skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Zoek je voorouders in Steenbergen via wijkregistersteenbergen.nl

Op zoek naar het woonadres van je voorouders, of een overzicht wie er woonden in bepaalde straat? Liefhebbers van de geschiedenis van Steenbergen en haar inwoners kunnen hun hart ophalen op deze site: wijkregistersteenbergen Marcel Ooms van ATAPI Internet Applications en Hanneke Meulblok tekenen samen voor de totstandkoming van deze site.

https://www.wijkregistersteenbergen.nl/
Marcel is de ontwikkelaar van het project, Hanneke zorgt voor de data en andere content. Zij licht de website verder toe. "Deze site beantwoordt de centrale vraag: waar woonden onze voorouders in Steenbergen? Vóór 1949 werden adressen nog niet aangeduid met straatnaam en huisnummer, zoals we dat nu kennen. Steenbergen was verdeeld in wijken en men maakte gebruik van een combinatie van een wijknummer en een straatnaam. Ieder gebouw, huis, pakhuis, schuur of stal, in een wijk kreeg een wijkletter met een nummer toegewezen. Zo woonde men bijvoorbeeld op A68 of B306. In diverse aktes, opgemaakt tussen 1806 en 1949, worden adressen op deze wijze aangeduid. Veel mensen zijn benieuwd naar de locatie, die bij een dergelijke wijknummering hoort om zo een beeld te krijgen waar hun voorouder woonde. Deze website geeft daar antwoord op."

Het wijkregister is het uitgangspunt, de basis van de website, maar er is nog veel meer te vinden. "Tijdens het ontwikkelen van deze website zijn er functionaliteiten toegevoegd, om de website nog interessanter en breder te maken. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld ook zoeken op naam, en zien of voorouders als eigenaar of (hoofd)bewoner tussen 1863 en 1940 binnen de vesting van Steenbergen voorkwamen. Of zoeken op straatnaam of wijk met nummer, dat kan allemaal."

Verder uitgebreid

Het fundament van de website ligt er, concludeert Meulblok. Alle eigenaren en hoofdbewoners, die binnen de vesting van Steenbergen woonden, tussen 1863 en 1940 zijn opgenomen in de database. De straten Wouwsestraat, Molenweg en Burgemeester van Loonstraat zijn inmiddels ook beschikbaar. De komende tijd zal de database verder uitgebreid worden met eigenaren en hoofdbewoners tot 1806, het begin van de bevolkingsregister. Uiteindelijk zullen, naast Wijk A en B en deels Wijk E, ook de wijken C tot en met H, raadpleegbaar zijn.

Ook zullen de namen van eigenaren en (hoofd)bewoners eenduidig worden. Alle namen zijn volgens de schrijfwijze van het wijkregister overgenomen. Soms is dat een volledige naam, maar vaak ook voorletters met een achternaam. De bedoeling is dat iedere persoon met de volledige naam in de databank komt.
Het doel is om alle adressen te voorzien van historisch beeldmateriaal. De teller op de startpagina geeft aan, dat er op dit moment ruim 250 foto’s te bekijken zijn.

Doe mee!

Meulblok: "Het omzetten van wijken met nummer naar adressen van vandaag de dag is een complex en een nauwkeurig werk. We roepen mensen op onze site aan te vullen met opmerkingen, suggesties of een oneffenheid. Dat kan via info@wijkregistersteenbergen.nl" 

Benieuwd? Kijk op www.wijkregistersteenbergen.nl

Reacties (1)

Hanneke Meulblok zei op 18 september 2022 om 19:45
Het is de moeite waard om www.wijkregistersteenbergen.nl na de start van 1,5 jaar geleden opnieuw te bezoeken, want de ontwikkeling van de website is verder gegaan. Inmiddels zijn 20205 adressen, 24662 bewoners, 814 foto's en 110 artikelen te vinden en dat wordt in de komende tijd alleen nog maar meer!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen