skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

938 Polder Jannezand onder Made en Dussen, 1805-2002

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Ontstaan polder Jannezand
Verwerving, beheer en exploitatie door familie Van Styrum
De nieuwe maatschappij Jannezand
938 Polder Jannezand onder Made en Dussen, 1805-2002
Inleiding
Historisch overzicht
De nieuwe maatschappij Jannezand
Omzetting in Naamloze Vennootschap

Om versnippering van eigendom als gevolg van vererving tegen te gaan, werd in 1897 besloten het gemeenschappelijk onverdeeld bezit van de erven van Styrum om te zetten in een naamloze vennootschap.
De "Naamlooze Vennootschap Maatschappij tot Exploitatie van de Polders Jannezand, Middelland en Nieuw-Middelland, en de Boven- en Benedenplaat" was gelegen onder de gemeenten Made en Dussen en gevestigd te Dordrecht. In het oprichtingsjaar werden aandelen uitgegeven en deze kwamen in bezit van familieleden. Het privéeigendom van de familie Van Styrum werd onverdeeld bezit van erfgenamen en aanverwante families.
Dit betekende ook dat de familieband met polder Jannezand bleef bestaan.

In verband met de minderjarigheid van enige Franse deelgenoten en ter voorkoming van te voorziene complicaties werd besloten tot publieke verkoop van bezittingen over te gaan, zodat enige participanten dan tegen een vooraf, onder verplichting tot strikte geheimhouding, vastgestelde prijs deze bezittingen zouden inkopen, om na inkoop binnen de kortst mogelijke tijd over te gaan tot de oprichting van een naamloze vennootschap, de N.V. Maatschappij tot exploitatie van de polders Jannezand, Middelland en Nieuw-Middelland en de Boven- en Benedenplaat. De statuten werden goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 22 juli 1897 (Staatsblad no. 43). De vennootschap staat sinds 1897 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Breda.
Een naamloze vennootschap is een rechtspersoonlijkheid bezittend samenwerkingsverband met een in aandelen verdeeld maatschappelijk kapitaal, waarin ieder der vennoten voor één of meer overdraagbare aandelen deelneemt. De vennoten of aandeelhouders zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor hetgeen in naam van de vennootschap wordt verricht en zijn niet gehouden boven het bedrag dat op hun aandelen behoort te worden gestort in de verliezen van de vennootschap bij te dragen. De N.V. Maatschappij tot exploitatie van de polders Jannezand, Middelland en Nieuw-Middelland en de Boven- en Benedenplaat, gelegen onder de gemeenten Made en Dussen is tot een besloten vennootschap gemaakt, dat wil zeggen dat de aandelen in de vennootschap onder levende personen slechts kunnen overgaan binnen een besloten kring van houders, in dit geval leden van de familie van Styrum.
Er is hier sprake van een kleine N.V.. De kleine N.V. kent niet de verplichting een ondernemingsraad of een raad van commissarissen in te stellen (in tegenstelling tot de grote- of structuur-N.V.). De N.V.heeft een raad van commissarissen ingesteld, waardoor relatief minder invloed op de besluitvorming is toe te schrijven aan de algemene vergadering van aandeelhouders dan normaal in een kleine N.V. het geval is.
Binnen deze N.V. heeft de raad van commissarissen een toezichthoudende en adviserende functie, machtigt de directie voor een aantal zaken en heeft daarnaast tot taak het voorzitten en notuleren van de aandeelhoudersvergadering.
De algemene vergadering van aandeelhouders vormt het overkoepelend orgaan en is bevoegd tot het beslissen over statutenwijzigingen, liquidatie van het bedrijf, ontbinding van de N.V., fusies en het aangaan van obligatieleningen. Daarnaast bepaalt zij het aantal leden van de directie (ten minste één) en de raad van commissarissen (ten minste drie en voortkomend uit de vergadering van aandeelhouders) en benoemt, schorst en ontslaat hen. Ook machtigt zij de directie in een aantal gevallen. Zie bijlage 2 voor een overzicht van de commissarissen en directeuren.
Het beheer van de N.V. wordt uitgeoefend door de directeur. Deze vertegenwoordigt de vennootschap in en buiten rechte en is in principe gerechtigd tot alle daden van beheer en beschikking op een aantal uitzonderingen na. Verantwoording legt hij af aan de raad van commissarissen en de algemene vergadering van aandeelhouders. De N.V. heeft in 1966 veertien vaste medewerkers, met een bedrijfsleider, een veeverzorger, een onderhoudsmonteur, zes trekkerchauffeurs, drie landarbeiders en twee griendwerkers. Daarnaast nog twee losse arbeiders en drie losse landarbeiders. In 1980 is het aantal personeelsleden teruggelopen tot zes.

Gaandeweg bleek, dat de statuten min of meer als verouderd beschouwd moesten worden en herziening behoefden op een aantal punten. Naast de exploitatie van het land kwam daarbij de uitoefening van het agrarisch bedrijf. In 1957 werden de statuten gewijzigd (Bijvoegsel van de Staatcourant 16 juli 1957, no. 135).

De N.V. Maatschappij tot exploitatie van de polders Jannezand, Middelland en Nieuw-Middelland en de Boven- en Benedenplaat bestaat sinds 1982 onder de naam N.V. Polder Jannezand.

Ontwikkelingen

Vroeger bestonden de polders uit weilanden, hooilanden, rietgorzen en grienden. Lange jaren waren biezen en riet een belangrijk produkt dat werd geoogst door rietwerkers. In later tijd werden rietgorzen en grienden omgezet in weilanden. Geleidelijk werd een gedeelte van de weilanden omgeploegd en in gebruik genomen als akkerbouwlanden. Na 1954 werd de polder "gescheurd" en kwam het meeste land in gebruik als akkerbouwlanden. Minder geschikte gronden werden gebruikt voor veeteelt. In de zestiger en zeventiger jaren werden investeringen gedaan voor grootschaliger landbouw waarvoor de zware kleigronden prima geschikt waren. Het landbouwareaal was in 1956 nog maar 64 ha. maar bedraagt in 1995 dan ook 310 ha. In 1962 begon men met het bouwen van een nieuwe bedrijfslokatie centraler in de polder. In 1964 werd een silocomplex gebouwd dat na uitbreiding in 1995 een capaciteit had van 1000 ton graan. Voor opslag van de aardappelen was in genoemd jaar een moderne koelcel beschikbaar van 1500 ton naast een oude koelcel van 450 ton. In eigen beheer werden 4,5 kilometers weg aangelegd voor ontsluiting van de polder. Tijdens de ruilverkaveling "Altena-West" werd een groot deel van die wegen overgedragen aan de gemeente. Belangrijk voor landbouwbedrijf Jannezand was de afsluiting van een aantal kreken rondom de polder in 1969 en de afsluiting van het Haringvliet in 1970 wegens verminderde kansen op overstromingen.
 * 
Doelstelling
Opheffing en verkoop
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen i

Kenmerken

Datering:
1805-2002
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2064 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.