skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Wij maken het nog best

In dienst betekende vroeger ook lange tijd zonder direct contact met het thuisfront. Dus werden er kaartjes verstuurd én ontvangen, zoals door Reinier de Groot. "Wij maken het nog best", schrijft zijn vriend.

Over de diensttijd van Reinier de Groot is al eerder een verhaal verschenen. Reinier is lid geweest van de BVL, de Bijzondere Vrijwillige Landstorm. Ontstaan aan het eind van de WOI als betrouwbare militaire kracht, bestaande uit oud-gedienden en speciaal in het leven geroepen om een socialistische greep naar de macht het hoofd te kunnen bieden. Dit onderdeel bleef bestaan tot 1940, voornamelijk trouwens als schietvereniging want militaire oefeningen werden niet meer gehouden.

Je had verder de Vrijwillige Landstorm: vrijwilligers die net als de huidige Nationale Reserve een soort dienverplichting aangingen als reservist. Opgericht in 1914 en dienst gedaan tot aan WOII.

Op het kaartje dat Reinier van zijn vriend ontving, staat met potlood geschreven: "Beste Kennissen, Wij maken het nog best.

Maar wij waren allen blij als dat we er bij konden gaan liggen. Want de dag was lang Nu? Ontvang wel groete van je vriend. Tot ziens, G. M v d Wijdeven."

Op de plaats van de postzegel staat het woord "militair" geschreven. De plaatsnaam en datum van poststempel was geheim. Gerard v.d. Wijdeven (1908) was bij de afdeling Cavalerie en op het buurtschap Maasstraat (Uden) in 1939 ingekwartierd bij Reinier de Groot in de zogeheten "Goeikamer". Gerard had de verzorging van de paarden die bij Grard Verkuilen, een boer, 200 meter verder gestald stonden.

Een andere tastbare herinnering aan de militaire dienst is het diploma. Erop staat "DIPLOMA, afgegeven aan den Militair Renier de Groot Uden. Voor het getrouw bezoek aan de vereniging en voor getrouw deelnemen Aan de algemene Communien, die door de Leden der Vereniging om de twee maanden gehouden worden. Breda 24 Aug.1912, A Schoenmakers Prefect, Petrus Leijten Datum Breda, die1 Mail 1882".

Aanvulling, 7 oktober 2020

In de kleerkast van het ouderlijk huis vond ik eergisteren deze prent, afmeting 35 x 46 cm, met het onderschrift:
Hare Majesteit Koningin Wilhelmina op den Landstormdag te Barneveld 1935.
Vervaardigd naar een schilderij van Willy Sluiter hetwelk door den bijzonderen Vrijwilligen Landstorm is aangeboden aan H.K.H. Prinses Juliana en Z.K.H. Prins Bernard, ter gelegenheid van Hun Huwelijk.

Linksonder gesigneerd. Willy Sluiter dec. 1936.

De prent van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm
De prent van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm

Hare Majesteit Koningin Wilhelmina op bezoek op landgoed De Schaffelaar tijdens de landdag van de Bijzonder Vrijwillige Landstorm (BVL). Dit was de eerste keer dat de koningin een officieel bezoek bracht aan een landdag van de BVL. (Linksonder gesigneerd W.)

De BVL werd in opdracht van de Duitse bezetter opgeheven in 1940. Bij die gelegenheid ontvingen de leden een mooi document, waarin ze van hun verplichtingen worden ontheven.

De ontbinding van de BVL
De ontbinding van de BVL

Vader bezat ook nog een hoorn om een signaal mee af te geven, maar dat is door een van de kinderen onbruikbaar gemaakt, hij maakte te veel herrie.

Legitimatiebewijs BVL
Legitimatiebewijs BVL


Bnnenzijde van het legitimatiebewijs
Bnnenzijde van het legitimatiebewijs

Wel bewaard zijn vaders legitimatiebewijs en een lijst uit 1939 van de commandant van het IIIe Legerkorps.

Lijst van de commandant IIIe Legerkorps, 1939
Lijst van de commandant IIIe Legerkorps, 1939

 

 

Reacties (4)

Rini de Groot. zei op 12 juli 2012 om 22:46
Vader was van 1891, Gerard van 1908.
Vader had thuis nog de "poetjes" beenbeschermers en lid van de vrijwillige landstorm er reste nog een 50 cm lange zwartkleurige hoorn, waar wij als kind opbliezen, maar het geluid dat deze hoorn gaf irriteerde een van mijn broers en haalde het labium uit deze alarmhoorn.

Erik de Bruin zei op 19 juli 2012 om 08:43
De vader van Rini heeft, gezien zijn geboortejaar, zeer waarschijnlijk in 1911 zijn dienstplicht vervuld. Toen nog, als en van de laatste lichtingen, in het 'blauwe pak'. Hij is daarna kennelijk 'herkleed' gezien het feit dat hij puttees (poetjes) heeft gedragen!
De zwartkleurige hoorn met labium ken ik niet als een militair instrument. In dienst werden signalen doorgegeven met klaroenen en trompetten als blaasinstrumenten. Kan Rini misschien een foto plaatsen?
Rini de Groot. zei op 19 juli 2012 om 22:54
De uitgebreide informatie kreeg ik toegestuurd van een Nederlands “soldaat”, Erik, die in een uniform van 1914-’18 patrouilleerde samen met een Belgisch soldaat, langs “De Dodenlijn”.
Ambachtendag Aug. 2011 Essen (B)
De Zwartkleurige Hoorn, bracht slechts een toon, alarm signaal, voort ik denk dat deze behoorde bij de (BVL) Landstorm. Ik bezit geen foto, uit mijn herinnering heb ik dit instrument beschreven.
Rini de groot. zei op 4 oktober 2017 om 09:42
Erik, nu ik je reactie herlees misschien werd de hoorn gebruikt als signaal bij de vrijwillige landstorm.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!