skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Zeeland overspoeld met ramptoeristen

Van alle kanten, van heinde en ver, komen auto’s en fietsen aangezet om de zeldzame stormramp van 10 augustus 1925 in ogenschouw te nemen. Zeeland wordt overspoeld door ramptoeristen.
Foto: BHIC. De stormwind richt in 1925 flinke schade aan in Zeeland.

Het is 12 augustus. Zeeland likt haar wonden. De gemeente is twee dagen eerder getroffen door een stormramp. Een cycloon trok in de vroege avond van 10 augustus over oostelijke delen van het land en richtte onnoemlijke schade aan. In de getroffen dorpen komt hulp op gang. Maar niet alleen hulpverleners komen op de verwoesting af. Ook ramptoeristen.

Puinhopen

”Berichten omtrent rampen zonder tal hadden ons derwaarts gelokt en het ongewone verschijnsel van een groeiend aantal fietsen en autobussen vol nieuwsgierigen op de anders zo stille landwegen, spande onze aandacht te feller…” schrijft een correspondent. Wat krijgen de ramptoeristen te zien? In Zeeland weinig. Het dorp is bijna ongeschonden. Maar een kwartier verder in Graspeel beginnen “ruïnes den weg te teekenen”. Trent, Oventje en Graspeel zijn zwaar getroffen. De modder zit duimendik op deuren en luiken. Muren van boerderijen zijn ontzet of ingestort. Strodaken staan “als borstelige wenkbrauwen’ ergens in weiden en akkers of hangen tussen de bomen. Die bomen missen hun blad of zijn afgebroken. De afgerukte kap van de windmolen in Oventje is een halve kilometer weggeslingerd. En tussen de puinhopen liggen overal de hooivoorraden die van de zolders zijn geblazen. Zo’n veertig boerderijen en schuren zijn verwoest. Ruim dertig gezinnen raken dakloos.

“De aanvankelijke raming der schade in deze streek van 2 ton lijkt ons veel te laag”, aldus de correspondent. Volgens hem loopt het tegen het miljoen. Maar de Zeelanders hebben nu andere kopzorgen. Boven alle materiële schade gaat het menselijk leed. Een 14-jarige jongen en een 13-jarig meisje verloren het leven door vallend puin. Het gasthuis van de Zusters van Veghel is overspoeld met gewonden. Daar bieden mensen een helpende hand. Net als de waakzame burgerwacht en marechaussee of het leger dat noodtenten opzet.

Niemand verzekerd

Niemand is tegen stormschade verzekerd. Nationale hulpverlening in de vorm van een steuncomité biedt uitkomst. Het plaatselijke Stormrampcomité zamelt geld in voor de getroffenen. In Zeeland wordt voor ruim ƒ 250.000,- gulden uitgekeerd. Om de huizen te herbouwen. Want terwijl de ramptoeristen de onheilsplek verlaten om fijn naar huis te keren, valt de regen uit de hemel. Op verwoeste huizen zonder daken.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reacties (4)

P. van Gerwen zei op 17 juli 2020 om 19:17
In grote lijnen klopt het verhaal. Alleen de zieken en gewonden zijn niet naar Veghel vervoerd, maar opgenomen in het Liefdesgesticht van de zusters Franciscanessen in Zeeland. Koningin Wilhelmina is daar nog op bezoek geweest, nadat ze de getroffen gebieden op 18 augustus had bezocht. Er zijn geen noodtenten opgebouwd maar 30 "noodwoningen" bestaande uit houten hokken in de vorm van een toenmalig kippenhop. Op de film is nog zo'n houten noodwoning te zien als de koningin over wat planken loopt, die over een sloot zijn gelegd.
De noodwoningen werden na gebruik voor 60 gulden per stuk verkocht.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 juli 2020 om 10:15
Bedankt Piet, bedankt voor je toevoegingen en correcties op dit verhaal. Staan die noodwoningen er nu nog steeds?
P. van Gerwen zei op 20 juli 2020 om 12:00
Nee, die houten noodwoningen zijn later vooral gebruikt als dierenverblijf.
Volgens ons (heemkundekring Zeeland) zijn ze allemaal verdwenen.
Op 10 augustus a.s. is het 95 jaar geleden dat de stormramp plaats vond. De bedoeling was, dat ik een lezing zou geven over de ramp. Door Corona kan dat niet doorgaan. Als alternatief hebben we gekozen voor een uitzending op de lokale TV: Landerd TV.
De ingesproken versie met veel bewegende beelden en foto's wordt uitgezonden op maandag 10 augustus om 18.00 uur. Dat is ook het tijdstip dat de ramp plaats vond. Toevallig viel in 1925, 10 augustus ook op een maandag.
Alleen mensen in onze streek kunnen LTV ontvangen, maar daarna is de uitzending ook te vinden via internet: https://www.landerd-tv.nl/uitzending-gemist/
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 21 juli 2020 om 16:30
Wat een goede oplossing Piet, dat jullie het op deze manier gaan herdenken. En wat toevallig dat het ook op dezelfde dag in de week is, na 95 jaar.
Heel veel succes !

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen