i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Helvoirt
Tags:

Willem Hoffman (1908-1991)

vertelde op 7 april 2009 om 12:46 uur

In zijn korte biografie van Antoon Coolen, opgenomen in het boekje Helvoirt aan de Lei, schetste Willem Hoffman zijn herinneringen aan Helvoirt, zoals hij het zelf had leren kennen toen hij in 1944 in Helvoirt verbleef, én zoals hij het had leren kennen uit de beschrijvingen van zijn oom, de schrijver Antoon Coolen de oudere.

Helvoirt, kruispunt c. 1900"Helvoirt is een van de mooiste Zuid-Nederlandse dorpen: nabij de lange rijksweg ligt het nabij de brede eikendreef, die van Tilburg naar Vught gaat. Een oude kruiskerk van rode baksteen met een zware toren, uitlopend in een slanke spits, staat temidden van haar zachtgolvend land, waarin de Lei kronkelt tussen weiden en akkers, tussen dennen- en loofbosssen.

Langs het water rijzen de hoge canada’s, langs de wegen de beuken en eiken, die met hun zware loof een koele schaduw spreiden.

Het was in dit dorp, in dit land, dat ik de beelden en gestalten terugzag uit de schetsen die ik kende van mijn oom. (…) In dit land had hij geleefd, had hij de eenvoudige boerenmensen leren kennen, had hij gezworven tussen Cromvoirt en Haaren, tussen Vught en Udenhout.

Langs het huis over de brede keiweg zag hij hen voorbij gaan: de oude dokter in het rijtuig, zich spoedend naar het Hoogeind en naar het Laageind; Simon de Zog, laveloos sukkelend van de ene berm naar de andere berm.

Van achter het venster oogde hij hen na: Netje, de dochter van Peer-Oome; Todde Mie, de toverheks, langzaam voortsloffend met haar todden en botten. (…) Hij had hun taal gesproken, het dialect van de streek, als klein kind geleerd van schoolkameraadjes, van meiden en knechts in het ouderlijk huis.

Op het late middaguur had hij gezeten voor de lage herberg aan de viersprong, in "De Zwarte Leeuw" en opnieuw drongen de dorpstypen om hem heen: Nölleke de klompenmaker had met het geestige hoofdje hem toegeknikt vanaf de overkant; Peerke van Esch had hem gegroet, toen hij fluitend met zijn dokkerende kar voorbij trok.

Zo had ik als kind mij het leven van mijn oom Antoon gedacht."

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Heinemann zei op 19 maart 2009 om 22:49 uur

Willem Hoffman is geboren in 1908 en verbleef volgens de tekst als kind in 1944 in Helvoirt. Benieuwd wanneer Willem volwassen is geworden...

Annemarie van Geloven bhic zei op 20 maart 2009 om 13:19 uur

Uw understatement is heel humoristisch!
De redacteur van dit artikel zal u uitsluitsel geven over de mogelijk verlate volwassenheid van Willem. In verband met vakantie kunt u over ruim een week een antwoord van hem verwachten.

Rien Wols bhic zei op 30 maart 2009 om 09:46 uur

Hier is inderdaad een beetje rekenen nagelaten, vrees ik. We laten "het kind" er maar uit.... Dank voor uw oplettendheid, Heinemann!

JO van Eerd van Boxtel zei op 4 februari 2014 om 08:54 uur

Of het de zelfde Willem Hoffman is als ik heb gekend weet ik niet.
Maar die ik heb gekend woonde rond 1940
in Berlicum naast Herman de Man.
Ik heb als kind zijn dochtertje mee begraven.Nu weet ik niet meer pressies
De datum. Ik zelf ben van 1935 en wij hadden ook een dokter Hoffman en volgens mij herinnering waren dat broers,maar ook dat weet ik niet meer zeker

Toon van der Zanden zei op 28 juli 2015 om 14:08 uur

Het boek Helvoirt aan de Lei van Antoon Coolen, is door een grote groep enthousiaste vrijwilligers in Helvoirt omgezet als luisterboek.
Na twee jaar van schrijfwerk, auditie rondes en lange opnames was het luisterboek in november 2011 klaar.
Het luisterboek is te koop en de trailer is te beluistern op: http://www.dekachelaon.nl/allerlei/

wilt u een impressie

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 9 april 2010 om 14:45 uur

Antoon Coolen in De Kersouwe

vertelde op 24 september 2013 om 19:26 uur

Vroeger was níet alles beter

vertelde op 7 april 2009 om 11:29 uur

Antoon Coolen van Helvoirt, 1875-1905