skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

Index notarieel protocol Boxtel (1054.427)

beacon
45  records
 
 
Schepenakte
5 Voor mij Cornelis Wiitebol, notaris residerend te Boxtel verscheen Margriet Jan Gijsberts van de Ven weduwe van Corstiaen Haubraken wonend te Boxtel en belooft op onderpand van haar persoon en bezit om aan heer en mester Gerard van Zantvoort de som van 50 gulden te betalen op de tijd dat de schuldenaar wenst. Het betreft geleend geld verstrekt op 27 november 1708, welk geld is aangewend ter egalisatie van haar erfdeel aan haar zuster Jenneken. De schuldenaresse stemt ermee in dat deze schuld voor schepenen van Den Bosch of van Boxtel kan worden vernieuwd of gerealiseerd en geeft daarom machtiging aan N.N. of toondee van deze brief om dat te doen. Actum te Boxtel op 30 maart 1709, in aanwezigheid van Cornelis Roetarts en Joost van Dommelen als getuigen. Ondertekend : merkteken van Margriet Jan Gijsberts van de Ven weduwe van Corstiaen Haubraken, Cornelus Roetarts, Joost van Dommelen, quod attestor Corn. Wittebol notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Jan Gijsberts van de Ven  
Corn. Wittebol  
Gerard van Zantvoort  
Joost van Dommelen  
Cornelis Wiitebol  
Corstiaen Haubraken  
Cornelis Roetarts  
Cornelus Roetarts  
Datering:
30-03-1709
Soort akte:
Schuldbekentenis
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
427
Bron:
Notarissen
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
6 In de naam van de heer Amen. Vandaag 26 juli 1709 verscheen voor mij Cornelis Wittebol, notaris residerend te Boxtel, Maria Janssen Kuijpers, weduwe van Hendrick van de Brant, wonend te Vught ter plaatse genoemd aan de Vlaschmeer, gezond van lijf en leden en in het bezit van haar verstand en geheugen. Ze beseft de broosheid van het menselijk bestaan en wil voor haar overlijden eerst over haar tijdelijk bezit hebben beschikt. Ze beveelt haar ziel zodra is komen te overlijden aan bij de barmhartige God en wil een eerlijke christelijke begrafenis. Ze vermaakt vooraf aan haar oudste zoon Jan omdat die een gebrek aan zijn arm heeft, haar beste paard met alle tuig en haar hoogkar met beslag ofwel voor het beste paard 30 gulden in geld. Verder verklaart ze dat Adriaen Arien Sterck die is gehuwd me haar dochter Willemijna en Aert Antonissen Vissers die is getrouwd met haar dochter Adriaentie, als uitzet in meubels en in *vliegende have en gerede effecten* de waarde van 100 gulden hebben gehad en ze wil dat haar huidige ongetrouwde kinderen zijnde 5 in getal, allen evenveel als uitzet hebben, uit haar meest courrante bezit etc. te betalen, alles voordat er tot deling wordt overgegaan. Al haar verdere bezit gaat naar haar kinderen, hoofdelijk te delen. Als voogden over haar minderjarige kinderen benoemt ze Jan Hendrics van Eijndoven oud-schepen en borgemeester van de dingbank Vught, zijnde haar aangetrouwde neef , namens de familie van de testatrice (er staat aan haar zijde) en verder Hendrick Janssen Rijckers, neef van de kinderen van de kant van hun vader (er staat van *haar* vader, maar dat lijkt me onjuist). Ze geeft deze voogden de bevoegdheid om haaar na te laten bezit te aanvaarden en het zo goed mogelijk te beheren. Bij overlijden van een van de voogden, of bij onwil of onbekwaamheid, mag er een andere voogd worden benoemd met de zelfde bevoegdheden tot de tijd dat het kind 25 jaar is geworden of is komen ter huwen.
Vervolg:
Ze hoopt dat de voogden deze taak op zich nemen en die hoeven daarover aan niemand hetzij de officier, schepenen of andere oppervoogden verantwoording af te leggen, behoudens dat ze na het einde van de voogdijschap daarover aan het kind verantwoording dienen te doen in het bijzijn van dat kind en de familie. De comparante verklaart dat dit haar testament is en wil het zo hebben uitgevoerd. Aldus gepasseerd ten woonhuize van de comparante in aanwezigheid van Jan Janssen van Eijnhoven en Jan Adriaens van Ameijden als getuigen. Ondertekend : Maria weduwe van Hendrick van den Brant, Jan Janssen van Eijndhoven, Jan Adriaens van der Meijden, quod attestor Corn. Wittebol notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Jan Hendrics van Eijndoven  
Jan Janssen van Eijnhoven  
Jan Adriaens van Ameijden  
Jan Janssen van Eijndhoven  
Jan Adriaens van der Meijden  
Corn. Wittebol  
Maria Janssen Kuijpers  
Adriaen Arien Sterck  
Aert Antonissen Vissers  
Hendrick Janssen Rijckers  
Hendrick van de Brant  
Hendrick van den Brant  
Cornelis Wittebol  
Datering:
26-07-1709
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
427
Bron:
Notarissen
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
7 In de naam van de heer Jesus Christus Amen. Vandaag 27 november 1709 verscheen voor mij Cornelis Wittebol, notaris residerend te Boxtel, de geachte Cornelis Jan Nuijens weduwnaar van Maria Roelof Roetarts, meester-schoenmaker wonend te Boxtel ter plaatse genoemd de Strijpt. Hij beseft de broosheid van het menselijk bestaan en wil daarom voor zijn overlijden eerst zijn testament hebben opgemaakt en voogden aan te stellen over zijn minderjarige kinderen. Hij beveelt zijn ziel na zijn overlijden aan bij de barmhartige God en wil een christelijke begrafenis. Hij vermaakt al zijn bezit aan zijn kinderen die hij bij zijn vrouw Maria heeft verwekt, die dat bezit in vrede dienen te delen en benoemt hen als zijn universele erfgenamen, Als voogden over zijn minderjarige of meerderjarige kinderen benoemt hij zijn oudste zoon Jan Nuijens en Servaas Roelof Roetars zijnde zijn zwager en geeft hen de bevoegdheid om zijn na te laten bezit te beheren onder inventaris en dat bezit op de beste manier te verkopen, verhuren, belasten etc. al naar inzicht van de voogden. Als een van de voogden overlijdt, onwillig of onbekwaam is, mag er een andere voogd worden benoemd met de zelfde bevoegdheden totdat het kind 25 jaar is geworden of is komen te huwen. De voogden mogen daarin handelen zonder bemoeienis van de drossaard of schepenen etc. Hij hoopt dat de voogden hun taak op zich nemen tegen een redelijk wettelijk loon behoudens dat ze aan het kind na afloop van de voogdijschap rekenschap moeten afleggen in aanwezigheid van het kind met de familie. De testateur verklaart dat dit zijn tesament is en wil het zo hebben uitgevoerd, Aldus gepasseerd te Boxtel in aanwezigheid van Joost van Dommelen en Cornelis Roetarts als getuigen. Ondertekend: Cornelis Nuijens, Cornelus Roetarts, Joost van Dommelen, quod attestor Corn. Wittebol, notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Corn. Wittebol  
Cornelis Jan Nuijens  
Maria Roelof Roetarts  
Servaas Roelof Roetars  
Joost van Dommelen  
Cornelis Wittebol  
Jan Nuijens  
Cornelis Roetarts  
Cornelis Nuijens  
Cornelus Roetarts  
Datering:
27-11-1709
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
427
Bron:
Notarissen
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
8 Voor mij Cornelis Wittebol, notaris residerend te Boxtel, verscheen Jan Cornelissen de Leijaert en verhuurt hierbij aan Willem Janssen van Alen diens *stede* met de landerijen, gelegen te Liemdpde onder Casteren. De huur loopt voor twee achtereenvolgende jaren. De huur voor de tuin, groes en weide gaat in per half maart, het huis met schuur met de *schoringen* op Pinksteravond en het teulland in de oogsttijd stoppelbloot, alles dit jaar 1709 en zo moet het ook weer worden achtergelaten. De pachter zal als voorlijf jaarlijks 24 karolusguldens betalen, verder 4 zakken roggen en twee zakken boekweit en twee een half vijm dakstroo te leveren. Het voorlijf jaarlijks op St. Maartensdag of Kerstmis te betalen, en het koren op de gebruikelijke levertijden en het dakstroo volgens pachtrecht. Verder moet de pachter het huis goed onderhouden en repareren. De pachter zal verder de jaarlijkse dorpslasten en verpondingen betalen, zonder dat op de huurprijs te mogen minderen. De pachter verklaart het gehuurde tegen een lagere prijs te hebben gehuurd en de pachter zal van de verpondingslasten drievijfde part aan de borgemeester betalen en een halve last verpondingen vanwege de vijandelijke contributies en na het vertonen van de kwitantie mag dat op het *voorlijf* worden gekort. Verder moet de pachter de schouwen onderhouden en andere burenplichten nakomen. Ingeval van schade door het weer zal er vergoed worden al naar gelang van schade aan omwonende buren. Als een van de kinderen van de verpachter komt te huwen en van plan is op het gehuurde te komen wonen, dan komt deze pacht per eerstvolgende huurtermijn te vervallen. Als borg voor de pachter treedt op Jan Janssen van Alen. Aldus gepasseerd te Boxtel op 15 mei 1709 in aanwezigheid van Joost van Dommelen en Cornelis Roetarts als getuigen. Ondertekend : Jan Cornelissen de Leijer, Willem Janssen van Alen, Jan Janssen va Alen, Joost van Dommelen, Cornelis Roetarts, quod attestor Corn. Wittebol notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Jan Cornelissen de Leijaert  
Willem Janssen van Alen  
Jan Janssen van Alen  
Jan Cornelissen de Leijer  
Corn. Wittebol  
Joost van Dommelen  
Cornelis Wittebol  
Cornelis Roetarts  
Jan Janssen  
Datering:
15-05-1709
Soort akte:
Verhuur
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
427
Bron:
Notarissen
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga