Help je een handje mee?

Iedereen kan archieven van het BHIC mee helpen toegankelijk maken. Het is leuk en verslavend! Help je ook mee?

Vrijwilligersprojecten

Samen met tientallen vrijwilligers werken we aan een steeds betere toegankelijkheid van onze archieven. Bij enkele daarvan kunnen we nog wel extra handjes gebruiken. Iets voor jou?

Doop-, trouw- en begraafboeken
Als je enige ervaring hebt met oud schrift, bijvoorbeeld omdat je zelf stamboomonderzoek hebt gedaan in de oude kerkregisters, dan wil je ons misschien helpen met het toegankelijk maken van deze belangrijke bron. Dit kan digitaal vanuit huis, maar als je wilt mag het ook op het BHIC. Klik hier voor alle ingevoerde gegevens tot nu toe.

Burgerlijke stand
De geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van de burgerlijke stand zijn het startpunt voor ieder genealogisch onderzoek. Ervaring met oud schrift is niet nodig, de akten zijn prima leesbaar. Meehelpen kan helaas niet vanuit huis, maar gebeurt alleen op het BHIC. Klik hier voor alle ingevoerde gegevens tot nu toe.

Strafvonnissen rechtbankarchieven
Ervaring met oud schrift is niet nodig om te helpen met het toegankelijk maken van de veelal 19e-eeuwse strafvonnissen van Brabantse rechtbanken. Voor een deel is de index al gereed, maar wordt deze aangevuld en verrijkt, bijvoorbeeld door het toevoegen van meer persoonsgegevens. Meehelpen gebeurt in principe op het BHIC, maar proberen we bij wijze van proef ook vanuit huis. Klik hier voor alle ingevoerde gegevens tot nu toe.

Als je meer informatie wilt over deze projecten of mee wilt helpen, neem contact op met ons! Stuur een e-mail naar info@bhic.nl

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist geen enkel project

VeleHanden

Iedereen kan op de website VeleHanden.nl archieven van het BHIC mee helpen toegankelijk maken. Het is leuk en verslavend! Voer online gegevens in waar, wanneer en hoeveel het jou uitkomt en maak op een leuke en eenvoudige manier genealogisch, historisch en wetenschappelijk onderzoek in archieven mogelijk.

Ervaring is niet nodig, wel passie voor ons verleden. Help je mee de geschiedenis op het internet te zetten? Want vele handen maken licht werk! Hieronder zie je de projecten van het BHIC op VeleHanden.

Vragen? Stel ze gerust via velehanden@bhic.nl

 

Waarmee kun je helpen?

 

Op dit moment hebben wij geen projecten op VeleHanden. Maar je kunt wél meehelpen met het toegankelijk maken van doop-, trouw- en begraafboeken, burgerlijke stand en rechtbankarchieven. Ook online vanuit huis! Zie boven voor meer informatie.

 

Waarmee zijn we al klaar?

 

Gezocht! Inkloppers van Brabantse gevangenisregisters 1821-1940
Kleine boefjes en zware criminelen, de Brabantse cellen zaten er vol mee. Je kon naar ze meespeuren in de gevangenisregisters van het BHIC.

 

> Lees meer over dit project

 

Alle gegevens zijn inmiddels toegevoegd aan onze stamboomdatabase:

 

> Zoek naar personen in deze database

 

Geboeid door boeven! Inschrijfboeken van Brabantse Huizen van Bewaring 19e eeuw
Van kruimeldief tot moordenaar, van wanbetaler tot vechtjas, je komt ze allemaal tegen in onze archieven. Je kon meeduiken in de zelfkant van ons Brabant!

 

> Lees meer over dit project

 

Alle gegevens zijn inmiddels toegevoegd aan onze stamboomdatabase:

 

> Zoek naar personen in deze database

 

 

Opgemaakt, samengevat en ingeklopt: notariële akten in Brabant 1743-1935
Help je mee een van de belangrijkste en populairste archieven digitaal doorzoekbaar te maken? Je kon meehelpen onze notarissen het web op te kloppen!

 

> Lees meer over dit project

 

Alle gegevens worden op dit moment toegevoegd aan onze onderzoeksdatabase:

 

> Zoek naar akten in deze database

 

 

Goed geregeld! Brabanders in het Bosch' Protocol 1501-1793
De Bossche schepenprotocollen zijn belangrijk voor ’s-Hertogenbosch en de Meierij: unieke informatie die elders verloren is gegaan. Je kon meehelpen oude indices op de akten te digitaliseren.

 

> Lees meer over dit project

 

Dit is een project van de afdeling Erfgoed van de gemeente 's-Hertogenbosch en het BHIC. Alle gegevens worden op dit moment toegevoegd aan de database van de afdeling Erfgoed en komen als open data beschikbaar.

 

> Lees meer over het Bosch' Protocol