i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Eindhoven , Helmond
Periode: 1964 - 1983
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Betaald voetbal

Willy van der Kuijlen (1946-…)

vertelde op 22 februari 2017 om 10:53 uur

‘Mister PSV’ Willy van der Kuijlen begon zijn voetballoopbaan bij HVV Helmond. Daar “liep” hij bijna 1 op 1: 63 doelpunten in 65 wedstrijden. Geen wonder dat hij in 1964 op het verlanglijstje stond van maar liefst veertien voetbalverenigingen. Uiteindelijk koos hij voor PSV - de club die hij een jaar eerder nog afwees.

By Unknown photographer; Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), 1945-1989 - negatiefstroken zwart/wit, nummer toegang 2.24.01.05, bestanddeelnummer 921-6343 (Nationaal Archief Fotocollectie Anefo) [CC BY-SA 3.0 nl], via Wikimedia CommonsVan der Kuijlen nam die ploeg vervolgens achttien jaar lang op sleeptouw. Willy was er alleen al in de competitie 528 wedstrijden en 308 doelpunten lang bij. Drie keer was hij daarbij Nederlands topscorer. Met PSV werd hij drie keer landskampioen en won hij twee keer de beker.

Willy was erbij toen PSV de eerste grote internationale successen behaalde. Hij scoorde daarbij hoogstpersoonlijk 29 keer in diverse Europese wedstrijden en met hem veroverde PSV zijn eerste UEFA-cup.

Als gevolg van een slepend conflict met Cruijff en Neeskens speelde hij slechts 22 keer voor het Nederlands elftal; veel te weinig voor iemand met zijn uitzonderlijke kwaliteiten. Dat leverde overigens toch nog zeven doelpunten op.

Na een lange, lange carrière in Eindhoven voetbalde Van der Kuijlen ook nog een jaartje bij MVV, waar hij nog drie keer wist te scoren. Mister PSV is daarmee tot op heden Nederlands recordhouder doelpunten maken. Na zijn actieve voetballoopbaan is Willy als trainer en scout weer bij PSV teruggekeerd.

Sinds 2004 is zijn standbeeld bij het PSV-stadion te bewonderen en sinds 2011 is hij bovendien ereburger van zijn geboortestad Helmond. Wij vinden dat een “Brabants Elftal van de eeuw” absoluut niet om Skiete Willy heen kan!

 

 

Foto: Wikipedia.org

 

 

 

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: