skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Wilhelmus van der Hagen alias Willemke Pap

Wilhelmus Jacobus Maria van der Hagen (1845 – 1919) was een van de bekendste figuren uit de geschiedenis van de familie van de Hagen. Talloze gegevens over hem zijn te vinden in boeken, kranten, archieven en het Brabants Historisch Informatie Centrum.

Wilhelmus van der Hagen met zijn stiefdochters Philomena en Theodora Raijmakers en zijn zoon Hein. Het kleine jongetje is het oudste zoontje van Theodora (Collectie Jo van der Kaaij)
Wilhelmus van der Hagen met zijn stiefdochters Philomena en
Theodora Raijmakers en zijn zoon Hein. Het kleine jongetje is
het oudste zoontje van Theodora (Collectie Jo van der Kaaij)

Een rijk en gewild man

Rijk geworden door zijn huwelijk met de textielfabrikantendochter Philomena Raijmakers (1853 – 1895) en het succes van de oprichting van een melkfabriek op de Markt door de familie van der Hagen brachten veel geld in het laadje.

Belasting betalen?

De bijnaam Willemke Pap had hij waarschijnlijk te danken omdat hij er bekend om stond dat hij mensen graag voor gek zette. Willem trad graag op de voorgrond en was een graag geziene gast bij jachtpartijen. Hij was een welgestelde man, maar belasting te moeten betalen daar viel niet mee te spotten. Dat bleek uit de brief van 17 september1910 waarin het college van burgemeester en wethouders van Sint-Oedenrode bericht aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant.

De klacht nader bekeken

Dat was naar aanleiding van een klacht van Wilhelmus over de aanslag van de zogenaamde hoofdelijke omslag, een gemeentelijke belasting op grond van de welstand van de inwoner. Burgemeester en wethouders laten in een brief weten:

‘[Wij hebben] de eer U Edele geachte te berichten: W.J.M. van der Hagen behoort en heeft steeds behoord tot de meest gegoede ingezeten dezer gemeente. De maatschappelijke welstand van Van der Hagen heeft zich o. m. gekenmerkt, doordien hij als welgestelde burger leefde en hij in zijn doen en laten zich blijkbaar niet naar finantieele zorgen behoefde te regelen.

Zoo ondernam van de Hagen voor een paar jaren, misschien wel ter afwisseling van zijn anders eentonig leven, eene reis naar Ned. Indië, zoo bezoekt hij meermalen het buitenland, en zoo maakt hij vaak, als een gewoon uitstapje, eene reis naar Brussel. Ook doet de reclamant aan de jachtsport en was steeds medepachter van het gemeente-jacht en visrecht.

Het is verder wel niet onjuist, dat van v.d. H. hier thuis eenvoudig met eene oude huishoudster leeft, doch die levenswijze is toch voor vele andere, ook niet van aardsche middelen misdeelde ingezetenen, nog benijdenswaardig.

Zoon Hein in de bovenste rij in het midden (Collectie Jo van der Kaaij)
Zoon Hein in de bovenste rij in het midden (Collectie Jo van der Kaaij)

Zijn zoon [Hein 1894 – 1953] die de studiën volgt van het gymnasium, ontvangt eene opvoeding naar zijn stand, en de vader heeft hem, waarschijnlijk als bijzonder blijk van tevredenheid over zijn gedrag en ijver, in 1897 het bewoonde heerenhuis geschonken.

Hij ontkwam er niet aan

De gemeenteraad was dan ook van oordeel dat iemand, die aan van alles en nog wat kon meedoen en zijn geld in financiële ondernemingen plaatste en meer dan 21 H.A. aan vaste goederen in deze plaats bezat, zeker niet onder een inkomen van 5000 gulden behoorde te worden aangeslagen

Op bovenstaande gronden is dus de aanslag van de reclamant geregeld.

Getekend J. H. Kemps secretaris en Sassen Burgemeester.

 

Bron: BHIC (7634-234) scan 204

Reacties (3)

Peter van de Laar zei op 6 mei 2023 om 12:27
Ik vermoed dat de vermelde reden of het vermelde jaartal 1897 niet juist is. Heintje was toen drie jaar oud, en nog geen ijverige gymnasiast.....
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 8 mei 2023 om 21:27
Goed punt, Peter, en goed opgelet! Ik heb de bron die Willie noemt bekeken, en daarin staat toch echt 1897 genoemd als jaar van schenking. Geen foutje dus! Taalkundig lijkt het deel over de schenking wel verleden tijd te zijn, en het deel over de gymnasium opleiding van de zoon meer tegenwoordige tijd. Aangezien die bron rond 1910 is opgesteld, zou dat het probleem met de jaartallen kunnen verklaren.
Mocht je het zelf nog na willen lezen; de scans van deze bron zijn hier te vinden: https://proxy.archieven.nl/235/9FE36B4AA4D24188876943E84AD6FE0E (scan 204)
Willie Damen van de Mosselaer zei op 9 mei 2023 om 08:50
Dank Hilde,
Ook in de 'Bewaarder der Hypotheken ' toegang 537 hulpnummer 4 moet informatie zitten.
Onder toegang 957.17 en 1439.59
En artikelnummers kadaster 4488 en 5870
Deze heb ik zelf nog niet ingezien.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen