skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Willem Wijnen

Eric Wijnen
vertelde op 21 september 2009
bijgewerkt op 23 oktober 2018
Mijn familie heeft zowat de hele 19e eeuw in Sint-Oedenrode gewoond. Mijn grootvader Willem Wijnen is in Sint-Oedenrode geboren op 22 september 1880. Hij was de zoon van Gerard Wijnen en Clasina Kemps. Zij was een dochter van molenaar Jan Cornelis Kemps. Gerard Wijnen had samen met zijn broer Jos een tabakskerverij.

Ik heb helaas geen oude foto's uit Sint-Oedenrode, maar hierbij enkele foto's van mijn grootvader, in de hoop dat de bezoekers van deze site wat meer kunnen vertellen over de geschiedenis van mijn familie.

Willem Wijnen ging na het overlijden van zijn vader in Veghel wonen waar hij in 1909 Caroline Maussen huwde. Op de trouwfoto staat naast de bruidegom zijn moeder Clasina Kemps. Willem werd in 1911 aangesteld tot burgemeester van Asten.

In 1944 werd hij, samen met de burgemeester van Someren, doodgeschoten door nsb'ers in opdracht van de Duitse bezetter. Zijn echtgenote Caroline raakte zwaar gewond tijdens de bevrijding van Asten en stierf ruim een maand later. Hun jongste kind was mijn vader.

 

 

Reacties (38)

Eric zei op 30 oktober 2009 om 23:59
Deze week is in Aken een proces begonnen tegen NSB-er Henrich Boere, lid van het Silbertanne commando die tijdens de oorlog verzetsmensen vermoorde. Zijn maat was Hendrik Kromhout die in 1944 mijn opa Willem Wijnen en burgemeester Smulders van Someren doodschoot.
Kromhout vluchtte naar Spanje waar hij onberecht stierf.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 2 november 2009 om 10:35
Tjee Eric, ik kan me voorstellen dat alle commotie rond Boere je dan niet in de koude kleren gaat zitten.

Gezien de tragische familiegeschiedenis blijft je eerdere vraag overeind staan: wie weet meer over Willem Wijnen te vertellen?
Eric zei op 2 november 2009 om 18:14
Even een correctie die ik vandaag kreeg van mijn nicht Lidwine:
Kromhout is wel veroordeeld, hij kreeg na de oorlog de doodstraf en het werd later omgezet in levenslang. Hij kwam eind jaren 50 op vrije voeten.
Zijn handlanger J. Besteman onderging hetzelde lot.
In dit geval is er dan toch sprake van gerechtigheid, maar ik ben bang dat Boere zijn straf wel zal ontlopen
Annemarie van Geloven, namens BHIC bhic zei op 3 november 2009 om 12:23
Beste Eric,
Hendrik Kromhout heeft meer op zijn kerfstok. Heb je al eens ooit contact gehad met de heer David Barnouw van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie NIOD)? Dat is een specialist op het gebied van oorlogsmisdadigers.
Misschien ten overvloede, maar waarschijnlijk is er in het archief van het Bureau Bijzondere Rechtspleging in het Nationaal Archief in Den Haag meer informatie over Kromhout en zijn handlanger Besteman. Mogelijk komt in verhoren de moord op je opa en burgemeester Smulders van Someren aan de orde. Via de oorlogsgids op de website van het Nationaal Archief kunt u lezen hoe de <a ref="http://www.nationaalarchief.nl/collectie/ondersteuning/onderzoeksgids/vragen/vraag_12.asp?ComponentID=11921&amp;SourcePageID=11925#1&quot;" target="_blank">procedure</a> is voor raadpleging van dit archief.
H. Hendriks zei op 9 maart 2010 om 12:00
Er is diverse foto's van panden waar zij gewoond hebben. Verder staat er in het blad van de Rooise heemkundige kring meerdere artikelen met afbeeldingen over het wel en wee van de Wijnen en Kemps
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 9 maart 2010 om 16:37
Hartelijk dank voor uw aanvullende informatie.
'Heemschild', heemkundeblad van &quot;De Oude Vrijheid&quot; in Sint-Oedenrode &amp; Heemkundekring Son, kunt u ook raadplegen bij het BHIC op de locatie Den Bosch.

Eric zei op 13 maart 2010 om 01:01
Veel dank aan Willie Damen vd Mosselaer voor het opsturen van de artikelen van &quot;Heemschild&quot; !
Hans van Zwieten zei op 28 september 2010 om 11:27
Volgens het bijschrift van de trouwfoto van Willem Wijnen en Caroline Maussen, zou hierop ook Johannes Mathias Kemps kunnen staan (broer van Clasina Kemps). Voor het samenstellen van een familieboek (van Zwieten, Vinkeveen) zoek ik nog foto's van, met name, deze Johannes Mathias Kemps en Hendrika Nieberg. Deze beide mensen zijn namelijk de ouders van mijn oma; Anna Petronella Stephana Josephine (Anna)Kemps. Van genoemde Anna zoek bezit ik een bidprentje en diverse foto's waaronder haar trouwfoto (familie) met mijn opa Piet van Zwieten (17-4-1918). Op de foto staan diverse Kempsen (wie?) en de familie van Zwieten.
eric zei op 2 oktober 2010 om 20:31
Hans, misschien kan ik je wel helpen.
Hoe kom ik aan je email?
Hans zei op 5 oktober 2010 om 13:04
Middag Eric,
ok fijn. mijn mailadres is ha911@hotmail.com
Zoals ik hierboven al schreef, zoek ik bidprentjes/aktes en een foto van Johannes Mathias Kemps. Ik ben in het bezit van een fotoboek van de Kempsen (ik vermoed rond 1910). Daarnaast ook een trouwfoto van mijn oma Anna Petronella Stephana Josephine (Anna)Kemps met Petrus van Zwieten (18-04-1918).
Maar ik lees graag van je en zal ik je de foto sturen...........je weet maar nooit wie er nog meer op staan
w.kemps zei op 10 november 2010 om 20:33
Ook even 'n reactie vanuit Valkenswaard.Ik ben ook met de stamboom bezig v/d fam.kemps uit Hintham,Schijdel,Veghel,Boxtel,Liempde,Best/Oirschot. St.Oedenrode en Uden probeer ik aan Best/Oirschot te koppelen.Ik ga kijken of ik je kan beantwoorden.Zit met mijn boom al op 1480/1500.Gegroet,
Hans zei op 17 november 2010 om 09:02
Beste W. Kemps, zou mooi zijn. Mocht de info ook relevant zijn voor Eric (Wijnen), dan stuur ik dat hem ook weer door.
Lies Fukkink-Kemps zei op 6 december 2010 om 21:32
Beste verre familieleden. Ik ben de kleindochter van Johan Hendricus Maria Kemps en Elisabethe Anna Maria Ahlbrink. Mijn vader is Willie Kemps en een neef van Piet van Zwieten.Anna was dus een zus van mijn opa.Ben toevallig ook wat gaan grasduinen in de familie. Mijn opa zal ongetwijfeld op de trouwfoto staan. Ik ben vroeger nog eens in Vinkenveen geweest en heb gelogeerd bij de bankdirecteur boven de bank (Piet?). De meeste informatie heb ik via internet gevonden. Ik heb wel een foto met moeder Nieberg en kinderen Kemps hun namen staan eronder. Johannes Mathias was al
gestorven ( site Nieberg Famely tree).
Mijn jongste informatie is uit 1798.Misschien heeft een van jullie meer informatie. Ik hou mij aanbevolen.
Groetjes Lies Fukkink-Kemps.
Hans zei op 7 december 2010 om 12:16
Hallo Lies,
Klopt, in Vinkeveen woonde mijn oom Piet (zoon van Petrus, getrouwd met Anna Kemps) boven de bank (hij was idd bankdirecteur) en is inmiddels overleden.
Als je mij mailt op ha911@hotmail.com dan kan ik wellicht ook verder helpen. Daarnaast kun je ook in contact treden met Willie of Eric (ook hier op het forum te vinden).
Eric Kastelein zei op 1 januari 2012 om 15:18
meer over de moord in het boek &quot;Sluipmoordenaars. De silbertanne-moorden in nederland 1943-1944&quot;. Van Inger Schaap, 2010
Astrid Ratelband zei op 24 januari 2014 om 22:56
Mijn naam is Astrid Ratelband, wonende in Schiedam. U geheel onbekend maar ik schrijf u een bericht namens Tine Kleinekoord. Zij heeft als klein meisje in de oorlog bij Burgemeester Wijnen, uw opa, en familie in huis gewoond. Ik heb prachtige foto's gezien van broer en zus en Tinie aan het spelen. Tevens heeft zij ook het bidprentje van Dhr. Wijnen. Ze spreekt altijd met volle liefde over de familie waar zij verbleef en kan zich nog als de dag van gister herinneren dat Dhr.Wijnen werd opgehaald door de duitsers. Misschien kunnen wij contact met elkaar uitwisselen en kan ik u de foto van de foto's en bidprentje toesturen? Vriendelijke groeten,
Eric zei op 25 januari 2014 om 12:46
Dag Astrid
Misschien kan het BHIC onze emails uitwisselen zodat we buiten het forum verder kunnen schrijven.
Ik ben benieuwd!
Vriendelijke groeten,
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 28 januari 2014 om 11:36
Beste Astrid en Eric,
ik heb het e-mailadres van Eric aan Astrid doorgestuurd.
Veel plezier en met vriendelijke groeten,
wim kemps zei op 29 januari 2014 om 19:51
Wel heftig om zo dicht in je familie te hebben en mee te maken.
Kimberly Kemps zei op 10 februari 2015 om 06:45
Hallo, ik zag in een eerdere reactie dat iemand noemde een stad in Nederland. Ik heb familie die naar de Verenigde Staten uit Uden Nederland kwam . Mijn grote opa Bernardus ( Bernie ) Kemps kwam naar de Verenigde Staten in 1910 als kind met zijn familie . Ik vroeg me af of iemand wist van enige relatie met de mensen in dit plaatje. Het zou veel betekenen voor een aantal verre familieleden vinden dan in Nederland
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 februari 2015 om 09:14
Hoi Kimberly, de naam van Bernardus Kemps kom ik tegen in een document van de heemkundekring Uden, namelijk hier: http://www.heemkundekringuden.nl/WG_sprokkelingen/files/SprokkelingenIndex.pdf

Bij deze heemkundekring zijn meerdere mensen die onderzoek doen naar de emigratie vanuit Uden naar de VS. Als je een mailtje stuurt, kunnen ze je vast veel meer vertellen: secretaris@heemkundekringuden.nl

Veel succes ermee!
Caroline van Zwieten zei op 23 februari 2017 om 04:49
Dag Lies ,ik ben de dochter van Piet van Zwieten (boven de bank) dus dan heb je bij ons gelogeerd ,ik weet nog wel dat er kinderen van Willy Kemps bij ons waren en volgens mij ook een keer in Hattem ? Wie was jouw opa ? Ik ben bezig met een uitgebreide stamboom over de familie Kemps met veel fotoos ,waar jouw opa ook op zal staan (was hij misschien Willem Josef Marie ?) Als je het leuk vindt kan ik je toevoegen aan de leden van de site ? hartelijke groet, Caroline
Caroline van Zwieten zei op 23 februari 2017 om 05:04
Lies ,ik vond zojuist 2 foto's van hattem ,waar jij en je broertje op staan en een foto bij ons thuis met je broertje (Peter?) ,groetjes, Caroline
Caroline van Zwieten zei op 23 februari 2017 om 05:05
Lies ,ik vond zojuist 2 foto's van hattem ,waar jij en je broertje op staan en een foto bij ons thuis met je broertje (Peter?) ,groetjes, Caroline
Caroline Van Zwieten zei op 2 april 2017 om 13:15
Lies Fukkink-Kemps; ik heb een grote Kemps stamboom t/m 1310 ,in de "jongste tak "jouw opa en oma en veel foto's en informatie van hem ,zelfs jeugd schoolfoto's ,ik kan je uitnodigen voor de site ,dan heb ik je emailadres nodig,hartelijke groet,Caroline
Kitty zei op 26 januari 2018 om 12:07
Beste allemaal
Ik wilde even reageren op het verhaal van hendrik Kromhout. Hij heeft wel zijn straf uitzeten en heeft op de laatste paar jaar van zijn leven na gewoon geleefd in Nederland. Wat voor een afschuwelijke daden hij ook heeft gedaan, hij is gelukkig zijn straf niet ontlopen. Dit is denk ik heel belangrijk.. in het boek de Ssliipmodenaars staat dit fout. Het is toch fijn om te weten dat hij wel besteaft is.
Groeten
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 januari 2018 om 15:02
Bedankt voor je reactie Kitty, Eric schreef hier inderdaad ook al iets over in zijn reactie van 2009.
Zijn doodstraf werd later omgezet in levenslange gevangenisstraf.
Eind jaren 50 schijnt hij vrijgekomen te zijn.
Kitty zei op 26 januari 2018 om 16:21
Hoi hij is zeker weten vrij gekomen en heeft een normaal tussen “leven geleid. Hij is op ongeveer 65-jarige leeftijd naar Spanje verhuisd en daar een jaar of zeven later overleden. Ik weet dit zeker. Ik heb hem gekend. Toen wist ik van niets.
groetjes Kitty
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 januari 2018 om 13:26
Nogmaals dank Kitty, voor je toevoeging.
Dat lijkt me ontzettend vreemd om zo'n verhaal pas later over iemand te moeten lezen/horen.
A.J.G.M. VAN KUIJK zei op 2 augustus 2019 om 15:04
Wij, Brass Band Nuenen zijn bezig met de voorbereidingen voor een herdenkingsconcert WO2 over de burgmeesterkring op 21 september as. Wij willen hierbij ook alle gevallenen burgemeesters uit die kring herdenken. Het zou fijn zijn als we een protret van dhr. Wijnen (met voldoende aantal pixels) zouden hebben . Heeft u die misshien voor ons?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 augustus 2019 om 19:46
Beste A. van Kuijk, wat een mooi initiatief.
Ik heb Eric nog even een mailtje gestuurd om hem van jullie vraag op de hoogte te brengen. Ik ga er namelijk vanuit dat de foto die bij dit verhaal staat uit zijn collectie afkomstig is. In onze fotocollectie kan ik namelijk geen foto van Burgemeester Wijnen vinden.
Op de site van het RHC-Eindhoven kan ik deze foto van de Burgemeester vinden:
https://www.rhc-eindhoven.nl/collectie?mivast=48&mizig=76&miadt=48&miaet=14&micode=20314&minr=18163329&miview=ldt
Ik hoop dat Eric snel contact met jullie opneemt of dat de foto van het RHC-E van voldoende grootte voor jullie is.

Heel veel succes met de verdere voorbereidingen!
Eric W. zei op 3 augustus 2019 om 15:34
Beste A. van Kuijk en Mariët,
Het is zeker een mooi initiatief van de BBN, gezien het feit dat deze maand (op de 15e a.s.)
het 75 jaar is sinds de laffe moord op de twee burgemeesters.
Ik heb in mijn fotobestand een aantal foto's van onze grootvader, daarvan zal ik een aan jullie opsturen;
(over hoeveel pixels praten we?)
Mariët, de foto op de link van het RHCE is van zijn bidprentje, in de beschrijving wordt foutief vermeld dat hij in 1910 geboren is (moet zijn 1880)

Mvg,
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 augustus 2019 om 11:10
Bedankt voor je reactie Eric, ik heb de fout in het geboortejaar net nog even doorgegeven aan onze collega's van het RHC Eindhoven.
De scans mag je aan ons opsturen, zodat wij ze kunnen doorsturen. Maar met akkoord van jou én van dhr. van Kuijk, kan ik ook jullie e-mailadressen aan elkaar uitwisselen. Ik hoor het graag.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 augustus 2019 om 13:52
Inmiddels hebben we van Eric twee foto's ontvangen van Burgemeester Wijnen. En uiteraard zijn de scans ook al opgestuurd naar Dhr. A. van Kuijk. Het zou mooi zijn als we tzt nog te horen zouden krijgen hoe het herdenkingsconcert geweest is.ad seggelen zei op 30 augustus 2022 om 23:36
Hoi Eric, je kent me niet ,ik ben Ad van Seggelen uit Someren. het verhaal van de Moord op de Burgemeester van Someren en Jou Grootvader Burgemeester Wijnen uit Asten , en de De Heer Frans Eijsbouts de aan de Dood is ontsnapt , op 15 Aug 1944 spreekt ons erg aan. WE hebben plannen om er een Film van te maken met de plaatselijke film groep de Peelpionniers uit Someren, met hun regisseur Daan Blommers . Om deze moorden te gaan verfilmen. daarbij hebben we toestemming nodig van de Families , We hebben al toestemming van de Familie Smulders , en de familie Eijsbouts. graag willen we in contact komen met de familie Wijnen om ook jullie toestemming te krijgen. graag horen we van u.
Eric W. zei op 8 september 2022 om 21:46
Hoi Ad,
Bedankt voor je reactie, ik had het bijna gemist maar Willie Damen was zo vriendelijk mij daarop te attenderen.
Wellicht kan het BHIC onze emails onderling uitwisselen?
Met vriendelijke groet,
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 9 september 2022 om 15:32
@Ad en @Eric, ik heb inmiddels het mailadres van Eric naar Ad gestuurd.
ad seggelen zei op 10 september 2022 om 12:20
Hoi Eric
Ik heb ondertussen contact gehad met Henk Wijnen , en met hem diverse dingen
besproken. hij gaat mij alle informatie van zijn opa door sturen via de mail.
Ook gaan we met rond de tafel om de karakters te bespreken . dit gaat samen met de regisseur Daan Blommers gebeuren. Ik houd je wel op de hoogte.je mag me ook bellen.

Groetjes Ad van Seggelen (telefoon verkrijgbaar via info@bhic.nl)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.