skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Roxanne Lokin
Roxanne Lokin Bhic

Archieven

380 Hoeve Stroobol in Sint-Oedenrode, 1356 - 1943

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
380 Hoeve Stroobol in Sint-Oedenrode, 1356 - 1943
Inleiding
Historisch overzicht
NB:
Voor de personen die achtereenvolgens met de respectievelijke hoeven en het Hertogshuis werden beleend, zie de inventarisnummers 23, 24, en 25; W. Heesters, 'Het Leengoed Stroetbolle', Heemschild, uitgave van de heemkundige kring te St. Oedenrode 4 (1972), p. 62-68 en W. Heesters, ''s-Hertogenhuys', Heemschild 2 (1977), p. 25-34.
Hoeve (d'aude) Stroetbolle vormde de kern van het leengoed Stroetbolle dat in de tweede helft van de 14e eeuw uiteen viel in drie afzonderlijke lenen, te weten: genoemde hoeve, een leengoed dat eveneens Stroetbolle bleef heten en het Bunsland (Bunsland, later verbasterd tot Bruynsland, werd begin 17e eeuw omgedoopt in Vogelsanck). De benaming 'Stroetbolle' duidt op een zandige hoogte of bult in een moerassig gebied (in casu 'Het Broek'). * 
Het Hertogshuis was in oorsprong een burcht, gebouwd door een der grafelijke voorgangers van de hertog van Brabant in deze contreien. Na in de 13e eeuw tot jachthuis van de Brabantse hertogen te zijn gedegradeerd, duikt het slotje begin 14e eeuw in de Brabantse leenregisters op als zijnde een leengoed van Arnoldus de Linen oftewel Arnoud van Leende. Aangezien de tand des tijds echter stevig aan de voormalige burcht heeft geknaagd, kreeg Lucas van Erp in 1401 toestemming van hertogin Johanna van Brabant de bouwval af te breken en op de fundamenten een nieuw huis te bouwen. *  In het Strick-grefier werd aangetekend: 'Lucas van Erpe hout een huys, gheheyten dat Hertoghenhuys, lyghende tot Sinte Oedenrode neven de kercke aldaar, mitten borchgrecht daerop gaende, daertoe behorende, ende is een volle leen' *  ; de oude slotgracht, lopende rondom het oude huis en de ernaast gelegen kapittelkerk, bleef dus behouden. Genoemde Lucas van Erp was de vader van Jan van Erp welke in 1459, op grond van wanbetaling van erfrenten, veronderpand op (d'aude) Stroetbolle, deze hoeve aan mr. Ambrosius van Dynter verbeurde. * 
In 1552 kwamen (d'aude) Stroetbolle en het hertogshuis weer in één en dezelfde hand, toen Jan Millinc, die reeds sedert 1545/1547 de hoeve in leen had, het Huis kocht. *  Beide leengoederen, leenroerig aan de hertog van Brabant danwel de Staten-Generaal, kenden de volgende twee eeuwen steeds weer eenzelfde eigenaar, totdat Maximiliaen Carolus, graaf van Lalaing, in 1774 het Hertogshuis en de hoeve (d'aude) Stroetbolle (inclusief de hoeve Vogelsanck waarmee hij in 1772 was beleend) verkocht aan respectievelijk de Rooienaar Jacob Cornelisse van der Hagen en de Bosschenaar Jacob Kien, stadhouder van de schout van het kwartier van Peelland.
De hoeven (d'aude) Stroetbolle en Vogelsanck bleven in het bezit van de afstammelingen van Kien totdat zij in de tweede helft van de 19e eeuw werden aangekocht door Willem van Homberg te Sint-Oedenrode, lid der Provinciale Staten van Noord-Brabant. *  De oude slotgracht rondom het Hertogshuis werd in 1787 gedempt, terwijl het Huis, in de loop der eeuwen vele malen afgebrand en herbouwd, in de 19e eeuw wederom tot een ruïne verviel. De laatste restanten van het Huis werden in 1913 bij de bouw van een nieuwe jongensschool opgeruimd. * 

Het archief is in 1988 geïnventariseerd door D. van Hooren.

Rijkarchief in Noord-Brabant, 1997
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1356-1943
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch