i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haps
Tags:

Ze werkt te hard! Ria de Sutter, burgemeester 1982-1988

vertelde op 13 oktober 2009 om 15:19 uur

“De vrouw hoort thuis in het gezin. Zo denken ze er bij ons allemaal over”, laat een mevrouw optekenen in De Gelderlander. “Zeg nou zelf, het klopt toch eigenlijk ook niet in deze tijd van bezuinigingen dat er in één gezin twee inkomens zijn.”

En een andere inwoonster vindt: “Ik had liever een man gezien als burgemeester. Dat zijn we gewend. En haar man verdient geloof ik ook goed, is het niet? Als ze ’t nu gratis deed, was ze welkom, maar nu…”Ria de Sutter anno 2006

Het is 1982 in Haps en De Gelderlander maakt een rondje door het dorp om te horen wat men vindt van de aankondiging dat de nieuwe burgemeester een vrouw zal zijn. Het blijkt voor menig inwoner en inwoonster (!) toch even slikken. De krant concludeert dan ook: “Slechts een enkeling is positief, het merendeel wil de kat uit de boom kijken en een niet onbelangrijke groep ‘vindt ’t maar niks’.”

De opvolging van baron van Hövell tot Westerflier als burgemeester van Haps leidt in 1982 tot een nieuwigheid, een mevrouw aan het hoofd van de gemeente. M.J. (Ria) de Sutter-Besters wordt de eerste vrouwelijke burgemeester in het Land van Cuijk. Ze is geboren in Roosendaal in 1941 en heeft tot dan toe een ambtelijke loopbaan gevolgd bij verschillende gemeenten. Nu heeft ze een gooi naar het burgemeesterschap van Haps gedaan, en met succes. Maar daar moet Haps nog wel aan wennen…

Een week voor haar installatie voert een kleine groep zelfs actie. Er worden drie spandoeken tegen de gevel van het gemeentehuis gespijkerd. Wat er precies opstaat, vermeldt De Gelderlander niet, maar twee zaken lijken de mensen dwars te zitten: het dubbele inkomen (omdat haar man ook een baan heeft) en het feit dat ze voorlopig in haar woonplaats Roosendaal blijft wonen. “Een burgemeester hoort tussen de mensen en geen 150 kilometer verderop in een dikke villa”, zegt één van de actievoerders. Er wordt gedreigd de ambtswoning te kraken.

Zo’n vaart loopt het niet, maar de belangstelling bij de intocht van de burgemeester is minimaal. Ria de Sutter zegt daarover: “Een roos is één van de mooiste bloemen die ik ken, maar ik weet dat deze doornen heeft. In de kritieken omtrent mijn benoeming heb ik die reeds gevoeld.”  De kritiek zal de eerste tijd ook niet verstommen.

“Elke ingewijde is het er over eens dat de baron een behoorlijke puinhoop heeft achtergelaten. Dat betreft dan de financiële boekhouding”. Althans dat zegt het Cuijks Weekblad. Maar krachtdadig puinruimen door de burgemeester leidt niet tot de positieve reacties die een man in zo’n geval vermoedelijk gekregen zou hebben. Zodra mevrouw De Sutter in de zomer van 1983 met vakantie is, belegt de gemeenteraad een gesprek met de ambtenaren over de toegenomen werkdruk onder de nieuwe burgemeester. “Ze werkt tot elf uur ’s avonds. Dat past toch niet voor een burgemeester”, vindt men. Wat ook een rol speelt, is dat de raadsleden vinden dat de nieuwe burgemeester zich ‘eigenwijs en onsympathiek’ opstelt tegenover de raad.

Uiteindelijk trekken de verhoudingen wel iets bij, maar mevrouw De Sutter maakt haar eerste ambtsperiode net niet vol. In juli 1988 wordt ze benoemd tot burgemeester van het West-Brabantse Fijnaart en Heijningen. Als die gemeente in 1997 opgeheven wordt, gaat ze naar de gemeente Rozenburg (in de buurt van Rotterdam), waar ze tot haar pensionering in 2007 blijft.

In Haps wordt ze opgevolgd door P. Berkhout. Menéér Berkhout, wel te verstaan.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (10)

Pierre Arts zei op 18 januari 2010 om 18:31 uur

De werkelijkheid is toch even iets anders dan in het hiervoor beschreven verhaal.
Misschien helpt de historie van de gemeente Fijnaart, waar het besturen ook allerminst voorspoedig verliep, historici om een reëler beeld te schetsen van bestuurlijk Haps in die periode.
Trouwens, de meeste mensen noemden burgemeester Berkhout in de dagelijkse omgang gewoon PIET! (en geen meneer!).

Pierre Arts zei op 18 januari 2010 om 18:38 uur

Er nog eens even goed over nagedacht.
Daarom wil ik u dringend verzoeken om de tekst aan te passen.
Historisch gezien is hetgeen hier staat beschreven onjuist.

Aan de hand van persoonlijke ervaringen als wethouder en raadslid kan ik u hierover een meer genuanceerde versie geven!
Ben beslist niet de enige in Haps!

Rien Wols bhic zei op 19 januari 2010 om 13:48 uur

Geachte heer Arts,
Dit stukje gaat over de manier waarop de eerste vrouwelijke burgemeester in Haps is begonnen, niet over haar wijze van functioneren. Daarover wordt ook geen enkele uitspraak gedaan, positief of negatief. Het verhaal is gebaseerd op krantenpublicaties uit die jaren. De citaten maken vrij duidelijk, dat de manier waarop in ieder geval een deel van de bevolking (en dus ook de politiek) in Haps tegen haar benoeming aankeek, beïnvloed werd door het feit dat het om een vrouw ging. In die geest is de slotzin ook bedoeld...

Ik zie in uw reactie nog geen aanknopingspunt voor uw mening dat hier een historisch onjuiste voorstelling van zaken gegeven wordt. Als direct betrokkene, zoals u zelf zegt, kunt u wellicht ander licht werpen op de benoeming en de eerste ontvangst van de nieuwe burgemeester in 1982. Dit forum ís daar ook voor: geschiedenis is immers gebaat bij discussie. We nodigen u daar van harte toe uit.

Peter zei op 11 december 2010 om 12:11 uur

Ze is nog steeds in Rozenburg.
Wilt u haar alstublieft terugnemen?

Pierre Arts zei op 11 december 2010 om 16:25 uur

Soms hebben enkele mensen meer ervaringen en historisch besef dan één BHIC medewerker, waarvan het nog de vraag is of hij mevrouw De Sutter heeft gekend!
Pierre Arts, 11-12-2010

Marilou Nillesen bhic zei op 13 december 2010 om 09:06 uur

@Pierre Arts:
In navolging van mijn collega Rien nodig ik u opnieuw uit uw ervaringen eens op papier te zetten. Hoewel het verhaal absoluut niet over het functioneren van mevrouw De Sutter gaat, (maar juist de reacties rond haar aantreden) heeft u ons inmiddels behoorlijk nieuwsgierig gemaakt:-).

Albert van de Donk zei op 1 september 2011 om 21:58 uur

Voor de volledigheid een reactie op de opmerking van Peter; sinds een paar weken is ze niet meer in Rozenburg. ofschoon ze een motie van wantrouwen daar overleefde is ze toch opgestapt en met haar het hele college overigens.

Insider Rozenburg zei op 6 oktober 2011 om 14:53 uur

De gemeente Rozenburg heeft ze haar zelfstandigheid ontnomen door eigenbelang. Ze wilde niet met pensioen en heeft er toen voor gezorgd dat de rampenplannen niet op orde waren (heel bewust). Hierdoor hoopte ze nog 3 jaar benoemd te worden als waarnemer. Dat is door de voltallige raad voorkomen en moest ze met pensioen. De Rozenburgers met de ellende achter latend, met als uiteindelijk resultaat samenvoeging met Rotterdam, met aaaaalllle ellende van dien. Na de herindeling kwam ze terug met een eigen lijst (IPR) en werd deelraadvoorzitter . Begin september 2011 is ze uit haar eigen partij gezet, vanwege de puinhoop die ze er in een jaar weer van gemaakt heeft. Omdat ze de macht niet los kan laten zit ze nu weer al deelraadslid in de deelraad. Hoe zout heb je het gegeten.

Dorine zei op 12 maart 2014 om 21:07 uur

Hoogst onsmakelijke herinneringen aan de wijze waarop mevrouw De Sutter destijds werd weggepest in 'de Hops' door het gros van de dorpspolitiek. Schandalig hoe dit dorp anno jaren 80 van de 20e eeuw een samenleving in stand hield die een eeuw daarvoor niet misstond. Onder aanvoering van een hoofd van de basisschool nota bene die het goede voorbeeld diende te geven. Als eea zich anno nu had afgespeeld - ik doel op de kwestie carnaval 1988 meen ik - was dit landelijk nieuws geweest....

Albert van de Donk zei op 13 maart 2014 om 00:29 uur

En ik als oud-Hapsenaar steeds maar denken dat De Sutter een discussie over een herbenoeming voor een volgende ambtsperiode uit de weg gegaan is door elders te solliciteren. Dat het een kwestie van weg pesterij geweest is nieuw voor mij en dat verbaast mij dan ook zeer. Kan Dorine toelichten wat er met carnaval in 1988 zich in Haps afgespeeld heeft.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: