Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Reacties (6)

G.W.Ch. Lemmens zei op 3 maart 2017 om 10:08 uur

Dag Annemarie, Zeker weet ik het alcohol gehalte niet, maar ik neem aan dat het tussen 1 en 2 procent was terwijl nu een pilsje b.v. 5 procent is.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 3 maart 2017 om 10:01 uur

Het is helemaal duidelijk, Gerard. Moeten we dan denken aan < 2% zoals in het huidige alcoholarme bier?

Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 2 maart 2017 om 18:32 uur

Maar Lisette,
Het bier wat toen bedronken werd was veel veel lager in alcohol gehalte dan het hedendaagse bier, dat moet je wel bedenken.
En waarom was het bier veel steriler dan water ? Omdat als je hop toevoegd aan het brouwsel moet het gekookt worden om het bittergehalte van de hop op te lossen en door dat koken wordt het bier dus een steriele drank. Tevens hebben de opgeloste hoppen een steriele werking op het bier.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 januari 2017 om 13:20 uur

En mijn collega Frans van de Pol heeft zelfs nog een foto van hoe het er nu uitziet:


















Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 januari 2017 om 10:22 uur

Bedankt Twan, voor de tip naar jouw boek. We hebben het gelukkig in onze bibliotheek.
Op bladzijde 29 staat: "In 1948 wordt nog gesproken over een huisbrouwerij en fabriek. Aan dat alles komt een einde. ...... De laatste brouwmeester is Karel Hermans uit Boxmeer. ..... In 1946 investeert zijn vader (Arthur Adrianus van der Westerlaken) nog in nieuwe installaties om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Zo kan Cambrinus ook ondergistend pilsener leveren. Het mag niet baten. De ketels verdwijnen begin jaren 50 en bierbrouwen maakt plaats voor opslag voor de drankenhandel van de grootschalige bierbrouwer Heineken.... Tegen de gevel van de brouwerij komt voor de drankenhandel een aanbouw met plat dak. In 1960 is alleen nog sprake van een pakhuis".

Twan Dohmen zei op 6 januari 2017 om 09:56 uur

Lees mijn boek 'Het ruikt hier naar karamel, een snoepjeslucht' over bierbrouwers in het Land van Cuijk en Maasduinen.