Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Reacties (6)

Gerard Veltman zei op 25 april 2024 om 16:30
Beste Rinie. Ja in de oorlog was het scharrelen geblazen. Mijn moeder bakte ook al het brood zelf in een cuisinier (keukenkachel). maar voor het meel zorgde mijn vader. Hij maakte petten of keerde jassen, geld wilde hij niet van de boeren maar wel een kussensloop tarwe of een stukje gerookt spek. voor minder deed hij het niet. op het schoor hadden we tussen het strooi een hele groten koffiemolen staan en een houten tonnetje voor het gemalen meel, dus aan voorraad ontbrak het niet. alleen moest je uitkijken voor de Duitsers als ze huiszoeking gingen doen. Hier voor zijn we nooit gepakt maar ze hebben wel mijn vaders fiets meegenomen met lucht banden maar ik heb ze achter volgt en met een oudere buurjongen in de avond terug gehaald. toen durfde mijn vader er een tijdje niet op te fietsen terwijl hij wel een ontheffing had om dat hij verpleger was
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 april 2024 om 19:46
Wat een mooie herinnering Rini en wat zal het vers gebakken brood lekker geroken én gesmaakt hebben.
Rini de Groot. zei op 18 april 2024 om 22:47
M'n oudste broer 11-4-1928 vertelde dat hij met vader? s,zondagsavonds met de slee bij een boer op buurtschap Kooldert in Uden een zak rogge haalde. Getrokken binnendoor over de bevroren akkers en daarna heimelijk thuis in het werkhuis gemalen werd. Door Moeke gekneed en in de zojuist gebouwde hout gestookte bakoven gebakken werd voor het 11 personen gezin.
Gerard Veltman zei op 8 december 2019 om 12:06
Beste Rini. Rini breek me de bek niet open over broodbakken, op mijn 6 jaar stond ik al in de trog bij mijn suiker oom waar mijn moeder dan ook ging werken. het was op een keer, ik was inmiddels 12 dat ik weer mee moest gaan bakken en de leemputten passeerden en ik eerst even ging kijken of dat er die dag paling gevangen werd. Ik deed mijn klompen uit en liep door de modder, maar in eens zag ik op mijn horloge dat het hoogtijd was om te gaan bakken. Mijn oom stond al op de uitkijk en riep deksels jong wat ben de laat, schiet op vlug de trog in. Maar ik zei dat ik modder aan mijn voeten had! Daar heb ik geen donder mee te maken, DE TROG IN!! en gewast uw voeten maar als je klaar bent
Door deze harde les heb ik het brood bakken ook geleerd en bak nu zelf zolang ik getrouwd ben al mijn brood al 57 j lang maar niet in de trog. Na 1100 slagen alles met de hand op een tafel kan het deeg gaan reizen, dan weer kneden en vormen, weer reizen, dan is het brood klaar voor de oven. Op een morgen bak ik 8 broden van 14 onzen in twee keer!!.....EN LEKKER!!!!!
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 8 januari 2019 om 12:47
Ik ben erg benieuwd naar de foto; het is anders toch wel lastig goed voor te stellen hoe dat eruit heeft gezien. Leuk trouwens dat zo'n familiestuk in een museum terecht is gekomen.
Rini de Groot zei op 3 januari 2019 om 18:49
De genoemde Trog heeft m'n jongere broer destijds behouden en geschonken aan het, Plattelandsmuseum Duinhove in Uden.
Een foto van het exemplaar wil ik er te zijne tijd aan toevoegen.