skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Zo vader, zo zoon; óók met losse handjes

Geurt Franzen
Geurt Franzen
vertelde op 8 september 2017
bijgewerkt op 19 december 2017
Het gezegde ‘Zo vader, zo zoon’ ging zeker op voor de familie Kremers die eind 19e, begin 20e eeuw woonde in Mill. De vader van het gezin, Cornelis, geboren in 1858, had er rond 1880 al drie veroordelingen en evenzovele gevangenisstraffen opzitten. In alle gevallen ging het om mishandeling.

Bericht uit het Boxmeers Weekblad over de ruzie tussen de twee broers

Nadat hij in dat jaar een Mills meisje bezwangerde en er een gedwongen huwelijk volgde, werd hij rustiger. Maar hij gaf zijn explosieve aard wel mee in een aantal van de tien kinderen die zijn vrouw, Cornelia van der Cruijsen, hem vervolgens schonk.

Het waren twee meisjes en acht jongens, van wie er één, Peter, al op 17-jarige leeftijd overleed. Johannes (1883), Jacobus (1885) en Arnoldus (1888) erfden de losse handjes van vader en kwamen regelmatig met justitie in aanraking. Misschien had het met de genen te maken, misschien was het puur toeval, maar de jongens kregen daarnaast ook het nodige aan persoonlijk drama te verwerken. Johannes bijvoorbeeld zag zijn eerste en enige kind al vroeg sterven en ook zijn vrouw werd niet oud, ze stierf zes jaar na hun huwelijk.

Achter de tralies

Jacobus moest zich in zijn jonge jaren drie keer bij de rechtbank in Den Bosch verantwoorden omdat hij iemand had geslagen. Na drie keer een verblijf achter de tralies koos hij voor een braaf leven, maar lang zou hij er niet van genieten. Hij werd kastelein in Groeningen en werd na een ruzie in zijn café, tijdens de kermis, door een klant doodgestoken. Dat drama vond plaats in 1917 en is beschreven in aflevering 23 van deze serie.
De naam van zijn broer Arnoldus is veelvuldig te vinden in de registers van de gevangenissen in Den Bosch en Breda. Die had niet alleen losse handjes, hij had ook een grote mond. Behalve voor mishandeling werd hij ook enkele keren veroordeeld wegens belediging.

Broer Johannes was een vechtersbaas die, als hij de gelagkamer van Verberk in Mill werd uitgezet, er niet voor schuwde om vervolgens de ruiten in te gooien. Johannes greep ook naar het mes als hij iets recht te zetten had. Met plaatsgenoot Martinus van Bommel had hij in februari 1904 een appeltje te schillen. Hopla, daar sneed hij Van Bommel, midden op straat, terwijl diens familie met grote ogen toekeek, de man in zijn arm. Vijf maanden cel, dat was het gevolg. Later dat jaar sloeg hij Johannes van Beusecum met een steen tegen het hoofd, maar wegens gebrek aan bewijs werd hij toen vrijgesproken.

Bloedend aan alle kanten

Johannes speelt ook een rol in het drama dat een vierde broer, Martinus (1890), overkomt. Het is maandagmiddag, 16 juni 1924. De twee broers zijn aan de boemel in Boxmeer en krijgen ruzie in een café. Andere cafébezoekers zien hoe de twee naar buiten gaan waar de woordenwisseling wordt voortgezet. Dan wordt de deur van de herberg opengeduwd. Martinus kruipt naar binnen, bloedend aan alle kanten. Op drie plaatsen is hij gestoken; de wond in zijn rug is zelfs heel diep.

De politie gaat op zoek naar Johannes die ervan verdacht wordt zijn broer te hebben gestoken, maar ze vinden hem niet zo snel. Nadat Martinus door een dokter is opgelapt wordt hij verhoord. En dan blijkt dat de gebroeders Kremers van hun vader behalve drift ook iets van saamhorigheid hebben geërfd. “Het was niet mijn broer, ik heb me zelf verwond”, zegt hij. Hij overleeft de messteken en zal uiteindelijk 66 jaar worden. Zijn broer Johannes wordt niet voor het gerecht gedaagd.

Dit verhaal is geschreven door journalist/schrijver Geurt Franzen (www.geurtfranzen.com) en verscheen eerder in dagblad De Gelderlander (www.dg.nl/maasland).

Reacties (14)

Albert
Albert zei op 19 september 2017 om 10:39
Het kind waardoor hij "gedwongen" werd met haar te trouwen werd dood geboren en daarna werden het nog 9 jongens en 4 meisjes geboren. De in het artikel genoemde Johannes van Beusecom, timmerman en meubelmaker was getrouwd met een van deze meisjes en dus een zwager van de vechtersbaas. Mogelijk heeft hij zijn zwager tot kalmte gemaand? Dat de explosieve aard erfelijk was, mag blijken uit een krantenartikel dat Geurt zal kennen over een moord bij hotel "Erica" in Mill.
Albert
Albert zei op 19 september 2017 om 14:36
Voor de moord bij hotel "Erica" zie het verhaal van Rien Wols van 9 augustus 2009.
Albert Derks zei op 2 mei 2019 om 22:46
Het kind Lamberta waardoor hij "gedwongen" werd met haar te trouwen is niet meteen overleden, maar getrouwd met Johannes Lambertus de Kleijn. Het gezin Kremers-van der Cruijsen kregen 4 dochters, 9 zonen en 1 doodgeboren kind in 1903. Cornelis Kremers is na de dood van Cornelia van der Cruijsen getrouwd met Maria Verbroekken en kregen nog 2 dochters.
Albert
Albert zei op 2 mei 2019 om 23:12
Albert, volgens mijn gegevens is hij getrouwd met de tweede dochter van Cornelia en is er eerder een dochter dood als dienstbode in 1879.
Albert
Albert zei op 2 mei 2019 om 23:15
moet zijn: "dood geboren". Hebben wij elkaar gisteren nog gesproken?
Albert Derks zei op 3 mei 2019 om 16:49
De tweede dochter Anna Antonia Kremers is de eerste keer getrouwd met Johannes van Beusecom en de tweede keer met Leonardus van Oss.
Albert
Albert zei op 3 mei 2019 om 19:42
Neen, dat was het DERDE vrouwelijk kind van Cornelia van der Cruijsen, zoals ik op 2 mei schreef en je had kunnen lezen is haar eerste dochter in 1879 dood geboren. Blijkbaar hebben wij elkaar op 1 mei niet uitgebreid gesproken, want mijn vraag daarover werd niet beantwoord
Albert Derks zei op 4 mei 2019 om 12:15
Ik kan nergens vinden dat er een dochter dood is geboren in 1879 en we hebben elkaar wel gesproken op 1 mei.
Maria Verbroekken zei op 4 mei 2019 om 13:26
Het eerste kind een levenloos meisje werd geboren in Linden, 28-6-1879. Cornelis en Cornelia kregen in totaal 15 kinderen, ook het laatste kind werd levenloos geboren in Mill en St. Hubert 14-5-1903. Cornelis hertrouwde met Maria Verbroekken en met haar kreeg hij nog eens 4 kinderen.
Maria Verbroekken zei op 4 mei 2019 om 13:40
Overigens trouwden Cornelis en Cornelia pas op 5-4-1880, na de geboorte van hun eerste kind dus een "gedwongen" huwelijk was het niet
Maria Verbroekken zei op 4 mei 2019 om 13:45
Technisch gesproken is het eerste kind van Cornelia, vader staat niet vernoemd. Of Cornelis de vader is ????
T. Aben zei op 15 september 2023 om 08:54
Cornelis hertrouwde met Maria Verbroeken na de dood van Cornelia v.d. Cruijsen, die overleed aan diabetes. Daarna zette hij alle kinderen uit zijn vorige huwelijk zonder pardon allemaal op straat en liet ze aan hun lot over (de jongste Cornelis was amper 13 jaar). De jongens zijn daarop naar de haven in Rotterdam getrokken om daar hun kost te verdienen. Ze hebben allemaal verbroederd een anker laten tatoeëren. Het is niet altijd een kwestie van genen….
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 september 2023 om 16:24
Zeer terechte en waardevolle aanvulling! En wat een mooi symbolische actie van de jongens; enig idee hoe het hen verder is vergaan?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen