i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vlijmen
Tags:

Vlijmenaren naar OLV van Elshout, 1923

vertelde op 7 april 2009 om 16:59 uur

De Vlijmense katholieken vormden lang een devote gemeenschap. Behalve dat ze in juli de H. Donatusbedevaart in eigen dorp hadden, gingen ze ook nog elders ter bedevaart. In de meimaand van 1923 organiseerde de Aartsbroederschap van de H. Familie voor het eerst een voetbedevaart naar Elshout.

Begeleid door de harmonie vertrokken dat jaar in alle vroegte veel katholieke organisaties zingend en biddend  vanaf De Akker in Vlijmen naar Elshout. In Nieuwkuijk sloten zich daar nog eens enkele honderden gelovigen bij aan.

Na een wandeling van een uur kwamen de Vlijmense pelgrims in Elshout aan.  Daar werd eerst een korte eucharistie gevierd, waarna de pelgrims een van de vele café`s opzochten 'om er een boterhammetje te eten'. Vervolgens werden aan de uitgestalde kraampjes etenswaren, speelgoed of religieuze snuisterijen gekocht. Dan volgde om 10.00 uur de hoogmis met drie heren. Nadat deze viering om 12.00 uur was afgelopen werd andermaal het café bezocht. Een glas bier kostte in 1923 slechts ƒ0,10.

Om 14.00 uur vertrok de processie, begeleid door twee harmonieën, naar de kapel op de Gaarsweide. Daar werden devotieliederen gezongen, de rozenkrans gebeden en het lof gecelebreerd. Na de zegening vertrokken de pelgrims met de muziek naar het Kerkplein waar de processie werd ontbonden.

De Vlijmense pelgrims keerden in afgeladen trams onder harmoniemuziek en het zingen van Marialiederen terug naar Vlijmen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

M. Hedron zei op 30 december 2014 om 23:31 uur

Mooi verhaal! ik hoop dat er nog veel meer van deze verhalen worden verteld. Zelf ook nog met een koor op bedevaart naar 'dun Elshout' gegaan....

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 augustus 2009 om 09:31 uur

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Hove

vertelde op 10 september 2013 om 09:26 uur

Lieve-Vrouwedraagster was een eer

vertelde op 7 april 2009 om 15:32 uur

Onze Lieve Vrouw van Elshout