skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Zijderupsteelt in Nederland

Rini de Groot
vertelde op 25 november 2019
bijgewerkt op 30 november 2021
Corneille Hipolithe Berail (1795-1891) was boomkweker en zijdeteler in Gestel. Hij probeerde boeren in de omgeving van Sint-Michielsgestel aan te zetten tot het aanplanten van moerbeibomen. Het begin van de zijdeteelt.

“Een woord op zijn tijd of waarom plant gij ook geene moerbezieboomen aan?” Het staat in de reclamebrochure bedoeld om die boeren te enthousiasmeren.Met deze inleiding vertelt Henk Buijks BHIC op 5 mei 2008, gevolgd door: “De verse bladeren de onmisbare grondstof voor de kweek van zijderupsen. De voedselboom voor de zijderups. De mooiste zijde komt van de kieskeurige Bombyx mori, de zijderups die alleen van moerbeiblad houdt en het liefst van de Witte moerbei.”

En op 3 juli 1929 schrijft De Udensche Courant ‘De Nederlandse Zijdeteeltvereeniging besluit het definitief invoeren van de zijdeteelt in verband met de bijzonder grote belangstelling in ons land.’ In het Limburgsch Dagblad van 25 september 1951 lees ik een artikel over Van Nonnetjes en Coconnetjes.” Dertigduizend zijderupsen in het zusterklooster van Venlo. Elk cocon levert 2 kilometer zijdedraad. De nonnetjes van klooster Bethanië in Venlo hebben de zorg op zich genomen over dertigduizend rupsen. Ze doen dat op de eerste plaats omdat ze er zij bij willen spinnen - letterlijk en figuurlijk - want het zijn zijderupsen, en deze zusters Dominicanessen hebben de echte natuurzijde, welke de rupsen produceren, nodig voor hun borduurkamer, waarin elke dag vijftien nonnen bezig zijn met het vervaardigen van paramenten en vaandels en met het daarop borduren van religieuze taferelen of motieven.

Vreetperiode

In de kloostertuin prijkt namelijk reeds een lange laan van moerbeistruiken, die in de zomer voldoende bladeren hebben om de vraatzuchtige en kieskeurige zijderupsen te voeden. Verder was er al gezorgd voor grote manden om dagelijks 't benodigde kwantum van deze bladeren in te plukken; als de rupsen hun ‘vreet-periode’ hebben, verorberen ze per dag de inhoud van twintig van die manden. Ook hadden de zusters al vele houten rekken in elkaar getimmerd om de zijdeproducenten een goed onderdak te verschaffen. En er was een kacheltje aangesleept, teneinde het rupsentehuis op de gewenste temperatuur te houden.

 Op zekere dag zijn alle rupsen verdwenen. Echter, niet spoorloos. Alle rekken en takken zitten vol cocons. Dan komt spoedig het ogenblik dat de zusters de inhoud van de cocons moeten doden om de twee kilometer lange zijde draad in zijn geheel te kunnen afwikkelen. Jammer, voor een belangrijke aanvulling, de vraag wanneer en om welke reden de zijdeteelt in het zusterklooster is gestopt, bleef onbeantwoord. Het Zijdemuseum in Wouw hing aan een zijden draad, en brak in 1997 en later óók dat in Oud Gastel!

Het spinnen van de zijde wordt door de textielgroep van het Pre Historisch Dorp in Eindhoven regelmatig beoefend. Zie de zeer geconcentreerde spinster bij het spinnen van de sneeuwwitte Moerbijzijde met de spintol, voorloper van het spinnenwiel. Voor een twaalfdaags verblijf streken we juli 1994 neer in het Franse St.Fortunat sur Eyrieux in de Ardèche. Het eertijdse spoorwegemplacement was beplant met moerbeibomen, aan enkele hingen nog vruchten. Onze bungalowtent plaatsten we tussen de voedselbomen voor de zijderups, dat gaf een goddelijk gevoel!

Reacties (5)

Rini de Groot. zei op 3 december 2019 om 05:48
Degene die ik het verhaal beloofde over de Zijderups met de foto,s, én bedrogen uit kwamen.
‘De kink in de kabel’ is opgelost normaal wordt door BHIC het verhaal geplaatst op de website handelend in het verhaal, dit maal Eindhoven, Sint-Michelsgestel en Uden.
De bijdrage was echter alléén te vinden op de site van Sint-Michelsgestel, dat is me in al die jaren nooit voorgekomen, dat was jullie teleurstelling !
Óók ik ging daar niet zoeken.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 3 december 2019 om 10:06
Beste Rini,
Er is hier toch echt sprake van een misverstand. Wij hebben geen 'website' over Eindhoven, Uden of welke plaats dan ook. We hebben, oneerbiedig gezegd, een bak met verhalen, die we met behulp van trefwoorden ('tags') kunnen koppelen aan plaatsnamen en onderwerpen. Een volgende keer kun je beter in het overzicht van verhalen (https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen ) zoeken. Daar staan de jongste verhalen standaard bovenaan. Ook kun je hier zoeken met - bijvoorbeeld - een of meer woorden uit de titel van je verhaal. Er zit rechtsboven in het scherm een zoekveldje om die in te vullen. Daarmee wordt je onafhankelijk van de plaatsnaam. Ik hoop dat je in de toekomst op deze manier teleurstellingen kunt voorkomen.
Met vriendelijke groet
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 januari 2020 om 17:02
Paul, ( hou me te goede, maar) ik vermoed dat Rini ook niet het woord '' website '' heeft bedoeld maar meer de link naar een plaats. Ik zie bijv. als ik rechts op de oranje info-link klik 'Uden' & 'Eindhoven' staan. Dus personen die onder die plaatsen hun verhalen lezen komen bovenstaand verhaal daar tegen. Degenen die alleen de verhalen onder Sint Michelsgestel lezen niet. Ook niet als je onder =Kei veel verhalen= 'Sint Michelsgestel' intikt. Klik je dan echter op -wis alle filters- erboven en vervolgens op Sint Michelsgestel, dan heb je het verhaal wel. Lekker ingewikkeld in het begin maar je moet 't effe weten. Hopelijk heb ik het voor ene of gene duidelijker gemaakt.
Rini de Groot. zei op 24 oktober 2022 om 21:58
Lees bij Zijdewinkel.nl
Een rups eet zijn gewicht vele malen per dag. Als een mensen baby net zo snel zou groeien als een zijderups, dan zou deze in 1 maand tijd 10 meter lang zijn en 7 ton wegen!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 27 oktober 2022 om 12:26
Daar moet je toch niet aan denken ;) Bedankt voor deze interessante aanvulling, Rini!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.