skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Zilveren imkers

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 12 november 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
In 1932 bestond “Sint-Ambrosius” in Rooi 25 jaar. Ambrosius was de patroon van de imkers, en dat om hen gaat, kunnen we zien aan de korven en de kasten op de voorgrond. De leden van de bijenbond zijn deftig in het zondagse zwart gekleed, zodat de geestelijk adviseur (die er toen altijd bij was in onze katholieke streken!), nauwelijks opvalt.

Weet iemand nog wie hij was? Was het de pastoor van Rooi of misschien een kapelaan? En kent iemand de poserende imkers nog?

Dan staan er naast het schoolbord een paar kasten: een “casa cara” en een “lichtkast”. Wij hebben geen idee wat voor kasten dat zijn (maar ja, wij zijn dan ook maar simpele archivarissen).

Zijn er in Rooi en verre omgeving wellicht nog imkers die dat wél weten? Of een idee hebben waar de foto is gemaakt?

En misschien komen er bij het zien van zo’n imkerfoto wel herinneringen bij je op aan je eigen imkerbelevenissen.

We zijn heel benieuwd naar jullie verhalen.

Reacties (4)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 13 november 2009 om 12:48
De foto is genomen achter het huis van de bierbrouwerij van de familie van de Broek Emmausstraat 11. De man links achter het bord is burgemeester Jhr. Hubert L. J. M. van Rijkckevorsel van Kessel, de man links achter hem is Karel Damen.
Fons Mandigers (via e-mail) zei op 15 november 2009 om 17:44
Casa Cara zegt me niets. Ik ben deze woorden of vergelijkbaar nog nimmer tegengekomen in de imkerij. Het is zeker geen gebezigde term uit de imkerij. Bijen werden in die tijd nog hoofdzakelijk in korven gehouden. Kasten waren nog maar nauwelijks in gebruik. Deze vereniging was haar tijd vooruit, gelet op het feit dat er al 2 kasten staan afgebeeld op de foto.
Volgens mij dient Casa cara dan ook in de context van de ontwikkeling van kasten geplaatst te worden. De term komt waarschijnlijk uit het buitenland en duidt m.i. op een huis of woning. Volgens mij dient eea ter promotie van de bijenkast.

Lichtkast is vrijwel zeker een ander woord voor observatiekast. Het is geen standaard type kast of zo, maar in het onderhavige geval een kast voorzien van glas in de wanden, zodat je van buitenaf kunt zien wat er in de kast zoals gebeurt. Voor die tijd was dat natuurlijk vrij bijzonder.

Vrijwel alle imkerverenigingen hebben tegenwoordig een observatiekast. Tegenwoordig zijn die zo gemaakt dat er (meestal) 2 bijenramen in kunnen die dan achter glas zitten. De bijen en hun activiteiten (en meestal ook de koningin) zijn dan goed te zien. Ze worden feitelijk alleen gebruikt tbv voorlichting aan het brede publiek.

Nogmaals, deze vereniging was haar tijd zeker vooruit.

Annemarie van Geloven, namens BHIC bhic zei op 17 november 2009 om 16:26
Hier is een echte kenner aan het woord. Heel hartelijk dank voor uw professionele bijdrage.

Ik moet u eerlijk bekennen.. mijn eerste gedachte bij het zien van de 'casa cara' vlak bij de geestelijk adviseur (pastoor, kapelaan?)op de foto, ging uit naar een offerkist voor een of andere instelling op het gebied van de liefdadigheid (een soort van armenkas). Het sierde een jubilerende vereniging zeker in die tijd om iets voor de medemens te doen, als christelijke deugd... Maar waarschijnlijk is het pure fantasie en kan iemand mij uit de droom helpen.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 26 april 2016 om 21:10
"Casa cara" betekend in het Galicisch "THUISBASIS'. Galicisch is de taal van het Spaanse Galicië dat ten Noorden van Portugal licht. Deze taal wordt echter ook gesproken in sommige delen van Zuid - Amerika en misschien was er een geestelijke in Sint - Oedenrode die missionaris in die streken was (geweest) . De geestelijkheid had vroeger veel invloed. Maar de meesten van de geestelijken hielden het bij Latijn. Overigens in het Latijn betekent "Cara Casa" letterlijk "Lief huisje". Verder speculeren of feiten laat ik aan anderen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.