skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

2010 Bureau voor Emancipatiezaken Noord-Brabant met rechtsvoorgangers, (1975) 1985-2004 (2006)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voorwoord
Beschrijving van het archief
1. Geschiedenis van de archiefvormende organen
Landelijke ontwikkelingen tussen 1973-1993
1.1 Voorop lopende Project-, initiatief- en werkgroepen
1.2 Stichting Vrouwensteunpunten Noord-Brabant
1.3 Stichting Ondersteuning Plaatselijk en Regionaal Emancipatiewerk Noord-Brabant (OPEN)
1.4 Stichting Provinciale Vrouwenraad Noord-Brabant (PVR)
1.5 Provinciaal Bureau Basisemancipatie voorheen Werkgeverscommissie Basisemancipatie (WSB)
1.5.1 Werkgeverscommissie Basisemancipatie (WSB)
2010 Bureau voor Emancipatiezaken Noord-Brabant met rechtsvoorgangers, (1975) 1985-2004 (2006)
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormende organen
1.5 Provinciaal Bureau Basisemancipatie voorheen Werkgeverscommissie Basisemancipatie (WSB)
1.5.1
Werkgeverscommissie Basisemancipatie (WSB)
Datering:
1989
Vanaf 1986 werkten er in Noord-Brabant dus twee steunfuncties basisemancipatie om het plaatselijke vrouwenemancipatiewerk te ondersteunen. De ene functie, emancipatiewerk binnen traditionele vrouwenorganisaties, is aangehaakt bij de Provinciale Vrouwenraad (PVR). De andere functie, het autonome “open” vrouwenwerk, werd in 1986 ondergebracht bij de Stichting Ondersteuning Plaatselijk en regionaal Emancipatiewerk Noord-Brabant (OPEN) *6 . Het verschil tussen beide functies kwam tot uiting in het vertrekpunt in organisatie en visie op het thema emancipatie.
Vrouwenorganisaties hadden een vaste structuur en cultuur die historisch zo was gegroeid. Emancipatie was voor hen niet de enige doelstelling. Binnen de vrouwenorganisaties waren er grote verschillen in betrokkenheid en visie op de ontwikkeling van emancipatie.
In het autonome vrouwenwerk kwamen vrouwen bijeen vanuit hun feministische bewustwording en betrokkenheid bij emancipatie. Zij hadden het doel te werken voor en met andere vrouwen aan persoonlijke en maatschappelijke verandering. Daarvoor bestond een eenduidige visie en werd bewust gekozen voor een methode, strategie en structuur om feminisering in allerlei sectoren en terreinen vorm te geven.
De besturen van de Provinciale Vrouwen Raad (PVR) en Stichting OPEN hadden van begin af aan regelmatig overleg met elkaar. Omdat de werkterreinen elkaar sterk overlapten, groeiden beiden bewust bestuurlijk naar elkaar toe. In 1987 vond er een verhuizing plaats naar de Gasthuisstraat 9 te ’s Hertogenbosch *7 . Einde 1987 was er al een werkgroep van vier vrouwen, twee uit het bestuur van OPEN en twee uit het bestuur van de PVR, die samenwerkingsalternatieven op een rij zetten.

*6. Provinciaal Bureau Basisemancipatie, Jaarverslag 1989, ’s-Hertogenbosch, 1990, p 1.
*7. Huurovereenkomst tussen de Vereniging tegen Seksuele kindermishandeling binnen het gezin en de Stichting OPEN, 1987.
Besloten werd, zolang de Herstructurering Externe Instellingen (HEI-operatie) van de provincie nog niet was afgerond, te komen tot de vorming van een werkgeverscommissie, waaraan alle verantwoordelijkheden van de werkgever gedelegeerd werden, met uitzondering van het formele aanstellings- en ontslagrecht. De bestuursvergaderingen van de Stichting OPEN werden om en om bijgewoond door de voorzitter en de twee vrouwen uit de genoemde werkgroep van de PVR. In twee studiedagen die werden bijgewoond door de beide besturen, de commissie begeleiding plaatselijke vrouwenraden van de PVR en de beide steunfunctionarissen basisemancipatie, werden de mogelijkheden tot een fusie voorgelegd en uitgediept. De laatste studiedag leverde een werkgeverscommissievoorstel dat aan beide besturen (OPEN en PVR) ter goedkeuring werd voorgelegd en in oktober 1988 door beide besturen akkoord werd bevonden.
De PVR en Stichting OPEN besloten in januari 1989 tot samengaan en het instellen van de ‘Werkgeverscommissie Basisemancipatie (WSB)’. De werkgeversbevoegdheid, de financiële bevoegdheid en de beleidsbevoegdheid van de twee besturen werden gedelegeerd aan de WSB. Het bestuur van de



In opdracht van de provincie, als subsidiegever, werd in1988 een begin gemaakt met de onderhandelingen voor een fusie met de PVR. Besloten werd, zolang de Herstructurering Externe Instellingen (HEI-operatie) van de provincie nog niet was afgerond, te komen tot de vorming van een werkgeverscommissie, waaraan alle verantwoordelijkheden van de werkgever gedelegeerd werden, met uitzondering van het formele aanstellings- en ontslagrecht. De bestuursvergaderingen van de Stichting OPEN werden om en om bijgewoond door de voorzitter en de twee vrouwen uit de genoemde werkgroep van de PVR. In twee studiedagen die werden bijgewoond door de beide besturen, de commissie begeleiding plaatselijke vrouwenraden van de PVR en de beide steunfunctionarissen basisemancipatie, werden de mogelijkheden tot een fusie voorgelegd en uitgediept. De laatste studiedag leverde een werkgeverscommissievoorstel dat aan beide besturen (OPEN en PVR) ter goedkeuring werd voorgelegd en in oktober 1988 door beide besturen akkoord werd bevonden.
De PVR en Stichting OPEN besloten in januari 1989 tot samengaan en het instellen van de ‘Werkgeverscommissie Basisemancipatie (WSB)’. De werkgeversbevoegdheid, de financiële bevoegdheid en de beleidsbevoegdheid van de twee besturen werden gedelegeerd aan de WSB. Het bestuur van de WSB was samengesteld uit een onafhankelijke voorzitter en eventueel leden uit de sfeer van het georganiseerde vrouwenwerk, met een maximum van zeven leden.
Beide steunfunctionarissen werden gezamenlijk gehuisvest aan de Luybenstraat 23 te ‘s-Hertogenbosch. De subsidie werd verstrekt door de provincie Noord Brabant op basis van het Jaarprogramma Welzijnswerk en de algemene subsidieverordening 1984.

(Vervolg Provinciaal Bureau Basisemancipatie, 1990-1991)
1.5.2 Provinciaal Bureau Basisemancipatie
1.6 Emancipatiebureau Noord-Brabant voorheen Stichting Vrommes bureau voor emancipatievraagstukken
1.7 Stichting Noord-Brabants steunfunctie-instituut Vrouwenemancipatie “Emancipatie Ondersteunings Stichting”(EOS)

1.8 Stichting Bureau voor Emancipatiezaken Noord-Brabant
2. Verantwoording van de inventarisatie
3. Aanwijzingen voor de gebruiker
4. Overzicht van geraadpleegde literatuur en bronnen
5. Overzicht van gebruikte afkortingen
6. Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1975-2006
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch