skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Windhoos

Op 25 juni 2007 was het veertig jaar geleden dat Nederland en België werden getroffen door een windhoos. Op deze zomerdag in 1967 trok een "draaiende trechter" van ongekende kracht een ongeveer honderd meter breed spoor van verwoesting tussen Ulicoten (gemeente Baarle-Nassau) en Tricht in de Betuwe. Er vielen zeven doden, waarvan twee in Chaam.

Tornado in Oklahoma; Bron WikipediaOm deze natuurramp niet te vergeten staat op de hoek van de Putvenweg en de Alphensebaan in Chaam een monument. Het is, voor zover bekend, het tweede windhoosmonument van Brabant.

Het oudste en ook het meest oorspronkelijke is te vinden in het kleine dorp Oventje, nabij Zeeland. Daar draaide op 10 augustus 1925 een windhoos een knik in een lantaarnpaal. Deze ijzeren paal is er nog steeds te bezichtigen.

De twee doden in Chaam vielen op camping Paradijs. Van Albertville aan de Alphensebaan bleef niets over. De bossen in deze bosrijke omgeving werden zwaar gehavend. ‘Ik zag een zwarte kolom op Klein Amerika afkomen en hoe het café in de lucht vloog’, aldus een ooggetuige.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 20 november 2007

 

Reacties (8)

Trudie Lute zei op 25 augustus 2012
Excuses dat mijn verhaal niet echt een reactie is op het verhaal dat ik las, maar een eigen ervaring. Ik was acht jaar toen ik met mijn ouders en zusje op een camping in Chaam vertoefden (wij waren daar vanuit Castricum naartoe gekomen op de brommer). Nadien is er nooit meer over de windhoos gesproken, terwijl dit tot een onuitwisbare indruk op mij heeft gemaakt. Maar dit is de reden dat ik er niet veel meer van weet. Op welke camping wij zaten, weet ik niet - mijn ouders zijn overleden - maar we huurden een huisje en als ik er foto's van zie zal ik het herkennen. Lang verhaal kort: op een (zondag?) middag brak er enorm noodweer los. Wij bleven in ons huisje. Ik herinner mij het lawaai van de dennenappels die op het plattedak van de bungalow neer sloegen en die het lawaai van de wind overstemden. Wij wisten niet hoe ernstig de situatie was. Toen het afgelopen was gingen wij naar buiten. Het was onheilspellend stil om ons heen. Bijna geen mensen te zien. De ravage was enorm. Overal om ons heen kapot gewaaide vakantiehuisjes. Toen wij buiten de camping gingen kijken zagen we caravans en dode koeien in de weilanden liggen. Ik surfde op internet en kwam de herinnering aan de windhoos tegen. Dus het was echt waar, dacht ik. Want bij thuiskomst wilden vriendjes en vriendinnetjes niet geloven wat ik had meegemaakt. Dit zal hebben bijgedragen tot de doofpot waarin mijn verhaal zich bevond.
Peet van Ettekoven zei op 23 mei 2013
Ik was 7 wij stonden op de camping klein paradijs 4 veldjes de windhoos sloeg 2 veldjes en de kantine weg de tenten en stoelen op de andere 2 veldjes bleven gewoon op hun plaats. Mijn oom is 1 van de 2 mensen die daar zijn overleden. Mijn oudste broer van 12 heeft de 2 pleegkinderen van de beheerder uit de kantine gered. Zelf heb ik eerst in breda en later in rotterdam een paar maanden in het ziekenhuis gelegen. Hoewel ik begrijp dat er meer over tricht wordt geschreven ben ik van mening dat chaam onderbelicht is in deze. De ramp zal nooit uit me hoofd gaan.In die tijd waren er op onze camping weinig caravans ons gezin ouders met 5 kinderen hadden 2 tenten i.v.m. een verjaardag was er visitie o.a m'n oom
het verdriet van zijn overlijden alsmede de blijdschap van het redden van 2 kleine kinderen uit de box in de kantine is groot. Mijn jongste broertje en m'n 2 zussen hebben nauwelijks iets gemerkt c.q. hinder ondervonden. Voor me moeder alsmede de problemen en pijn bij mezelf zijn groot. Ik heb er na al die jaren nog dagelijks last van en het zal nooit een einde krijgen.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 23 mei 2013
Beste Peet,
heel erg bedankt voor het delen van je droevige herinneringen. Ik kan me het leed wat deze windhoos heeft gebracht en zich rondom jullie gezin heeft afgespeeld, helemaal voorstellen. Daarom, des te meer bedankt dat je op dit verhaal hebt willen reageren.
Met vriendelijke groeten,
Trudie Lute zei op 23 mei 2013
Beste Peet,

Ook ik ben zeer onder de indruk van je verhaal. De windhoos in Chaam heeft letterlijk jullie leven overhoop gewaaid en dat die wind niet meer is gaan liggen, is erg triest. Feest en rouw op hetzelfde moment. Deze onherroepelijke samenloop van omstandigheden moet onwezenlijk zijn geweest. Ook ik vind het bijzonder je verhaal te lezen.

Met vriendelijke groet, Trudie Lute
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 6 november 2013
Michiel Vuister, hartelijk dank voor de link naar de foto's van het KNMI! Boeiend om de meteorologische context van deze windhoos te lezen.
G. Valckx zei op 5 augustus 2015
Ik ben George Valckx in woon in Chaam en binnen enkele weken breng ik een boek uit waar onder andere aandacht wordt gegeven aan de windhoos in Chaam. Misschien neem ik de reacties van Trudie en Peet nog op in het boek. Weet iemand of ik deze personen kan bereiken. Mijn telefoonnummer is 0161-491927
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 10 augustus 2015
George, ik heb de dames een e-mail gestuurd met je verzoek, zodat ze contact met je kunnen opnemen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!