Ontdek de Citadel

Niet alleen de archieven die we er beheren, maar ook onze prachtige Citadel zelf vráágt gewoon om ontdekt te worden. Dat kan op verschillende manieren, die we op deze pagina voor je verzamelen:

 

Rondwandeling via smartphone

Ontdek de Citadel met René Bastiaanse, de geschiedenis van een 17e-eeuwse dwangburcht in een wandeling van twintig minuten.

Veel Bosschenaren en toeristen passeren dagelijks de Citadel aan de Zuid-Willemsvaart in 's-Hertogenbosch, op de fiets, te voet en zelfs per boot. Toch blijkt dat ze het prachtige gebouw waar het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in gehuisvest is vaak niet kennen. Het BHIC heeft daarom een gratis historische buitenwandeling gemaakt (via een app) voor iedereen die interesse heeft in de historie van de Citadel.

Via de app van izi.TRAVEL neemt tv-wandelaar René Bastiaanse je mee en vertelt over de geschiedenis en de functie van dit prachtige gebouw en zijn omgeving. De wandeling duurt ongeveer twintig minuten.

Installeer de app
Je kunt deze gratis wandeling eenvoudig downloaden. Wat heb je nodig? Een smartphone of tablet/iPad en een goede internetverbinding. Je kunt de izi.TRAVEL-app downloaden via de Apple Store, Google Play Store (Android) of de Windows Phone Store. Zet je GPS/locatie aan. Na de installatie zoek je op ‘bastiaanse’. Ook via de QR-code hieronder kom je meteen bij de wandeling. Tip: je kunt de wandeling vóór je bezoek downloaden, zodat je tijdens het wandelen niet meer online hoeft te zijn om hem te kunnen gebruiken.

Download de gratis app

Tijdens openingstijden ben je bij het BHIC altijd welkom voor meer informatie als je vragen hebt. We hopen dat je zult genieten van de buitenwandeling en van de mooie omgeving.

 

 

 

3D-model in Sketchup en Google Earth

SketchUp is een computerprogramma waarmee in 3D kan worden getekend. Het is mogelijk om met behulp van SketchUp gebouwen te tekenen en deze gebouwen te tonen in Google Earth als driedimensionale objecten.

Gebruiker Fons V. tekende in SketchUp verschillende Bossche monumenten, zoals de Sint-Jan en het Kruithuis, maar ook de Citadel! Hieronder kun je zijn 3D-model bekijken door op de afbeelding te klikken. Bekijk en download het model van de Citadel op SketchUp voor Google Earth, of bekijk andere modellen van Fons.

 

Animatie over geschiedenis Citadel

Misschien ken je de Citadel in Den Bosch omdat je wel eens onderzoek bij ons komt doen. Of mogelijk fiets of wandel je alleen maar langs dit voormalig fort. Hoe je de Citadel ook kent, lang niet iedereen weet hoe dit bouwwerk nu juist op deze plek terecht is gekomen. Of dat er mensen vast hebben gezeten, om maar iets te noemen. Stagiair Max Klabbers maakte daarom deze animatie over de geschiedenis van de Citadel. Lees verder >>

Mis niets van het laatste nieuws

Wil je van alles op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nu aanmelden