Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Reacties (16)

Piet van Extel zei op 10 januari 2022 om 13:53
Vaak had Sjef een doos schuimpjes in de auto en die smaakte goed. Als Sjef naar een klant ging om geld te beuren werden er gauw een paar schuimpjes achter de kiezen gestopt.
Het huis van tante Dina in Odiliapeel staat of stond te koop.
In de orginele staat, met bakkerij in oude glorie. Ik weet niet of het al verkocht is. Gr. Piet.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 6 januari 2022 om 15:46
@Piet de Bie wat is er gebeurd met de 'unieke' bakkerij met betegelde oven ? Heb ooit aan Heemkunde Uden voorgelegd voor een monument-status te geven of klein Bakkersmuseumpje. Ik weet er nog wel spullen voor.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 januari 2022 om 15:28
Bedankt voor je berichtje, Piet. En verdrietig dat tante Dina is overleden, hoewel we mogen spreken van een respectabele leeftijd.

Was het leuk werk, brood bezorgen? Welke herinnering komt als eerste bij je naar boven?
Piet van Extel zei op 6 januari 2022 om 12:39
Piet de Bie had samen met broer Sjef in Uden een bakkerij op de Volkelseweg. Toen oom Piet en tante Dina (zus van mijn moeder ) naar Odiliapeel verhuisde en daar een bakkerij over namen heb ik nog als 13 jarige bij Sjef gewerkt en mee brood bezorgd voornamelijk in Volkel. Tante Dina is op 2 maart 2021 in Volkel overleden op 96 jarige leeftijd.
A.Derks zei op 5 juli 2017 om 23:46
Vroeger, in de jaren 20 van de vorige eeuw, kreeg het gezin Bertje van Lanen het brood van bakker Aldenhuijsen uit Volkel en ik denk veel andere mensen uit Terraveen (Odiliapeel). Later kwam bakker Fransen met paard en wagen en daarna Piet de Bie met de auto langs bij de mensen in Odiliapeel.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 11 juli 2016 om 10:36
Dit is echt een prachtige verhaallijn. En natuurlijk wekt het kneden met blote voeten nieuwsgierigheid op..

Op www.bakkerijmuseum.nl lees ik 'Voor tarwebrood gebeurde dit kneden doorgaans met de hand, voor roggebrood met de voeten. De voeten mochten niet met zeep gewassen worden omdat hierdoor de smaak van het brood beïnvloed kon worden. De voeten werden daarom alleen met warm water gereinigd en vervolgens met roggedeeg ingesmeerd. Tijdens het 'treden' van het deeg hield de bakker zich vast aan een boven de kneedbak bevestigd touw of aan een stok. Op een werktafel werden de deegstukken vervolgens gevormd en afgewogen op een daarboven opgehangen balans.'
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 juli 2016 om 19:26
Ja, inderdaad de oven werd toen gestookt met mutserthout [ zie foto bij het verhaal " Feestvieren bij een koninklijk Huwelijk" ].
Mijn Opa Grard de Bie kreeg als bakker in Boekel op 13 augustus 1927 een vergunning van B & W om een 2 PK elektromotor met diverse bakkerijmachines te plaatsen.
Voorheen kneedde hij de deeg met zijn blote voeten in een houten trog.
Was heel normaal in die tijd blijkbaar.
Cora Fransen zei op 10 juli 2016 om 14:04
Terra Veen is begin jaren 20 van de vorige eeuw ontstaan. De eerste bakker was echt bakker Fransen. Deze begon in 1934 toen er al een aantal inwoners was. Voor die tijd kregen de mensen hun brood van een bakker uit een andere plaats. Uden, Volkel of misschien een andere plaats dat weet ik niet precies.
Toen mij schoonvader begon was er alleen water uit een put en nog geen electriciteit. De oven werd met hout gestookt en machines werden aangedreven door een paardje in een tredmolen.
Dat er in 1928 rekeningen betaald werden klopt natuurlijk, maar niet aan een echte Peelse bakker, die was er nog niet.
Rini de Groot. zei op 9 juli 2016 om 21:56
In het Peeldorp Terraveen, had mijn vader een klant, van Rontgen geheten, deze betaalde een rekening op 28 december 1928
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 juli 2016 om 15:20
Wat een leuke reactie Cora.
Dit is echt een mooie aanvulling op dit verhaal. En maakt weer het een en ander duidelijk.
En Cora als je nog wat tijd kunt vinden om die pioniersverhalen hier onder of in een apart verhaal op deze site te vertellen zou ik dat heel leuk vinden.
Ik vind dat 'smullen' om zulke verhalen uit die tijden te lezen.
Maar ik ben met je bovenstaande reactie ook al heel erg blij. Dank je wel.
Cora Fransen zei op 9 juli 2016 om 14:53
Tot mijn verrassing zie ik hier de bakkerij van mijn schoonvader. Dit was Antoon Fransen. Fransen met één S. Hij stond daar bekend als den Bakker en was afkomstig uit Oploo. Zijn vrouw was Marie den Bakker. Toen er eens een vertegenwoordiger in de Peel kwam en naar Fransen vroeg wist niemand wie dat was, toen hij naar de bakker vroeg wees iedereen naar den Bakker.
In 1934 is hij in het toenmalige Terra Veen als eerste bakker/kruidenier begonnen.
In 1959 is deze bakkerij overgenomen door Piet de Bie. Sjef de Bie was zijn broer die in Uden op de Volkelseweg een bakkerij /winkel had.
Over de pionierstijd van mijn scchoonouders zijn veel verhalen te vertellen.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 29 mei 2016 om 19:51
Leuk hoor, dit verhaal en de reacties daarop. Gezellig buurten.
Rini. zei op 20 mei 2016 om 20:46
Gerard, jammer dat is mij niet bekend, daarvoor zou je op dinsdags namiddag een bezoek moeten brengen aan de Heemkunde van Uden, die weten het haarfijn uit teleggen. Eind jaren vijftig waren
er twee bij de bakoven.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 20 mei 2016 om 10:39
Was Piet de Bie op de Volkelse-weg dezelfde Piet de Bie die dus in 1959 in Odiliapeel begon of zijn het 2 afzonderlijke ; 2 neefs of zo?
De Piet uit Odiliapeel was een zoon van bakker Sjef dat is duidelijk.
Rini de Groot zei op 19 mei 2016 om 23:09
Prachtig verhaal Gerard, ook toevallig op dezelfde dag!
Theo Sonnemans (kunstenaar) uit Den Boskant zegt:
‘Toeval bestaat niet, maar het komt naar je toe.’
Ik dacht dat wij in Uden bij Piet, de Bie op de Volkelseweg brood haalde,
het was destijds “Klant is koning”
Ik heb de bakkersoven gezien en herinner dat hij afweek met een andere,
maar kan niet meer zeggen wat voor brandstof hij gebruikte.