skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Een vakantiekoffer vol herinneringen

Alsjeblief, een vakantiekoffer vol herinneringen: prachtige verhalen en foto’s! Lezen is reizen vanuit je stoel en met deze koffer van het BHIC hop je niet alleen van de ene naar de andere locatie, maar net zo gemakkelijk van het ene decennium naar het andere.

Over mooie badpakken voor jongens, jeugd van Rooi die aan de jenever zit of het verleidelijke lijf van de Maas. We wensen je een fijne vakantie en een heel prettige reis. Geniet ervan! (En heb je zelf nog een mooi verhaal dat in de vakantiekoffer niet mag ontbreken, stuur het dan naar ons op! Vakantiefoto mag ook!)

 


Stel de TomTom maar in: bestemming Brabant

Als 11-jarig meisje uit Den Haag blijkt Brabant in de jaren zestig echt buitenland, inclusief andere taal en gewoonten.Zwemmend naar het eilandje voor verliefden

Als je vriendje eindelijk vraagt mee te gaan naar het eilandje voor verliefden, loopt de date toch nog heel anders dan gedacht.Dat dóe je toch niet, als katholiek gaan zwemmen

Dat was nog eens iets; als je als goed katholiek in je blote bast in het water van De Bergen sprong.

 

 BHIC archief foto
Zo zie je het nu niet meer: badkleding bij recreatieplas de IJzeren Man (Vught ca. 1920)


Geen vakantie, wel ver weg: het gezin Verhaag op de vliegtuigtrap van een Super Constellation op het punt om te emigreren naar Australië (Haps 1951)

 


En dan gaan we naar de speeltuin
Heeft mama een goede bui en is papa niet te lui, nou dan gaan we naar de speeltuin. Die in Velp bijvoorbeeld.Die jeugd van tegenwoordig

Jongeren aan de jenever en politie bij de dansgelegenheid; schande! De pastoor roept ouders op hun kroost daarom meer te laten sporten.
Duitse 'bleekneusjes' op vakantie in Zeeland

Ze duiken op in het bevolking verblijfregister, Duitse meisjes tussen de 8 en 10 jaar. Is het hun slechte gezondheid die hen hier brengt?

 

 

BHIC archief foto
Even weg van alle luxe, lekker basic met de gidsen op kamp (Esch 1949)

BHIC archief foto
Pret in het zand tijdens het zomerkamp! (Den Dungen 1957)

 


Actie! Actie! Voor het behoud van de Zuiderplas!

De Zuiderplas ontstaat in de zomer van 1949, door de zandwinning en is een halve eeuw later geliefd genoeg was om er actie voor te voeren.Mooi badpak... voor een jongen

Duik in een bijzonder filmpje over gemengd zwemmen in de jaren dertig met kunstmatige golven (of wat maak jij daar van?).

 

 

BHIC archief foto
Op de camping! Dit keer op "d'hooghei" (Berlicum, datum onbekend)

BHIC archief foto
Alleen voor de stoerste jongens en meiden: duiken bij de IJzeren Man (Vught, geen datum)

BHIC archief foto
Met de caravan kun je natuurlijk een heel eind weg op vakantie, maar ja, Brabant is mooi genoeg om dicht bij huis te blijven... (Heeswijk, ca. 1950)

 


Het verleidelijke lijf van de Maas

Over de liefde voor het water die nooit is overgegaan want zij geeft energie als jij je in haar onderdompelt.Vakantieleed: auto op slot; sleutels er nog in!

Neemt je broer de familie mee op 'n tochtje met een huurauto, gooit één onbezonnen moment roet in het eten. Wie krijgt de auto open?

 

 


Vakantie is soms hard werken: ijscokarren worden in gereedheid gebracht voor een lange, hete zomer (Megen, 1985, foto Paul van der Werff, collectie gemeente Oss/Stadsarchief Oss)


Pleegkinderen uit Duitsland verlaten op het NS-station de trein om in Brabant hun vakantie door te brengen (Vught, 1984, foto Jan Verhoeff/Brabants Dagblad)

Kaart "Groeten uit Brabant": bewerking van een getekende voorstelling (rode auto met zwaaiend meisje) met als onderschrift: Groeten uit Oss. Midden op de kaart bevindt zich een vakje, dat, opengemaakt, kleine foto's van locaties in Oss herbergt (Oss, 1960, collectie Stadsarchief Oss)