i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vinkel
Tags:

Wijwaterkwast in de klas

vertelde op 6 november 2018 om 15:58 uur

Vinkel kreeg in 1959 een nieuwe lagere school. Zoals dat toen gebruikelijk was, werd de nieuwbouw uitvoerig ingezegend. Geen kruisbeeld of religieus kunstwerk werd overgeslagen en ook de klaslokalen werden met wijwater besprenkeld. We hebben tientallen foto's als stille getuigen van deze happening en zijn zo benieuwd naar de verhalen erachter. Was jij erbij? We nodigen je van harte uit om jouw herinneringen te delen.

BHIC archief fotoInzegening en opening nieuwe lagere school, Vinkel 1959 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1657-000650)

Met de wijwaterkwast zegent meneer pastoor dit klaslokaal in de nieuwe lagere school in Vinkel, nu bijna 60 jaar geleden. Met enige belangstelling bekijken de kinderen het gebeuren, al heeft een enkeling meer aandacht voor de fotograaf voorin de klas. Wat opvalt, is het verschil in kleding tussen de klasgenoten onderling. Waar het meisje helemaal achterin zonder mouwen in de banken zit; is het kindje midden op de foto warm ingepakt, inclusief muts, sjaal en wanten.

Kijk naar Toen

Weet jij nog dat deze foto gemaakt werd? Sta je er misschien zelf op? Hoe verliep de inzegening? En weet jij nog hoe het zat met die kleding, was het echt zo warm of koud in het gloednieuwe gebouw of werd je bijvoorbeeld gewoon in een lokaal gezet voor het zegenen, ook als je net daarvoor nog gewoon buiten stond? Alle foto's van deze inzegening en opening in Vinkel vind je via deze link.

We hopen op reacties! Deel jouw verhalen en herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 27 februari 2015 om 11:51 uur

In de rij voor de eerste steen

vertelde op 3 februari 2017 om 11:51 uur

Bisschop bezoekt Vinkel

vertelde op 20 oktober 2017 om 12:06 uur

Uitverkoren in Vinkel