skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Willem II

Willem II is de bekendste Tilburgse voetbalclub uit het betaalde voetbal. De vereniging werd in 1896 door een Amsterdamse MTS-student als “Footballclub Tilburgia” opgericht. Misschien is dat wel de reden dat ze werden gezien als de eliteclub van de stad: opgericht door een “stuudje”, een Amsterdammer nog wel en dan ook nog bevolkt door (textiel)fabrikantenzoontjes.

hun terrein is van gegoede komaf, want het behoort tot het grondbezit van de familie Van den Bergh. Nou nou! Die Van den Bergh’s zorgen in 1904 ook al voor het rood-wit-blauwe shirt, al is dat dan wel uit een restantpartij van de inmiddels opgeheven voetbalclub Wilhelmina uit Oost-Nederland.

De aanvankelijk niet zo serieuze vereniging ontwikkelt zich snel, noemt zich vanaf 1898 “Tilburgsche FC Willem II” en sluit zich al in 1904 aan bij de Nederlandsche Voetbal Bond. Willem II wordt in de nieuwe Eerste Klasse Zuid ingedeeld en wordt daar vanaf 1913 vier keer op rij kampioen. In 1916 worden ze zelfs als eerste club uit het zuiden algemeen landskampioen.

G.J. de Ruyter, voetballer, erelid en mede-oprichter van Willem II. Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 005579.

G.J. de Ruyter, voetballer, erelid en mede-oprichter van Willem II.
Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 005579


In de decennia daarna kennen de “Superkruiken” ongekende successen: ze winnen de KNVB-beker, ze winnen meerdere malen het toernooi om de Zilveren Bal (toen het belangrijkste van Nederland), ze behalen acht zuidelijke titels; het kan niet op! In 1952 wordt Willem II onder leiding van de legendarische dr. Frantisek Fadhronc weer landskampioen. Dat doen ze zonder in de hele Kampioenscompetitie ook maar één punt te verliezen: ongekend!

Betaald voetbal

Het “Ajax van het zuiden” is midden jaren ‘50 een absolute topclub. Ze spelen uitstekend, ze beschikken over de eerste voetbalschool van Nederland en hun sterspelers ontvangen vorstelijke salarissen.

In 1955 worden ze weer landskampioen; de eerste Nederlandse kampioen betaald voetbal. Niets lijkt de Tricolores van Willem II te kunnen stoppen. Niets?

Het verval zet razendsnel in: het clubbestuur lijkt niet tegen de zakelijke eisen van de nieuwe tijd opgewassen. Een voorbeeld? Wel: als Nederlands kampioen wordt Willem II uitgenodigd Europacupvoetbal te spelen.

Kampioenselftal van Willem II, 1955. Staande v.l.n.r.: Jan Brooijmans, Toon Becx, Jan Smolders, Frans van Loon, Piet van Bladel, Chris Feijt en Rinus Formanoy; zittend v.l.n.r.: Piet van Beers, Jan van Roessel, Sjel de Bruijckere en Piet de Jong. Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 054057.
Kampioenselftal van Willem II, 1955. Staande v.l.n.r.: Jan Brooijmans, Toon Becx, Jan Smolders, Frans van Loon, Piet van Bladel, Chris Feijt en Rinus Formanoy; zittend v.l.n.r.: Piet van Beers, Jan van Roessel, Sjel de Bruijckere en Piet de Jong. Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 054057

De clubleiding ziet echter van deelname af en laat doodleuk de eer aan PSV! Dr. Fadhronc verlaat de vereniging met onenigheid. Er wordt onvoldoende geïnvesteerd.

De trotse kampioen is al in het volgende seizoen niet meer dan een subtopper in de Hoofdklasse. Weer een enkel jaar later, het eerste van de Eredivisie, zijn de “Kruiken” meteen ook de eerste club die uit de Eredivisie degradeert.

Natuurlijk, na slechts één seizoen waren ze weer terug op het hoogste niveau, maar de grootmacht die ze ooit waren, zijn ze nooit meer geworden. Een steeds opspelend geldgebrek, dat de club keer op keer dwingt om de beste spelers te verkopen, is daarvan zeker een van de oorzaken. Ook het eigen jeugdinternaat, opgericht in 1974 en daarmee het eerste in Nederland, kon daar niets aan veranderen.

De afloop

Actiesticker “Willem II moet blijven”, 1990. Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 071439.
Actiesticker “Willem II moet blijven”, 1990.
Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 071439

De club wisselt sinds die tijd mindere seizoenen af met hele goede, maar dichter bij een nieuw landskampioenschap dan de fraaie tweede plaats van 1999 zijn ze tot nu toe niet meer gekomen. In het seizoen 2013-2014 speelde het elftal zelfs weer in de Jupiler League. In het beleidsplan lezen we dan dat Willem II uiterlijk in het seizoen 2015-2016 weer een “stabiele Eredivisieclub” moet zijn. Het zij ze van harte gegund en gezien hun keurige negende plaats in het seizoen 2014-2015 liggen ze daarvoor méér dan keurig op koers...

Hup Superkruiken!

Reacties (6)

Jayson zei op 3 april 2020 om 08:08
Frenkie de Jong is jong opgeleid bij Willem 2 in Tilburg. En toen mocht hij bij Ajax.

Bij Ajax heeft hij diverse jeugdopleidingen doorlopen. Met 18 jaar is Frenkie opgenomen in de eerste elftal van Ajax. Daar deed hij zo goed dat hij ook in de selectie van het Nederlands elftal kwam.

Doordat Ajax het zo goed deed in de Championsleage van UEFA kwam hij in de belangsteling van Barcelona. In 2019 heeft Barcelona Frenkie de Jong van Ajax gekocht. Omdat hij nog een doorlopend contract had moest Barcelona zeer veel geld betalen aan Ajax.
Frans van de Pol zei op 6 april 2020 om 11:02
Dag Jayson,

Dank voor je reactie. En je hebt natuurlijk helemaal gelijk: Frenkie is in eerste instantie in Tilburg opgeleid, je zou het bijna vergeten.
Wij begrijpen ook dat Willem II de verkoop naar Ajax heel handig gespeeld heeft, waardoor hij in plaats van de 8 ton die Ajax bood, uiteindelijk zo’n 8.5 miljoen heeft opgeleverd. Niet slecht voor een speler die bij Willem II vaak niet eens in de basis stond!
Weet jij misschien ook hoe Willem II al die miljoenen geïnvesteerd heeft? Of moet dat nog gebeuren?
Pieter zei op 26 september 2021 om 14:36
Beste Frans,

Klopt het was (onbedoeld) een slimme constructie.

Er waren plannen om het stadion te verbouwen. Zoals meer zitplaatsen door de gracht weg te doen en betere faciliteiten. Maar net zoals alle betaald voetbalclubs is Willem II behoorlijk getroffen door Corona. En nu is deze verbouwing uitgesteld (of afgesteld).
Frans van de Pol zei op 1 oktober 2021 om 13:45
Dag Pieter,

Interessant nieuws: ik ben benieuwd of die plannen nog verwezenlijkt gaan worden.
Een onbedoeld slimme constructie? Daar ben ik wel benieuwd naar: hoe zat dat dan?
Pieter zei op 1 oktober 2021 om 16:38
Hoi Frans.

De transferwaarde van Frenkie was 500.000 euro. Maar uiteindelijk is hij verkocht voor 1 euro en een doorverkoop percentage van 15%. Dat hij uiteindelijk voor 75 miljoen verkocht werd aan Barcelona had niemand kunnen dromen.

En hier de plannen voor het stadion. Het is interessant:
https://www.burokade.nl/projecten/uitbreiding-koning-willem-ii-stadion/
Frans van de Pol zei op 4 oktober 2021 om 10:42
Dag Pieter,

15% van van 75 miljoen in plaats van 5 ton en toch iedereen te vriend houden? Dat kun je inderdaad gerust slim noemen!
Het zal niet genoeg zijn voor het beoogde nieuwe stadion, maar het is toch zeker een mooi begin.
Misschien kun je ons een beetje op de hoogte houden van eventuele ontwikkelingen...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen