horen waren. En terwijl je denkt, dat je al een hoop weet van fluiten, wist een vriend me toch te verrassen. Hij kwam met een Ocarina aanzetten.


Ocarina

De Ocarina is meestal gemaakt van aardewerk. Het is al een heel oud instrument. En volgens mijn vriend was de ocarina rond 1900 erg populair door een film. Dat het instrument toen populair was, klopte. Maar zeer waarschijnlijk niet door een film. Er is wel een film – “Novecento” – waarin een ocarina-orkest te zien is. Maar die film is in 1976 gemaakt. En toen was de populariteit van het instrument al voorbij.
Mogelijk heeft de Italiaan Giuseppe Donati (1836 – 1925) het instrument populair gemaakt met zijn ontwerp van de klassieke ocarina.

Ik heb nog wel wat meegekregen van mondharmonica- en harmonicaorkesten. Maar zo tussen 1900 en 1945 zouden er ocarinaorkesten geweest zijn.
Mijn vraag is: zijn er Brabanders, die herinnering hebben aan zo’n ocarinaorkest?

PS: nieuwsgierig geworden hoe zo’n ocarinaorkestje klinkt? Zoek dan op Youtube naar “Marche des Jouyeux Fetards”.

Reacties (1)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen