skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

7036 Gemeentebestuur Sambeek, 1811-1942

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Naam Sambeek
Grondgebied en ligging
Bevolking
Beeld van het dorp Sambeek
Wapen
De overgang van de oude instellingen naar het gemeentebestuur
Huisvesting van het gemeentebestuur
Onderwijs
Religieus leven
Kloosters
7036 Gemeentebestuur Sambeek, 1811-1942
Inleiding
Historisch overzicht
Kloosters
Sambeek blijkt in de 19e eeuw grote aantrekkingskracht te hebben op kloosterorden en congregaties. Enerzijds vindt dat zijn oorzaak in de bewuste RK-politiek van de bisschoppen in Nederland na het herstel van de Bisschoppelijke HiĆ«rarchie in 1853. Het zelfbewustzijn van de katholieken wordt daardoor in die tijd steeds groter. Anderzijds komt dat ook door de nabijheid van Duitsland en de anti-katholieke maatregelen die daar worden genomen. Zo komen als gevolg van de 'Kulturkampf' de paters Redemptoristen in 1873 naar het dorp om zich daar te vestigen. Door enige onverwachte gebeurtenissen en enkele besluiten van hogerhand worden het uiteindelijk de zusters Redemptoristinnen uit Wittem, die zich in het klooster vestigen. De zusters leidden een contemplatief ofwel beschouwend leven. Het klooster in de Grotestraat is na het vertrek van de laatste zusters in 1993 behouden gebleven *  .
In 1896 kopen de zusters Dominicanessen van Voorschoten, die al sinds 1893 in de gemeente wonen, het terrein bij de villa genaamd Rosalia's Rust. In 1909 wordt door overste P. Huijsmans een bouwvergunning aangevraagd voor een klooster naast het reeds bestaande gesticht 'St. Catharina de Ricci' gelegen aan de Achterstraat *  . Het ontwerp is van architect W.J.H. van der Waarden te Nijmegen. In 1922 volgt nog een aanvraag tot uitbreiding van het klooster op basis van tekeningen van dezelfde architect *  . Het gebouw wordt gedeeltelijk gebruikt voor de huisvesting van zieken en bejaarden.
In de 20e eeuw heeft burgemeester Stevens ook actieve pogingen ondernomen om congregaties naar de gemeente toe te halen. Zo probeert hij in de jaren 20 enkele orden te interesseren een klooster te stichten door gronden op het voormalige radioterrein aan te bieden voor dat doel *  . En vanaf 1935 vestigen zich -op uitnodiging van diezelfde burgemeester Stevens- de Paters van het Allerheiligste Sacrament uit Brakkenstein bij Nijmegen in het nieuwe dorp Stevensbeek. Zij gaan de zielzorg voor de parochianen aldaar op zich nemen *  .
De zusters Dominicanessen van BethaniĆ« uit Venlo kopen op 30 januari 1934 de hoofdgebouwen van de vroegere modelboerderij Lactaria te Stevensbeek om er vervolgens een klooster met "inrichting voor psychopaten Maria Regina, ter verpleging van reclasseringsmeisjes" te vestigen *  . Om een indruk te geven van de grootte van deze inrichting: volgens een opgave van burgemeester Stevens aan de Ortscommandant te Grave op 15 juni 1941 zouden er maar liefst 102 bedden bij ontruiming beschikbaar zijn voor inkwartiering van de Duitse Wehrmacht *  .
Sociale zorg
Naar een nieuwe tijd
Het archief en verantwoording van de inventarisatie
Bijlage: bronnenpublicaties en literatuur

Kenmerken

Datering:
1811-1942
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch