skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

BrabantinBeelden

Benieuwd geworden naar de foto's en films die aan bod zijn gekomen in de podcast? Hier kun je ze zien en horen!

Aflevering 13: Help, een vrouw als burgemeester!

Voor BrabantinBeelden duiken we dit keer in de archieven van Beeld & Geluid. We vonden niet alleen treffende filmpjes van Polygoon – van de traditionele verhuizing van het gezin Smulders in 1949 en koninklijk bezoek van Juliana en Bernhard in datzelfde jaar – maar ook een radiofragment van de AVRO. Heel bijzonder: daarin gaat het niet alleen over Truus Smulders, maar horen we ook haar onvervalste Brabantse stem. Benieuwd naar de filmpjes die aan bod komen in deze aflevering? Ga dan naar het bijbehorende artikel op BrabantinBeelden.nl.

Aflevering 12: De vergeten ramp: de watersnood in Brabant

Ze zitten in ons collectieve geheugen van de Watersnoodramp van 1953: indrukwekkende beelden van dode dieren. Ronddobberende koeien en varkens, omgekomen in het natuurgeweld. In Brabant verdrinken tijdens de ramp ongeveer 7.000 stuks vee. Vanuit binnen- en buitenland worden hulpacties op touw gezet. Zo schenken Drentse boeren varkens aan de getroffen inwoners van West-Brabant. Het Polygoonjournaal hierover is onderwerp van gesprek in deze aflevering van de podcast en vind je op BrabantinBeelden: Drentse varkens voor Brabant.

Filmstill Drents vee na Watersnoodramp

Aflevering 11: Van pepernoten tot kerstkransjes: fijne feestdagenpodcast

Een pakjesavond die begint met een wasmand vol ingepakte cadeaus en eindigt met een vloer vol papier. Herkenbaar voor velen, of toch in ieder geval voor Marilou en Mathilde. Hieronder zie je het stukje film waarover zij in deze aflevering praten. De jongste telg van dit Brabantse gezin neemt een duik in al het knisperende papier. Net zoals de hond van Marilou vroeger deed, zo vertelt ze. Meer filmbeelden van het uitpakfeest dat Sinterklaas voor velen ook is, vind je op BrabantinBeelden: Uitpakken met Sinterklaas.

Pakjesavond, Eindhoven jaren 60 (bron:  familie Van Nimwegen, collectie RHCe nr. 61058 via brabantinbeelden.nl)

Aflevering 10: Van Fez naar Veghel: gastarbeiders in Brabant

Slechts een handvol foto's hebben we van ze: de Spaanse gastarbeiders van Jansen de Wit. In 1964 kregen de eerste tien Spanjaarden vanuit het hete droge Spanje een warm welkom in het Brabantse Schijndel. Op een van de foto's eten ze een maaltijd aan een tafel vol kommetjes en schaaltjes. De sfeer tussen de mannen lijkt ontspannen. De foto zal eind jaren 60, misschien begin '70 gemaakt zijn, zo vertelt Mathilde. Meer foto's van deze eerste Spaanse gastarbeiders vind je op BrabantinBeelden in het artikel Spaanse gastarbeiders bij Jansen de Wit

Spaanse gastarbeiders aan de maaltijd in Schijndel (foto: beeldcollectie Jansen de Wit, collectie BHIC nr. 1906-001017)

  

Aflevering 9: Ach en wee! De eerste ramptoerist & andere ellende

De gevolgen van de stormramp in Langenboom in 1925 zijn desastreus. Zo heftig dat mensen dat met eigen ogen willen zien. En zie daar, de eerste ramptoeristen melden zich, zo vertelt Mathilde. Het bleef ook niet bij één foto van nieuwsgierige bezoekers uit de nabije omgeving. Meer over dit opvallende verhaal vind je in het artikel Stormramp trekt toeristen op BrabantinBeelden.

Bezoekers uit Zeeland in Langenboom, augustus 1925 (foto: fotograaf onbekend, collectie Willem Keeris/BHIC nr. 1698-00004
Bezoekers uit Zeeland in Langenboom, augustus 1925 (foto: fotograaf onbekend, collectie Willem Keeris/BHIC nr. 1698-00004)

 

Aflevering 8: Het is vakantie

Een 'goede besteding' van de vrije tijd in de zomervakantie, werd belangrijk gevonden voor de Eindhovense schooljeugd. Daarom was er tussen 1957 en 1977 tijdens de schoolvakantie Wonderland om de kinderen te vermaken. De film die Mathilde in deze aflevering noemt (en waar stukjes geluid uit te horen zijn) vind je op BrabantinBeelden.

Margreetje typt een brief aan moeder op Wonderland, Eindhoven 1967
beeld: Stichting Eindhovens Vakantie Comité,
BrabantinBeelden / collectie RHCe nr. 0061017

Aflevering 7: Gegroet Eerwaarde

Bizar gezicht eigenlijk, ouders die knielen voor hun jonge zoon. Maar die is net tot priester gewijd en dat levert opmerkelijke foto's op. Je vindt ze hier.

 

Aflevering 6: Van huis en haard vervreemd

Het is alleen al door zijn ouderdom een heel bijzondere film. Maar zéker ook door de beelden want hoe ziet het dagelijks leven van Belgische vluchtelingen in een houten dorp in 1914 eruit? Deze film neemt je meer dan 100 jaar terug in de tijd, naar Vluchtoord Uden.

Benieuwd? Klik en kijk dan hier

 

Aflevering 5: Hoe waor ut vruuger - over tradities

Net als je je afvraagt 'wat ís dit nu weer?' licht Mathilde het toe: het onvervalste geluid van een rommelpot. Dat komt uit een stukje film van Filmclub Haarens Journaal

Benieuwd? Klik en kijk dan hier.  

 

Aflevering 4: Vrouwen die hun mannetje staan

Mathilde vertelt over de vrolijke dames van de Jansen de Wit.

Wil je hier meer over lezen, check dan ook zeker dit verhaal: Meisjes van de Sok 

 

 

Aflevering 3: Ik bemin U!

Dit keer vertelt Mathilde over de film van zes familieleden De Kort die in 1954 tegelijkertijd in het huwelijksbootje stapten met vijf familieleden Bertens en een Van Haaren. Ook het Polygoonjournaal reisde naar Oisterwijk en Berkel-Enschot om deze bijzondere huwelijksvoltrekking te filmen en van die opnamen kunnen wij nu, bijna 65 jaar later, nog genieten. 

 

Aflevering 2: Gezondheid!

Mathilde vertelt over deze film van een TBC-screening in Boekel. Van jonge kinderen tot ouden van dagen; álle inwoners van Boekel krijgen in 1948 de oproep deel te nemen aan een röntgenologisch borstonderzoek. Een jaar eerder bleek namelijk bijna de helft van de Boekelse schooljeugd drager van de tuberkelbacil, een bacterie die tuberculose kan veroorzaken. Reden voor de gemeente en de volksgezondheidsinspectie om over te gaan tot dit ongekend grootschalige onderzoek. Het Polygoonjournaal reist af naar de Brabantse plaats voor een verslag.

 

Aflevering 1: De donkere kant van Brabant

Mathilde vertelt meer over deze twee foto's; hier zie je