skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Winkeltje van Heymans?

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 14 maart 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Sommige delen van Nederland moeten de komende tijd rekening houden met krimp van het inwonertal. Voor kleinere dorpen betekent dat: vertrek van de bakker of de kruidenier en soms ook sluiting van de basisschool. Gelukkig is Geffen nog een vitaal dorp. Maar ook daar zijn de kleine winkeltjes ter ziele gegaan.

Zo’n 50 à 60 jaar geleden stonden er nog wel enkele, zoals dit, niet ver van de spoorlijn gelegen en gefotografeerd in 1956.

We zien een fietsenrek en de naam BAVARIA. In de etalage ontdekten we dankzij ‘n vergrootglas pakken wasmiddel van het merk OMO. Volgens het bijschrift zou het winkeltje van Heymans kunnen zijn.

Was dat zo en zo ja, kwamen jullie, Geffenaren, hier wel eens als klant? Als je meer weet, reageer dan via onderstaande link.

We zijn benieuwd naar jullie reacties!

Reacties (12)

Leny Romme zei op 22 maart 2012 om 23:03
Dit is volgens mij het winkeltje van de familie van de Goor uit de Kloosterstraat. Nu is er in dit pand een Turks Eethuis /Cafeteria gevestigd.
Vroeger had de familie van de Goor daar een kruidenierswinkel. Het huis is verbouwd, hoger geworden en aan de linkerzijde is een stuk aangebouwd. De dakkapel op de foto zie je nu dus niet meer. Wel is aan het huidige pand nog origineel: het metselwerk boven de ramen en de 'balk' boven de voordeur.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 23 maart 2012 om 09:35
@Leny, alweer hartelijk bedankt voor deze informatie! Toch nog 'n vraag: op 'n andere foto van het winkelpandje (er zaten er meer in het dossier van Bouw- en woningtoezicht!) zag ik een etalageraam waarachter spaden en schoppen hingen zoals in een Boerenbondwinkel. Verkochten ze die ook naast de kruidenierswaren?
Mevr. van Wanrooij, Geffen (telefonisch) zei op 27 maart 2012 om 12:57
Mijn man Jo herkende het winkeltje van zijn tante Mieke v.d.Goor-van Wanrooij. Dat was inderdaad een kruidenierswinkeltje. En het pandje staat er inderdaad nog, hoewel het wat hoger is opgetrokken. Het is na de oorlog gebouwd. Daarvóór had Mieke haar winkel in de oude boerderij er recht tegenover. Die boerderij staat er ook nog.
Van de mogelijke verkoop van spaden en schoppen door Mieke weten wij niets.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 27 maart 2012 om 12:59
Bedankt, mevr.Van Wanrooij! We weten weer wat meer, vooral over de winkel van vóór de oorlog.
Nu de spaden en schoppen nog...
Dia van Bergen (Geffen, per brief) zei op 29 maart 2012 om 09:52
Altijd mooi, de oude foto's van jullie, de moeite waard. Meestal ken ik ze niet, maar deze wel! Wij wonen namelijk tegenover het winkeltje van vroeger, maar dat het aan Heimans toebehoorde, klopt niet. Wij kunnen dat weten, want we haalden hier onze boodschappen. Het was in de jaren '50 een kruidenierswinkeltje. De eigenaars waren Wimke van de Goor en Mieke. Vóór die tijd hadden zij hun winkel in de boerderij van Van Grinsven, tegenover.
Wim heeft het pand neergezet en hun enige zoon John nam de winkel later over. Na diens overlijden is de winkel opgehouden te bestaan. Tegenwoordig is er een Turkse pizzeria gevestigd, maar er is ook een woongedeelte voor de vrouw en dochters van John.

Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest. Heel veel groetjes en succes met jullie rubriek!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 29 maart 2012 om 10:00
@Dia, perfect,jouw herinneringen aan het winkeltje tegenover jullie - hartelijk dank! En leuk dat je John van de Goor noemde. Van Leny Romme hoorde ik gisteren dat hij in Geffen ook bekend was als lid van een band. Dat kunnen The Party Players zijn geweest; John was de accordeonist. Elders op ons internetforum wordt hij ook genoemd, in de reacties op het verhaal <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=12896" target="_parent">Akela, ik doe mijn best</a>.
De naam Heijmans dook bij ons op, omdat de foto afkomstig is uit een dossier over het nieuwbouwplan Heijmans in de jaren '50.
Vriendelijke groet vanuit het BHIC!
Mevr. v.d.Goor, Geffen zei op 30 maart 2012 om 11:25
Vorige week werd bij mij De Sleutel niet bezorgd, zodat ik van dorpsgenoten vernam dat er een foto van ons huis in de krant had gestaan. Ik woon daar nu nog, en met plezier.

Het is inderdaad de winkel van mijn schoonouders Wim en Mieke v.d.Goor, en zeker niet van Heijmans. Mijn man John en ik namen de winkel over in 1967 en zijn er in 1988 mee gestopt. In 1968 hebben we het pand verbouwd.
Mochten jullie meer willen weten over (vroegere) winkels in Geffen, dan is Ruud Verhagen de aangewezen persoon.

John, die in 1994 overleed, heeft altijd veel aan muziek gedaan. Bij The Party Players speelde hij inderdaad accordeon, maar dat is al lang geleden. Later speelde hij bij de band The Constellations het orgel. Dat instrument bespeelde hij overigens ook in de kerk.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 30 maart 2012 om 11:28
Bedankt, @mevrouw v.d.Goor! We weten nu weer meer dan vóór uw telefoontje van vanmorgen.
We gaan zeker contact opnemen met Ruud Verhagen.

Hartelijke groet!
Heijmans zei op 27 november 2014 om 21:41
Dit is het huis van mijn oma op de Kloosterstraat 33 echt grappig om dit zo te zien. Als je via de deur die er nu is naar binnen gaat (in het huis en niet de pizzeria) zie je dat er eerst een andere doorgang was, deze is wel dichtgemaakt maar je kunt nog steeds zien dat er een doorgang naar de winkel heeft gezeten.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 28 november 2014 om 16:54
Als het goed is moet je dat op een hulpkaart of veldwerk van het kadaster kunnen zien. In de studiezalen van Den Bosch en Grave kunt u dit prachtige programma raadplegen.
Wilhelm Ploegmakers zei op 24 juli 2020 om 18:09
John van de Goor was een goede muzikant en speelde wel eens op het kerkorgel tijden een mis. Een keer speelde hij heel zachtjes tijdens een dienst een sinterklaasliedje net hoorbaar voor het zittende publiek. Er werd gegniffeld en achterom gekeken naar boven. Typisch John die wel van een lolletje hield.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 juli 2020 om 19:16
Wat een mooi verhaal Wilhelm en wat zullen degenen die het wél hoorden een lol gehad hebben. Geweldig!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen