i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Michielsgestel
Tags:

Willem Sparkweg

vertelde op 6 februari 2008 om 15:50 uur

In Sint-Michielsgestel ligt vermoedelijk de enige straat in Nederland die herinnert aan een persoon die nooit heeft bestaan. Jan Lunenburg uit Rosmalen brengt dat “Een Ons Brabant” onder de aandacht. Hij zou wel eens gelijk kunnen hebben. De achtergrond is een uitzonderlijk stukje erfgoed.

Gijzelaars Beekvliet, 1942In 1986 besloot de Gestelse gemeenteraad een van de veertien straten in het bestemmingsplan Beekvliet Duitse Bos te noemen. In het gijzelaarskamp Beekvliet werden van 1942 tot en met 1944 honderden prominente Nederlanders als gijzelaar vastgehouden.

Onder dwang van de Duitse bezetter legden ze onder meer een bosje aan dat in de volksmond het Duitse Bos ging heten.

De straatnaam Duitse Bos stuitte op bezwaren van de Stichting Gedenk Hen Die Vielen. De gemeenteraad besloot de straat Willem Sparkweg te noemen.

De gijzelaars hielden elkaar bezig met causerieën en cursussen. Een van deze cursussen was een hilarische practical joke. Willem Spark werd ten tonele gevoerd als een revolutionair en zeer begaafd muzikant. Maar hij heeft nooit bestaan. Het Willemspark daarentegen wél...

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 20 juli 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Lydia van Esch/Langebent zei op 15 juli 2011 om 10:31 uur

Het verhaal van Willem Spark kende ik al en nog anderen,uit het boek "Smalle marges" rechtspraak in W.O.2, van Joggli Meihuizen .Ik wil zo graag weten wie er allemaal gezeten hebben.Ik kan dat nergens anders vinden.
Alvast bedankt voor de moeite !
Vriendelijke groeten,
Lydia van Esch/Langebent

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: