skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Zwembad in Heesch dankzij de man uit Twello

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 9 juli 2017
bijgewerkt op 20 februari 2024
Al 50 jaar heeft Heesch een openluchtbad, maar zonder Jan Alferink was het er niet gekomen!

foto Henk BuijksIn 1960 verhuist Jan Alferink, verkoper van landbouwmachines, met zijn jonge gezin van het Gelderse Twello naar Heesch. Spoedig is hij daar bestuurlijk actief: het begint met de ouderraad van de Petrusschool, maar daarna volgen onder andere het Wit-Gele Kruis, de gemeenteraad, en de parochie. Hoewel Jan zich voor al deze zaken voor de volle 100% inzet, kennen de  Heeschenaren hem vooral als de man achter Instructiebad ’t Kuipke. En dat is bepaald niet onterecht.

Het begint allemaal met een trieste gebeurtenis midden jaren ’60: twee kinderen uit Heesch verdrinken in de Maas. Evenals velen van hun dorpsgenoten konden zij niet zwemmen. En daar wil Jan Alferink iets aan doen. Zijn vorige woonplaats Twello is een zwembad rijk en naar zijn mening hoort zo’n voorziening ook in Heesch thuis. Nu zijn de Heeschenaren voor zwemlessen aangewezen op Oss en Nistelrode.

Kersverse voorzitter

Op 14 september 1966 krijgt burgemeester Jan Dosker bezoek van Alferink, Frans Fransen en Broeder Wilhelmus, hoofd van de Petrusschool. Doskers eerste reactie op hun vraag is afwijzend, want vanwege de bestedingsbeperking heeft de gemeente geen geld voor een zwembad beschikbaar. Maar na een bezoek met Alferink aan een bad in Wanssum is Dosker “om” en op 13 december 1966 besluit de gemeenteraad de voor een zwembad benodigde grond te reserveren. Hierna gaat het allemaal snel. Omdat het zwembad zeker niet volledig door de gemeente zal worden bekostigd, wordt in voorjaar van 1967 een particuliere “Stichting Instructiebad Heesch” opgericht, met Jan Alferink als voorzitter.

Met een beroep op de gemeenschapszin brengt die binnen enkele weken 45.000 gulden bijeen. Hoogtepunt is de feestelijke Tip-Topavond op vrijdag 7 april in De Pas. Na een muzikale opening door Fanfare Aurora weet Adriaan van Herpen het talrijke publiek urenlang te boeien én geld uit de zakken te kloppen. En rond middernacht bedient Jan Dosker de laadschop voor “de eerste spade” op de plek waar het bad zal komen. De aanleg vergt bijna twee maanden en kost 150.000 gulden. Twellose Industrie Plastics (TIP) uit Twello (!) levert het bad en tal van Heeschenaren helpen mee. Een van hen is Jan van Esch, die mee komt graven. Op zondag 4 juni 1967 gaat ’t Kuipke officieel open. En 50 jaar later wordt er nog steeds gezwommen!

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reacties (2)

Corrie van Niel - Wilderink zei op 20 februari 2024 om 20:23
Het is Twellose Industrie Plastics uit Twello. Ik was er van 1966 tot en met augustus 1972 werkzaam als telefoniste/typiste/receptioniste.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 februari 2024 om 22:39
Bedankt voor je oplettendheid, Corrie! Wat goed dat je dat hier meldt; ik heb het meteen aangepast. Heb je een mooie tijd gehad bij dit bedrijf?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen