skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

De platen van Wim Kersten lopen net zo lekker als zijn schoenen

Je kent hem waarschijnlijk van zijn carnavalshits maar de podcast-serie Andermans Veren Extra maakt duidelijk dat Wim Kersten veel meer in huis had. Naast aandacht voor zijn kleinkunstnummers, spreekt maker Ko de Laat in de podcast ook over andere Bossche artiesten met wie Wim Kersten optrad.


foto Erfgoed 's-Hertogenbosch (Felix Janssens) 0080135

Overdag werkte hij aan zijn schoenenzaak aan het Kerkplein, in hartje Den Bosch, samen met zijn vrouw Rietje. Maar ’s avonds gingen zijn keurig gepoetste brogues uit en de pantoffels aan. Dan schreef Wim Kersten in alle rust zijn teksten, keurig in een schriftje.

'Bij ons staat op de keukendeur

Het is niet altijd rozengeur'

Of

Weet je wat ik wel zou willen zijn?’ Grote kans dat je antwoord op die vraag nu zo kan zingen. Volgens kenners verwijst Het Bloemetjesgordijn naar de essentie van het carnaval: het idee van laat maar waaien, wapperen als  een gordijn: de tijd om je te uiten.

Schoenenzaak in hartje Den Bosch

Dat Kersten een carnavalskanon zou worden, zit aanvankelijk niet in de planning.  Zijn familie bestiert al sinds 1911 een schoenenzaak, en de loopbaan van Wim is hiermee uitgestippeld. Totdat zijn oud-pianodocent Theo Trimbosch hem aanraadt deel te nemen het jaarlijkse Oeteldonkse liedjesfestival ’t Kwèkfestijn waar hij prompt tweede wordt. Zelf ziet Kersten wel een overeenkomst tussen zijn twee vakterreinen: 'Mijn platen lopen even lekker als mijn schoenen.'

Samen met Joep Peeters vormt hij daarna het duo De Twee Pinten. In eerste instantie ziet de platenmaatschappij weinig in het lied Bij ons staat op de keukendeur. Als het toch wordt uitgebracht, wordt het een grote hit: er worden 50.000 plaatjes van verkocht.


Wim Kersten, Toon Hermans, Joep Peeters - Erfgoed 's-Hertogenbosch (Het Zuiden) 0060521 


De Twee Pinten worden ongekend populair, met de drukste tijd zo’n 20 optredens per week in de carnavalsperiode. Kersten vindt het schrijven van teksten leuk maar het toeren niet. Als Joep Peeters aangeeft professioneel door te willen, stopt Kersten.

Taalgevoel

Liever buigt Kersten zich – na een werkdag in de schoenenzaak – over zijn schrift en schrijft ook nummers als de melancholische evergreen, Er is een Amsterdammer doodgegaan. Later staat hij toch nog regelmatig op de bühne, maar in zijn hart blijft vooral een zingende schoenverkoper. Maar wel een met een fenomenaal taalgevoel.

Andermans Veren Extra is een spin Off van het AVROTROS radioprogramma Andermans Veren. Deze podcast gaat dieper in op kleinkunstonderwerpen waarvoor in de reguliere radio-uitzendingen doorgaans geen ruimte is. Andermans Veren Extra is te vinden via kanalen als Apple Podcast, Spotify, podcast.NPO.nl en de website van NPO Radio 5. Benieuwd naar de podcast? Luister hier:

Deel 1:

Deel 2:

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen