i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Deurne en Liessel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 1 november 2016 om 08:25 uur

De St. Willibrorduskerk werd gebouwd in de jaren 1955-1957. De architect was J. Deltrap. De kerk verving de neogotische kerk uit 1898, die in de 1944 door oorlogshandelingen werd verwoest.

Een kerk was het middelpunt van de parochie. Een plek van bezinning, bijpraten over alledaagse dingen en natuurlijk deelname aan de heilige mis. Om alles in goede banen te leiden was er de pastoor. Welke herinneringen leven er nog aan de pastoors en kapelaans van de H. Willibrordus?

De St. Willibrorduskerk

De St. Willibrorduskerk, gebouwd in 1955-1957. Architect: J. Deltrap. Foto genomen op 16 mei 1989. (BHIC, PNB001012749, foto: Provincie Noord-Brabant)

Al die parochianen moesten natuurlijk een beetje in het gareel gehouden worden. Hun zieleheil stond immers op het spel! Meneer pastoor en zijn kapelaans waren de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden. Kun je je nog herinneren hoe dat vroeger ging in Neerkant? Hoe waren deze mannen nou eigenlijk in de omgang? Denk bijvoorbeeld aan pastoor G. Brandsma, hieronder op de foto met diverse kapelaans. Hij kwam in 1958, op 60-jarige leeftijd naar de parochie. Maar tot wanneer heeft hij er eigenlijk de heilige mis verzorgd?

Of misschien herinner je je vooral nog de oudgediende pastoor Th.A.C. Wolters, die vele jaren daarvoor de kerkgemeenschap onder zijn hoede had. Hij was al in 1936 aan de slag gegaan in de Willibrorduskerk. Om een indruk te krijgen van zijn 'werklast' halverwege de jaren vijftig: in de Piusalmanak staat dat Neerkant toen 1573 inwoners had, allen katholiek.

Wat weet jij nog van Wolters, Brandsma en de andere priesters uit het Neerkant van vroeger? Je kunt hieronder reageren.

Pastoor Brandsma

Pastoor G. Brandsma (2e van links) tijdens zijn 25-jarig priesterjubileum. Hij was toen pastoor van de St. Leonardusparochie in Helmond. Links: rector Sengers , verder kapelaan Oomens, kapelaan Schellekens en rechts de 1e kapelaan A.v.d. Ven. (Fotocollectie RHCe, 111564, © Fotoatelier Prinses)

Pastoor Brandsma

Pastoor G. Brandsma op latere leeftijd (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a20927)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: