Bij toeval vond ik als aanvulling In ’n krantenknipselplakboek (1958/’59) van Annie Schafrat, dat bijna uit elkaar viel, ’n artikel uit Dec. 1958 over ’n voorlichtingsavond voor NCB – leden en leden van de Boerinnenbond om te komen tot de “oprichting” van de voornoemde = diepvrieskluis = in coöperatief verband. De avond werd ingeleid door de voorzitter van de Boekelse Boerenbond; Jac Wassenberg. Een gastspreker; Coöperatiedeskundige van de NCB te Tilburg Drs. J.J. Schouten vertelde dat voorgaande jaar in ons land maar liefst 180 diepvrieskluizen waren opgericht en 280 dorpen daar inmiddels in voorzien waren .
Het zou zowel economische als arbeidsbesparende voordelen hebben.
= Economische : 1. De huisslachtingen zouden gedurende ’t hele jaar kunnen plaatsvinden zodat men niet meer gebonden was aan de wintermaanden en daardoor kon men profiteren van de lage varkensprijzen. 2. Ook met groenten & fruit zou men gebruik kunnen maken van de tijdelijke lage marktprijzen.
= Arbeidsbesparende : 1. De tijd die men in de zomer nodig had om al ’t fruit en groenten in te wekken.
Maar ook huishoudelijke voordelen werden voor ’t voetlicht gebracht, zoals : = De voedingsbestanddelen zouden voor 80% bewaard blijven; speciaal de eiwitten en vitaminen de natuurlijke kleur & smaak bleven door ’t invriezen behouden. Als voorbeeld werd gegeven dat men met kerst nog aardbeien kon gebruiken waarvan men hoegenaamd geen verschil met vers-geplukte proeven zou.
De bakken in mijn bovenstaand stukje werden volgens dit krantenartikel = loket = [ met ± 300 liter inhoud] genoemd. Elke huurder van zulk loket kreeg hierbij ’n eigen sleutel voor ’n jaarhuurprijs van 70 Guldens. En men kon er bij een goede indeling de inhoud van ± 350 1-liter-wek-flessen in kwijt.