Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Reacties (2)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 februari 2019 om 13:36 uur

Bedankt Cor, wat een mooie aanvulling! Interessant om te lezen hoe destijds een en ander in zijn werk ging, en hoe belangrijk dat vetgehalte was.

En begrijp ik het dan goed dat jij één van kinderen bent van de directeur?

cor van sonsbeek zei op 20 februari 2019 om 22:48 uur

mijn vader klaas van sonsbeek werkte daar als melk controleur en moest daar onder andere op het laberatorium de vet gehaltes bepalen (met behulp ven onderander zoutzuur ) de prijs voor de melk werd bepaald door de reinheid en het vetgehalte .
het was voor de boeren van belang om te weten behalve het aantal liters melk wat een koe of giet gaf maar ook de hoeveel heid kg vet .
daarom waren de meetsen boeren aangesloten bij de plaatselijke fok en controle vereeningin de volharding en moest iedere 3weken van elke koe een monster worden genomen door een monsternemer (de scheper) die monsters worden dan door de melkrijders mee genomen naar de fabriek waar wij als kinderen als we vrij van school waren mochten helpen om de monsters aan te pakken en boven in de fabriek naar het lab te brengen en zodoende mocht in de fabriek iets wat alleen was voorbehouden aan de kinderen van de directeur
gr cor