skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Zijn bloed lag in de sneeuw

Het was bitter koud op 5 december 1925, wel min tien graden. Ook had sneeuw de weg wit gemaakt. Maar het was niet te koud in Oss om een borrel te vatten, zoals de wever Nard Ouwens, 25 jaar, en zijn vriend, de negentienjarige Tinus Boeijen bijvoorbeeld deden met nog twee anderen.

Om twaalf uur verlieten ze samen met Hannes Hartogs de kroeg en liepen in de Kazernestraat naar hun respectieve huizen. De kranten spraken dat er toen nog niets aan de hand was, maar ondertussen. Want plotseling hoorden ze een schreeuw achter zich. Terugkerend zagen ze Hannes bloedend in de sneeuw liggen. In plaats van hem te helpen liepen ze gehaast door.

Een uur later kwamen er wandelaars langs die het slachtoffer naar het dichtbijstaande huis van de weduwe Van Well brachten, waar hij kort daarop overleed. Dokter Stolz kon niets meer voor hem betekenen, een priester gaf hem nog het Heilig Oliesel.

Zes messteken hadden een eind aan zijn leven gemaakt. Het drietal dat met hem had gewandeld werd gearresteerd, maar de politie kon er toen nog niet achter komen wie van hen verantwoordelijk was voor die dodelijke steken. Wel had Hannes Hartogs met Tinus achteraan gelopen en had de laatst genoemde een bebloed mes in zijn hand. Ook Nard was volgens de politie een verdachte in deze zaak.

Toch kon de officier van justitie in de zitting van 15 juli niet bewijzen dat één van hen of beide Ossenaren wettelijk schuldig waren aan moord of doodslag, dus stelde de rechtbank op 29 juli 1926 hen beiden in vrijheid. Oss kreeg opnieuw het odium van criminele stad op zijn bord.

Reacties (6)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 september 2019 om 11:14
Dat zal de reputatie van Oss begin vorige eeuw geen goed hebben gedaan; en dan ook nog eens overleden door messteken...
Maar het meest tragisch blijft dat het jonge leven van Hannes zo abrupt ten einde is gebracht. Bedankt voor je bijdrage, Klaas.
Tinus zei op 14 mei 2022 om 16:15
Inderdaad tragisch maar het verhaal is wel suggestief en niet helemaal gebaseerd op feiten en omstandigheden. Beetje populistisch en lekker om te lezen en rare verhaallijn.Mijn bezwaar Tinus liep met Hannes achterop en had later ineens een bebloed mes in de hand, suggereert dat hij gestoken heeft. Vooraf waren Tinus met Nard doorgelopen en na de schreeuw terug gelopen? Dus liep toen niet bij Hannes. Vervolgens lopen Nard en Tinus gehaast door en laten Hannes bloedend en hulpeloos achter. Pas na een uur kwam er hulp. Overigen werd Tinus bij zij roepnaam niet zo genoemd. Hij was ook geen 19 maar 18. Hannes idem dito werd gewoon Jantje genoemd of Jantje van Mast. Nard zijn voornaam was ook nog anders. Voor het cafébezoek in de kazernestraat kwamen de wevers Tinus en Nard van hun werk de middagploeg in de weverij van Bergoss een 100 meter verderop.
In 1926 werden Tinus en Nard die niet tot een groep of Osse bende behoorden vrijgesproken en niet vanwege gebrek aan bewijs. Ze werden ook niet veroordeeld voor het achterlaten van een hulpbehoevende dat in 1925 ook een misdrijf was. In 1936 stond de werkelijke dader in hoger beroep terecht. Zijn naam staat op de lijst van de toenmalige Osse bende. In een krantenartikel van 1936 staat een discussie op de rechtbank wel boek van strafvordering van toepassing moest zijn. Het boek van voor 1925 of het latere boek. Gewezen werd op allerlei vormfouten tijdens dit hoger beroep.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 mei 2022 om 16:18
Dag Tinus, bedankt voor je bericht en je oplettendheid. Ik ben het met je eens dat het best een complexe zaak is. Als ik oude kranten erop nasla, begrijp ik dat het zelfs voor de rechters een vrij onbegrijpelijke kwestie was - wat er nu allemaal precies was gebeurd. Dat lees je bijvoorbeeld hier:
https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB04:000195536:mpeg21:a0055

Laat onverlet dat als er zaken daadwerkelijk niet kloppen dat we die dan uiteraard aanpassen. Zoals de leeftijd? Of zijn er meer omissies? Laat maar weten hoor.
Tinus zei op 16 mei 2022 om 18:05
Ja inderdaad de echte dader heeft een bekennende verklaring afgelegd terug te vinden in enkele boeken en verslagen. Door het gedoe met verandering wetboek van strafvordering en het hoger beroep pas na bijna 11 jaar.
Tinus zei op 16 mei 2022 om 18:55
In dat krantenverslag zie je ook dat veel getuigen verklaringen hadden afgelegd die ook volgens de rechter onmogelijk en onbetrouwbaar waren. Vermoedelijk ook uit angst voor en ter bescherming van de echte dader. Die bebloede hand en het geziene blinkende mes was ook zulk een verklaring is ook niet gebeurd. Overigens kun je je nooit baseren op krantenverslagen , maar zoals ik eerder zei op feiten en omstandigheden. Dit zijn dus aannames. Feit is dat op de rechtbank de advocaat duidelijk heeft aan getoond met feiten dat “Tinus “ de dader niet kon zijn. Je moet zaken ook bekijken in het perspectief van de donkere tijd van toen,Toevallig kende ik de hierbij betrokkenen en heb het ware verhaal uit hun mond gehoord. Ik weet dat dit onrecht tot hun dood heeft achtervolgd.
Verder laat ik het hierbij, maar je mag me gerust persoonlijk mailen hoor.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 mei 2022 om 08:51
Oké, fijn dat je dit nader toelicht, Tinus. Ik neem achter de schermen nog even contact met je op.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen