i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Velp
Tags:

Strijdgebied rond Grave

vertelde op 21 september 2010 om 13:26 uur

In deze aflevering van het TV-programma De Wandeling van Omroep Brabant gaat het over grenzen en strijd. René Bastiaanse en zijn cameraman Leon bevinden zich langs de Maas, tussen het Land van Ravenstein en Grave. Een grensgebied waar zich tal van conflicten hebben afgespeeld en strijd is gevoerd: strijd tegen de Geldersen in de Middeleeuwen, strijd tegen het water door de eeuwen heen, en godsdiensstrijd.

Ook in de Tweede Wereldoorlog was het hier strijdtoneel. Langs de Maas komen de wandelaars bij de plek waar in september 1944 de Engelsen een klein vliegveld gebruikten voor de bevoorrading tijdens de operatie Market Garden.

Iets verderop, in Velp, vertelt René over het Vincentiuskerkje, waar het lichaam van de dode heilige in de zevende eeuw wonderen verrichtte. De godsdienststrijd uit de 17e eeuw is een van de redenen dat op zo’n relatief klein grondgebied maar liefst drie kloosters te vinden zijn: het voormalige Jezuïetenklooster Mariëndaal, het eveneens opgeheven slotklooster van de Redemptoristinnen en het nog in gebruik zijnde kapucijnenklooster Emmaus.

In de kerk van dat laatste klooster mag René nog een paar verrassingen laten zien, voordat hij bij de paters aanschuift voor een koele dronk.

Bekijk hier aflevering 12 van seizoen 6 (2003/2004) van De Wandeling.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 11 augustus 2011 om 13:31 uur

Karmelieten m/v

vertelde op 6 februari 2009 om 16:50 uur

Kapelleke Dungen

vertelde op 8 februari 2009 om 15:47 uur

Engeler Schans