skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Winkeltje aan de Osseweg

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 2 april 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Wanneer je in 1955 over de Osseweg naar Oss fietste, passeerde je dit winkeltje aan je linkerhand. Achter de etalageruit staan kruidenierswaren uitgestald. Er wordt Persil schoonmaakmiddel verkocht en wie zin heeft in een ijsje, hoeft daarvoor niet naar Oss.

Niet te zien op deze foto, maar wel op een andere, is een boerderijtje met strooien kap dat pal tegen de Osseweg staat, vlak naast het winkelpand. Het zou in 1955 worden gesloopt.

Hier was de bouwplaats voor het plan van J. Broeksteeg en J. Vrolijk, maar we weten niet of zij hier al woonden, toen de foto werd gemaakt.

Oudere Heeschenaren kennen dit winkeltje vast wel, hoewel het allang moet zijn afgebroken. Van wie was het en hebben jullie verdere herinneringen eraan? Waar stond het precies?

Jullie reacties zijn welkom via onderstaande reageerlink. Laat wat van je horen!

Reacties (21)

Mevr. Vos, Oss (telefonisch) zei op 5 april 2012 om 10:05
Het winkeltje bestaat allang niet meer, maar het huis is zeker niet afgebroken. Momenteel is het adres Strausslaan 2, maar het pand staat op de hoek met de fietsstraat Oss-Heesch. Het dateert van na de oorlog. Eerder stond daar ook een huis, maar dichter bij de Osseweg. Het is in 1944 als gevolg van oorlogshandelingen afgebrand.

In 1957 verhuisden wij (de familie Vos van het Transportbedrijf Harry Vos) van Asterstraat 5 naar het pand van de foto. Reden was dat we in de Asterstraat geen parkeermogelijkheden hadden voor onze vrachtwagens. Op het moment van de verhuizing stond hier inderdaad een boerderijtje, in een heel slechte staat. Het is dan ook gesloopt. Het kruidenierswinkeltje is ook gestopt en de winkelruimte werd onze woonkamer. Wij lieten de buitenkant van het huis wit schilderen. Sedertdien is dat niet veradnerd. Op de plek van het boerderijtje en de achterliggende grond kwamen garages en parkeerruimte voor onze vrachtwagens.
Wij hebben hier 12 jaar lang fijn gewoond en gewerkt!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 5 april 2012 om 10:22
Een mooi verhaal, mevrouw Vos - onze dank daarvoor! U ziet: onze vermoedens kloppen niet altijd. Daarom zijn we ook blij, wanneer mensen ons corrigeren. Gisteren namiddag zag ik het huis inderdaad staan, toen ik er langs fietste. Maar wat is die omgeving veranderd sinds 1957!
John Blummel, Oss (e-mail) zei op 6 april 2012 om 09:12
Bij dezen datgene wat ik meen mij te herinneren over dat winkeltje aan de Osseweg in Heesch, waaraan vandaag aandacht in De Sleutel werd besteed.
In mijn prille jeugd woonden wij in bij de ouders van mijn moeder aan de “Oude” Hescheweg 171. Het huis staat er nog, evenals de andere karakteristieke huizen met puntdak, gebouwd door mijn opa, Grad Ploegmakers, die een aannemersbedrijf runde.
Van mijn Oma moest ik nogal eens een keer naar “Kuniellie” lopen, hetgeen betekende de winkel van Cornielle, en dat is het bewuste pand.
Kennelijk kon je er dag en nacht terecht, niet alleen voor de reguliere kruidenierswaren, maar ook voor “fleskes bier”, die dan aan de bouwvakkers, in dienst van mijn opa, werden aangeboden.
Voor de extra bevoorrading werd aldus een jongetje van een jaar of drie/vier ingeschakeld, ik dus, vanwege het feit dat die wél in staat was de afstand heen en terug binnen normale tijd af te leggen, hetgeen overigens nog steeds zo is.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 6 april 2012 om 09:17
@John, mooi verhaal en leuk verteld ook, dus onze dank! We hebben nu in elk geval de familienaam die bij het winkeltje hoort, en die zal vast meer reacties oproepen.

John Blummel zei op 6 april 2012 om 18:35
Na het verhaal van mevrouw Vos slaat de twijfel toe: ik weet nog dat inderdaad de firma Vos in het pand wat er nu nog staat, vóór het tankstation vanuit Oss gezien, zich had gevestigd. Maar de kruidenierszaak waar ik het over had was toch echt van Cornielle, en verder weg gelegen, op Heesch grondgebied. Het pand van de firma Vos stond en staat dus nog net voorbij de allang verdwenen speeltuin en café van Kees van Boxtel, bijgenaamd "Kiske". Er zouden dan ook twee kruidenierswinkeltjes kunnen hebben gezeten, want 1957, het jaartal wat mevrouw Vos noemt, toen kon ik amper lopen, en mijn Oma was toch niet echt zo wreed dat ze een kind half lopend, half kruipend richting Heesch stuurde om flessen bier te halen...
Vreemd eigenlijk, twee kruidenierszaken op korte afstand, tenzij Cornielle ná 1957 verhuisde verderop richting Heesch. Wie het weet mag het schrijven.
Fried van Rosmalen zei op 6 april 2012 om 19:57
verwarring ! Er waren 2 kruidenierswinkeltjes:1st winkel van fam. v.Boxtel,dat nu in de sleutel staat,tegen de avond van maandag 25 september 1944 afgebrand door oorlogsgeweld. 2de winkel stond dichter bij Heesch,hoek Osseweg-Meursstraat,waar nu het viaduct is. (moeten ruimen voor de aanleg van de rijksweg ,toen nog A50.(beide winkels stonden toendertijd op Heesch grondgebied,winkel van Boxtel was het laatste huis v Heesch,afhalen van de nw burgemeester A v Hulst vond hier plaatsin 1947 (?) ). zie vervolg
Fried van Rosmalen zei op 6 april 2012 om 20:11
De 2de winkel werd vroeger bewoond door Frans van Orsouw (Frans van Torre),later kwam daar een sparwinkel in van fam.Cornielle.
Toen Frans smiddags, 25 sept 1944 naar Oss ging met zijn 2 wiellige kruidenierskar met paard om nw voorraad op te halen in oss kon hij Heesch naderend niet meer verder ivm slag om Heesch. Hij kreeg onderdak bij zijn collega v Boxtel,echter diens huis werd in brandgeschoten/gestoken, alles verbrandde incl. paard en kar.
Fried v Rosmalen zei op 6 april 2012 om 21:00
Dat boerderijtje bij van Boxtel kan ik me niet herinneren ,wel dat er een boerderijtje stond, zogoed als op de weg, naast de winkel van van Orsouw/cornielle met strooie dak bewoond door wim Koopmans,Dat is afgebroken en een nieuw gebouwd iets terug, naast het viaduct.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 6 april 2012 om 23:07
Bedankt, @John en Fried! We weten nu dus dat er 2 winkels geweest moeten zijn langs de Osseweg. In ieder geval staat op de foto in De Sleutel het huis waar later Harry Vos woonde. In de fotocollectie van het BHIC zitten meer foto's van deze plek, en daaruit blijkt dat het boerderijtje pal tegen de Osseweg stond, aan de 'Heessche kant' van de winkwel, die zelf iets verder van de weg af stond.
Van de winkel op de plaats van het latere viaduct zijn voorzover ik weet geen foto's bij het BHIC aanwezig.
Jacqueline Willemsen zei op 6 april 2012 om 23:33
Over het winkeltje zelf weet ik niets te herinneren,ik ben van 1956 dus dat is voor mijn bewuste tijd, en wij gingen niet zo vaak naar Oss. Cornielle is verhuisd met zijn kruidenierszaak naar de Narcislaan in Heesch, waar naderhand de HUBO zat.
En Wim Koopmans is toch Hasje Trul, hem heb ik altijd een legendarisch figuur gevonden, waar ik als 12-13jarige ook wel een beetje bang voor was. volgens mij stokoud, hardstikke krom en hij liep met z'n stok en koe aan een touw over het fietspad tussen de Kloosterstraat en z'n hutje aan de Koningsweg.
john blummel zei op 7 april 2012 om 00:06
Has d'n trul, die ken ik ook nog wel. Ik moest er langs lopen, als ik naar "Cornielje" moest. Hij had overigens een hele grote haan, die onverschrokken en plotsklaps in voorbijgangers haren vloog. Inderdaad thans een "legendarisch" figuur, Has d'n trul dan, en niet de haan, zijn gelijke zou hij in Jan Tompe kunnen vinden!
Fried van Rosmalen zei op 7 april 2012 om 09:24
Hasje Trul(Hasje Koopmans) is geen Wim koopmans ,misschien wel familie.
M v Houtem tel 0412-453095 zei op 7 april 2012 om 16:43
Het boerderijtje naast het winkeltje
woonde mij opa
martinus Koopmans en die is in 1952
overleden en daarna is het huis
verhuurd fam Broeksteeg fam vrolijk
waren vamielie leden
Wim Koopmans was een zoon van martienus
Koopmans .
Has Koopmans was verderterug welFam
M Verhagen. zei op 7 april 2012 om 18:38
Ik weet nog goed dat er vroeger een winkeltje was aan de osseweg dat was van Fam.v.Boxtel(Kiske)
Eerst kreeg je de café van Kiske daarnaast was er een weg dan het winkeltje en twee huizen verder zat een fietsen maker.Cornielle die zat een heel eind verder.hoek maasstr.bij hert viaduct.Maar heel vroeger was dat al een winkel wie er in woonden weet ik niet meer
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 10 april 2012 om 08:04
Dankzij @Jacqueline kwam Hasje (d'n) Trul om de hoek kijken, die in elk geval van achter Koopmans heette, en @John voegde zijn herinneringen aan deze kleurrijke figuur toe.
@M.van Houtem vertelde meer over het boerderijtje naast het winkeltje van de foto, maar was dat nou verhuurd aan de familie Broeksteeg en was die weer familie van Vrolijk?
@En M.Verhagen bevestigde dat er twee winkeltjes waren en dat de winkel van de foto van Van Boxtel was. Cornielle zou een winkel hebben gehad ter hoogte van het viaduct van de A59.
Allemaal dank voor jullie bijdrage! Maar misschien gaat de discussie nog door...
De heer Theunissen, Heesch (telefonisch) zei op 12 april 2012 om 14:46
Volgens mij hebben Jan Vrolijk en Jo Broeksteeg zelf deze foto gemaakt, toen zij hun bouwplan indienden bij de gemeente Heesch. Jammer genoeg voor hen ging het plan niet door.
Voor mij is deze omgeving heel bekend, want mijn geboortehuis stond dichtbij het winkeltje, het huis rechts op de achtergrond. Het winkeltje was van de familie Van Boxtel. Nadat het oorspronkelijke winkeltje in 1944 was afgebrand, betrokken zij een noodwoning. In augustus 1949 begon aannemer Klaas de Bont uit de Kruisstraat in Oss met de bouw van dit huis. De architect was afkomstig van Tilburg. Zelf heb ik enkele weken meegewerkt aan dit bouwproject.

Het winkeltje ter hoogte van het latere viaduct was inderdaad van Cornielle. En van het boerderijtje naast het winkeltje van Van Boxtel heb ik ook nog foto's.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 12 april 2012 om 15:51
@Meneer Theunissen, fijn dat u als oud-buurtbewoner reageerde! We weten nu weer heel wat meer over het winkelpandje.
Patricia Derkx de Bont zei op 2 november 2020 om 16:59
De winkel van Van Boxtel was van mijn opa en oma. Mijn moeder Anneke van Boxtel is met de zoon van Aannemer Klaas de Bont getrouwd. Lambert de Bont. Helaas leven zij niet meer. Ik kan helaas niets meer over deze kruidenierswinkel vragen. Ome Gerrit had zijn diploma's om deze kruidenierswinkel te runnen. Indien iemand gegevens of foto's heeft heel graag.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 november 2020 om 22:01
Bedankt voor je berichtje, Patricia. Jammer dat er zo weinig tastbaars is overgebleven, maar wie weet, meldt zich nog iemand met foto's. Die zijn hier natuurlijk van harte welkom.

Je zou ook nog kunnen informeren bij het Stadsarchief Oss:
https://www.stadsarchiefoss.nl/

Of zoeken in onze hinderwetvergunningen: https://www.bhic.nl/page/9202?mivast=235&mizig=21&miadt=235&miamount=100&mistart=0&micols=1&milang=nl&miview=tbl&mizk_alle=van+boxtel&misort=last_mod%7cdesc&mif1=Oss

Hopelijk vind je zo meer!
PaulW zei op 8 juli 2021 om 21:16
Het boerderijtje van Hasje Koopmans stond aan de Koningsweg. De Koningsweg liep eerst door tot zijn huisje, maar loopt nu tot het huis van de heer A.W.H.P. Vos op nr. 2.
Het huisje van Hasje stond naast de wei rechts van de boerderij van Johan en Jaantje van Lieverloo die op nr. 279 woonden. Het stond zo'n 10 m. van de Osseweg af.
Er zijn foto's, o.a. ook van het interieur, te zien op de site http://beeldbank.de-elf-rotten.nl/cgi-bin/foto.pl (Koopmans intoetsen in de zoekbalk).
En voor Henk Buijks, de ontbrekende foto bij BHIC: op de site van de-elf-rotten staat de kruidenierswinkel van Frans van Orsouw aan de Osseweg op de plek waar nu het viaduct is, 01097 intoetsen in de zoekbalk.
Het huis links op die foto staat er nu nog, hoek Osseweg/Meursstraat.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen