skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Archieven

1287 Stichting "Stuurgroep Brabant Eén", 1978-1993

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1975 kwam de toenmalige minister van binnenlandse zaken W.F. de Gaay Fortman met een ingrijpend voorstel om de provinciale grenzen in Nederland te wijzigen. Uitgegaan werd van 24 kleine provincies die meer bestuurskracht zouden kunnen ontwikkelen en die dichter bij de bevolking zouden staan. De provincie Brabant zou daartoe in vier (in een later plan drie) stukken uiteenvallen. Hiertegen rees direct verzet van veel Brabanders. In december 1975 werd daartoe een comité 'Brabant Één' gevormd dat als voorloper van de latere Stichting 'Stuurgroep Brabant Één' kon gelden. Een van de voorlieden ervan was de Brabantse rijksarchivaris Dr. L.P.L. Pirenne. Toen de opvolger van De Gaay Fortman, H. Wiegel in 1978 de plannen met kleine wijzigingen overnam, besloot men tot de oprichting van de Stichting 'Stuurgroep Brabant Één' om het verzet beter te organiseren en gestalte te geven. Uiteindelijk haalde het eerste kabinet Lubbers in 1983 de plannen van tafel omdat uitvoering van de verdelingsplannen te duur was. Vanaf dat moment leidde de stichting een slapend bestaan omdat het doel bereikt was, namelijk te voorkomen dat de provincie Noord-Brabant werd opgesplitst. Zij werd in 1992 opgeheven.
De archiefstukken van de Stichting "Stuurgroep Brabant Eén" werden door dr. L.P.L. Pirenne, oud-rijksarchivaris in Noord-Brabant en vice-voorzitter van het bestuur van de stichting "Stuurgroep Brabant Eén", overgedragen aan het Rijksarchief in Noord-Brabant. Van het Comité "Brabant Eén" zijn geen archiefstukken aangetroffen.

Rijksarchief in Noord-Brabant, 2001
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1978 - 1993
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch