i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Nistelrode
Jaar: 1965
Tags:

Woonoord Donzel

vertelde op 23 januari 2015 om 21:09 uur

Deze foto is gemaakt in 1965 in het Woonoord Donzel waar Nell van der Hoeven kleuterjuf was. Samen met een collega runde zij daar de Molukse school. De meeste bewoners kwamen van de Kei-eilanden, een 700 km boven Ambon. Voorheen was Donzel een politieopleidingschool.

Foto: MHM/Collectie Van der Sloot-van der Hoeven, Objectnummer F 99.8238Haar aanspreeknaam was, zoals toen nog gebruikelijk was, juffrouw Van der Hoeven. Zeven jaar is zij hoofd geweest van deze bijzondere school in Nistelrode. Nog steeds heeft zij contact met enkele kleuters uit die tijd. Ze hebben een heel goede opleiding gevolgd en menigeen heeft het tot en met de universiteit afgerond. Molukkers zijn heel goed geïntegreerd in Nederland.

Je had in die tijd een beheerder die het Woonoord bestuurde. Als hij soms een dagje vrij had of vakantie, dan had ik de eer hem te vervangen. Men noemde zo’n persoon “reizend beheerder”. Ik mocht drie jaar lang deze taak vervullen in verschillende provincies van Nederland. Na de maatregelingen van minister Marga Klompé moest ik een andere baan zoeken.

Toen mevrouw Klompé minister werd, pakte zij de Molukse problematiek drastisch aan. Woonoorden moesten verdwijnen, men diende te integreren, iets wat in de jaren daarvoor juist tegengehouden was. Er werden vervolgens woonwijken gebouwd in het hele land. Ook in Nistelrode is zo’n wijk waar veel Molukkers (met name Keiezen) wonen. Woonoord Donzel was over het algemeen een rooms-katoliek woonoord, doordat op de Kei-eilanden traditioneel velen katholiek waren. Op het woonoord woonde pater Vliegen, een persoonlijkheid. Hij bepaalde in die tijd hoe en wat er gebeurde op Donzel. Daarnaast had je de kampoudste waarmee overleg plaats vond.

In Utrecht heeft lang het Museum Maluku gestaan. Dit hebben de Molukkers gekregen van de Staat, als verzoenend gebaar na alles wat er mis was gegaan in de decennia daarvoor. Na de opheffing van het museum in 2013 worden de collecties inmiddels beheerd door de Stichting Moluks Historisch Museum. Woonoord Donzel is nu een golfbaan. 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

kerestina rahajaan zei op 9 oktober 2016 om 15:24 uur

weet u misschien de namen van de kinderen van toen?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 oktober 2016 om 09:39 uur

Hallo Kerestina, wij weten die namen niet maar mogelijk dat Jo of anderen ons verder kunnen helpen? We zijn heel benieuwd!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 19 december 2009 om 09:15 uur

Zuid-Oost Molukkers in Nistelrode

vertelde op 6 juni 2011 om 09:28 uur

Lint

vertelde op 5 januari 2012 om 14:57 uur

De Christelijke Ambonezenschool